Naar inhoud
 

Kijkje op de bouw 8 december

Klik hier

Nieuwe huisvesting voor internationale topopleiding NBA

De Academie voor Theater en Dans breidt uit en krijgt een nieuwe locatie erbij! Op maandag 9 mei van dit jaar is de eerste paal geslagen voor een nieuw gebouw voor de Nationale Balletacademie aan de Nicolaas Tetterodestraat in Amsterdam Overamstel, waar vanaf studiejaar 2023/2024 alle lessen van de pre-NBA, vooropleiding en het hbo voortaan onder één dak zullen plaatsvinden. Met dit nieuwbouwproject komt er een einde aan een zoektocht van maar liefst zestien jaar naar een nieuwe, geschikte locatie en krijgt de Nationale Balletacademie eindelijk de huisvesting die zij als internationale opleiding voor ballet verdient.

Onder meer zeven balletstudio’s

Het volledig nieuwe gebouw is ontworpen door multidisciplinair ontwerpbureau PPHP Mollink Soeters en is het resultaat van een intensieve samenwerking tussen de afdeling Huisvesting en Beheer van de Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten (AHK), vastgoedbedrijf Zadelhoff|Nijkerk, de onder de AHK vallende Academie voor Theater en Dans en de daar weer deel van uit makende Nationale Balletacademie. Het project wordt gerealiseerd door Heembouw. Twee units van de nieuwbouw worden bestemd voor de Nationale Balletacademie, in een derde unit worden kantoren van derden gevestigd. In het deel voor de Nationale Balletacademie komen zeven balletstudio’s, waarvan er één ook kan worden ingezet als grote voorstellingsruimte, er komen leslokalen voor regulier en theoretisch onderwijs, rustruimtes, kantoren, et cetera. Het interieurontwerp wordt gedaan door studio RIANKNOP.

 

Centraal gelegen

Bij de keuze voor de nieuwbouw aan de Nicolaas Tetterodestraat is goed gekeken naar de bereikbaarheid en centrale ligging. Het gebouw ligt op steenworp afstand van metrostation Amsterdam Overamstel en vanaf daar is de reistijd maximaal een kwartier naar Nationale Opera & Ballet, waar Het Nationale Ballet gevestigd is, en naar het Gerrit van der Veen College en Het Zuiderlicht College, waar de leerlingen van NBA 3 t/m NBA 7 hun reguliere onderwijs volgen. Voorts liggen diverse treinstations op korte afstand en is er voldoende parkeergelegenheid bij het nieuwe pand,
wat vooral belangrijk is voor de ouders van de jongste leerlingen. Ook de huidige locatie in de Academie voor Theater en Dans aan de Jodenbreestraat blijft makkelijk en snel bereikbaar, want het is nadrukkelijk niet het plan om met de nieuwbouw een soort ‘balleteiland’ te creëren; de Nationale Balletacademie wil graag intensief blijven samenwerken met de andere opleidingen van de Academie voor Theater en Dans.

Volg het bouwproces!

Foto 1

Foto 2

Foto 3

Foto 4

Foto 5

Foto 6

Foto 7

Foto 8

Foto 9

Foto 10

Foto 11

Foto 12

Foto 13

Foto 14

Foto 15

Foto 16

Foto 18

Foto 19

Op de slideshow die hierboven te zien is, houden we u op de hoogte van het bouwproces:

Foto 19
Ondertekening bij oplevering van het nieuwe gebouw door dhr. Jeffry Jacobs van Heembouw en Erik Duiker van de AHK

Foto 18
Cake!

Foto 16 & 17
Bijna af!

Foto 13 & 14
Afbouw studiozaal

Foto 9, 10, 11, 12 Hoogste punt bereikt!
Op 19 oktober werd het hoogste punt van de nieuwe locatie van de Nationale Balletacademie bereikt.

Foto 7 & 8 De contouren worden zichtbaar
De contouren worden nu zichtbaar! Mooi om te zien. De muren staan overeind, er kan gestart worden met de vloer op de eerste verdieping en het plaatsen van de constructie om verder te gaan met de tweede verdieping.

Foto 5 & 6 Storten circulair beton
Het duurzame en circulaire beton is gestort. Er kan worden gestart met het plaatsen van het frame en de muren.

Foto 3 & 4: Boorwerk afgerond
We zijn inmiddels gereed met het boorwerk van alle 161 palen! Het ketenpark staat opgesteld en we kunnen nu gaan starten met het storten van de fundering.

Foto 1 & 2: Feestelijke viering eerste paal
De eerste paal werd geboord op 9 mei 2022 en zo zijn we op deze zonnige dag gestart met de bouw van de nieuwe opleidingslocatie van de NBA in het Kauwgomballenkwartier in Amsterdam.

Delen
 

Kijkje op de bouw 8 december

Klik hier