Dansen voor je beroep

Eenmaal afgestudeerd gaan onze studenten aan de slag bij de grote Nederlandse dansgezelschappen als Het Nationale Ballet, Nederlands Danstheater, Scapino Ballet Rotterdam of Introdans, of bij gezelschappen van een vergelijkbaar kaliber in het buitenland. Dit zijn uiterst professionele dansgezelschappen met goede arbeidsvoorwaarden (in Nederland vastgelegd in een CAO), goede salarissen en met een internationale reputatie. Bij deze gezelschappen werken onze oud-studenten met beroemde choreografen uit binnen- en buitenland en vertolken zij hun werken in de vele Nederlandse theaters en tijdens internationale tournees. Zij zijn al op jonge leeftijd zelfstandig, zien veel van de wereld, zijn in topconditie en hebben het geluk dat ze van hun passie hun beroep kunnen maken.

Korte carrière
Keerzijde van de medaille is dat hun spannende carrière relatief kort is. Ergens tussen de dertig en de veertig zetten de meeste dansers een punt achter hun loopbaan. Voor velen van hen is dit een moeilijk moment: het valt niet altijd mee om de wereld waar ze van kleins af aan zo veel in hebben beleefd definitief de rug toe te keren. Gelukkig bestaat er in Nederland een speciale regeling voor deze groep dansers: de Omscholingsregeling voor Dansers. Deze regeling voorziet in begeleiding op het gebied van carrièrekeuze en in financiële steun voor het opstarten van de tweede carrière (het volgen van een studie, het opzetten van een eigen bedrijf, etc.).

Omscholing
De ervaring leert dat omgeschoolde danser goed terecht komen. Doordat zij al vroeg hebben geleerd gedisciplineerd te werken, zich te concentreren en door te zetten brengen zij een vervolgstudie of carrièreswitch vaak tot een goed einde. Deze tweede carrière kan in het verlengde liggen van het dansvak (dansers scholen zich om tot dansdocent, fysiotherapeut of (dans)fotograaf), maar lang niet altijd. Er zijn ook dansers die kiezen voor een tweede carrière als kok, advocaat of helikopterpiloot!

Meer informatie over de Omscholingsregeling voor Dansers vindt u op www.socialeregelingen.nl.

Delen