Naar inhoud
 

Op de hoogte blijven?

Meld je aan voor de nieuwsbrief

De Academie voor Theater en Dans is de opleiding op bachelor- en masterniveau voor alle theater- en dansdisciplines. Bij ons krijg jij als student de hoofdrol. Jouw artistieke talent, ambities en dromen zijn het startpunt voor ons onderwijs. Negen redenen om bij ons te studeren.

Zo is er maar één!

Onze academie is uniek in Nederland: wij zijn de enige theater- en dansacademie waar je alles onder één dak vindt. Alle disciplines, alle faciliteiten. Een gemeenschappelijk podium voor zeventien gespecialiseerde opleidingen. Waar we elkaar inspireren. Waar we nieuwe wegen vinden. Conventies te lijf gaan. Samen denken, durven en leren en zo nieuwe ideeën tot leven brengen.

Krijg les van ervaren topdocenten

Je leert het vak van de beste docenten en gastdocenten. Zij staan middenin de beroepspraktijk. Ook werk je met internationale kunstenaars die wij als artist in residence uitnodigen. Bevlogen professionals voeden zo jouw creativiteit en vakmanschap. Ze geven je voeling met een artistieke wereld die constant in beweging is. Hoe kun jij jouw ideeën omzetten in bijzondere producties? Zo leg je een solide basis om jezelf een leven lang verder te ontwikkelen.

Leer in het hart van het Nederlandse culturele leven

De Academie voor Theater en Dans staat in het centrum van bruisend en vrijzinnig Amsterdam. Je studeert in het hart van het Nederlandse culturele leven. We hebben nauwe contacten met beroemde theaters en gezelschappen als Nationale Opera & Ballet, Frascati Theater, Internationaal Theater Amsterdam, Dansmakers Theater Rotterdam, Eastman/Sidi Larbi Cherkaoui, Club Guy & Roni en vele andere. Zo bouw je al tijdens je studie een netwerk op dat ertoe doet.

Beweeg je in een open sfeer & open community

Onze bruisende, internationale academie is een plek waar iedereen vrij kan dromen, denken en maken. Waar ideeën vrij kunnen stromen. Waar diversiteit de norm is. Wij zijn een ‘open source academy’. Een academie voor onafhankelijke geesten die zich graag artistiek willen ontwikkelen. Een creatieve hotspot, waar studenten elkaar uitdagen, willen excelleren en het beste uit zichzelf en anderen halen.

Maak samen theater

Een creatieve hotspot word je niet zomaar. Bij ons werk je interdisciplinair samen in creative teams aan bijzondere producties. Toekomstige acteurs, cabaretiers, regisseurs, dansers, choreografen, decor- en kostuumontwerpers, lichten geluidsontwerpers en (technisch) producenten inspireren elkaar in teams tot de mooiste resultaten. Zo leg je als student waardevolle (werk)contacten voor het leven.

Maak gebruik van de allerbeste faciliteiten

Ons gebouw is speciaal ontworpen voor theater- en dansonderwijs. Elk jaar realiseren studenten maar liefst 400 dansen theaterproducties. Alle voorzieningen zijn aanwezig om jouw artistieke dromen waar te maken: professionele studio’s, een grote theaterzaal, een danstheater en diverse try-outstudio’s. Ook ons kostuum- en decoratelier, het IDlab, het productiebureau, de afdeling theatertechniek en de bibliotheek/mediatheek staan voor je klaar. Zo kun je al jouw artistieke plannen realiseren.

Doe heel veel praktijkervaring op

In de loop van je vierjarige studie doe je bij ons een schat aan praktijkervaring op. Tijdens alle voorstellingen waar je op school aan werkt, vaak begeleid door een gastregisseur of -choreograaf. Tijdens gezamenlijke, discipline-overstijgende projecten waarbij je betrokken bent als acteur, danser, theatermaker, (technisch) producent of ontwerper. En tijdens je stage, waar je een goed idee krijgt van hoe de praktijk buiten de academie eruit ziet.

Ontwikkel je creatief ondernemerschap

Werken in de podiumkunsten betekent werken in een voortdurend veranderende omgeving. De Academie voor Theater en Dans ondersteunt je in het leggen van een stevige basis als cultureel ondernemer. We leiden je op tot een persoonlijkheid die in staat is kansen te zien, samenwerkingen te zoeken met andere specialisten en een eigen werkveld te creëren en ontwikkelen. Zodat jij na je opleiding blijvend jouw artistieke bijdrage kunt leveren aan de podiumkunsten.

Maak kennis met de nieuwste digitale ontwikkelingen

In het IDlab: Interdisciplinary Digital Lab maak je kennis met de nieuwste digitale ontwikkelingen, zoals 360-gradenvideo en virtual en augmented reality. Je krijgt de ruimte om te experimenteren met nieuwe technieken en te onderzoeken wat ze voor jou betekenen.

fotografie: Sjoerd Derine

Lees meer en kom langs

Lees meer over onze opleidingen en kom langs op onze open dagen!

Brochure Academie voor Theater en Dans

Delen
 

Op de hoogte blijven?

Meld je aan voor de nieuwsbrief