Alles begint bij beweging!

Bij de Mime Opleiding gaat het niet over ‘doen alsof’, maar over het ‘zijn’: op de speelvloer spelen met dat wat er is. Je leert je lichaam in te zetten om verhalen te vertellen en om theater te maken: jouw lichaam in verhouding tot andere lichamen en in verhouding tot de ruimte. Daarna kunnen er andere elementen bij komen: tekst, decor, kostuums, muziek, video, technologie. De mime opleiding is een interdisciplinaire opleiding.

Eigenzinnig
Je wordt opgeleid tot autonome speler en theatermaker. Een speler die als theatermaker kan meedenken en een theatermaker met een eigenzinnige maakstijl. Op de mime opleiding leer je je lichaamstaal te analyseren, theatraal toe te passen en ontwikkel je je eigen handtekening. De basis is de ‘mime corporel’ of mime techniek. Dit is onze gemeenschappelijke taal. Maar aan alleen deze techniek heb je niets, dat wordt saai. Je bouwt op deze techniek verder aan je eigen ontwikkeling. Op de Mime Opleiding groei je uit tot een eigenzinnige speler en theatermaker met een sterk fysiek bewustzijn en een persoonlijke stijl.

Je eigen visie
De voorstellingen van de verschillende theatermakers die de opleiding hebben doorlopen, variëren sterk qua vorm en inhoud. Een variatie die logischerwijs ontstaat doordat je wordt gestimuleerd een eigen visie op de mime te creëren. Zo voedt de opleiding de praktijk en vice versa. Door haar innovatieve karakter heeft de Mime Opleiding in de ruim veertig jaar van haar bestaan belangrijke bijdragen geleverd aan vernieuwingen binnen het theaterlandschap.

Hieronder een aantal teasers van diverse mime-gezelschappen

Knock-Out van Jakop Ahlbom en ISH

Met alumni Bodine Sutorius, Freek Nieuwdorp en Lisa Groothof

Eros van Schweigman&

Met alumni Ibelisse Guardia

Fremdkörper van Boogaerdt/Van der Schoot

Premiere Holland Festival 2021

After the Echo van DeRonde/Deroo

Best of Fringe Amsterdam 2021

Erosion van Rotor Performance

Van en met alumni Hidde Aans-Verkade en Koen van der Heijden
Winnaar BNG Bank Theaterprijs 2022

Swimming Studies van Gerben Vaillant

Met Gerben Vaillant, Charlotte Gillain en Annabel Koele

Opleidingsgegevens
Artistieke leidingDwayne Toemere, ad interim: Fabián Santarciel de la Quintana
Studielast240 EC
Studieduur4 jaar voltijd
VoertaalNederlands
CROHO-code34860 (B Theater)
GraadBachelor of Arts (BA)
Delen