Naar inhoud
 

Inschrijfformulier BA Docent Klassiek Ballet

open het formulier

 

FAQ

Bezoek ook eens onze FAQ

Nationale Balletacademie - BA Docent Klassiek Ballet

De Nationale Balletacademie (NBA) startte in 22-23 met een opleiding op bachelor niveau voor de klassieke balletdocent.

Deze bachelor (BA) sluit aan op de huidige Associate Degree Uitvoerend Danser Klassiek Ballet van de NBA of kan gevolgd worden na een danscarrière in het kader van “Life Long Learning”. Voor iedereen geldt dat een vooropleiding binnen de klassieke techniek een vereiste is en daardoor kan de BA Uitvoerend Danser met de aantekening: Docent Klassiek Ballet binnen een jaar gerealiseerd worden.

De opleiding voegt hiermee een belangrijke nieuwe mogelijkheid toe voor klassiek opgeleide dansers en beginnende dansdocenten om zich te ontwikkelen tot docent klassiek ballet, waaraan veel behoefte is. Naast de bestaande en brede opleiding Docent Dans van de Academie voor Theater en Dans, biedt de NBA mensen die willen lesgeven binnen de opleidingen klassiek ballet, bij een gezelschap of een klassieke balletschool. Hierdoor krijgen zij de kans om zich binnen een jaar, volgens het nieuwe model van de NBA, klaar te stomen voor een BA Dans met de aantekening: Docent Klassiek Ballet. 

De NBA heeft hard gewerkt aan het ontwikkelen van een nieuwe syllabus die niet alleen het uitgangspunt voor deze docententraining is, maar ook binnen de eigen opleiding volledig gevolgd zal worden.

Ontstaan vanuit de historie van het lesgeven binnen de NBA, de geschiedenis en kennis van basisthema’s uit de Vaganova techniek en ge-update naar de behoeften van choreografen en klassieke balletgezelschappen tegenwoordig, is de syllabus vooral anders in het feit dat het plezier in dans voorop staat en al van jongs af aan techniek gecombineerd wordt met dansante combinaties.

Inhoud van de opleiding

Tijdens de opleiding leer je de syllabus begrijpen en toepassen zodat je instaat bent om les te geven vanuit het NBA-model. Het model bevat ook een methodologie en algemene uitgangspunten. Studenten leren samen met de docenten de verschillende jaren van de syllabus binnen de opleiding kennen en doorgronden en geven als onderdeel van het programma proeflessen binnen de NBA Uitvoerend Danser en partnerscholen.

Uiteraard zijn het begrip van muziek, het samen werken met een muzikaal begeleider en het kunnen maken van muzikale keuzes in verband met de techniek belangrijk elementen in de ontwikkeling van een klassieke balletdocent. Muziek is dan ook een aparte module binnen het programma van de NBA.

Verder wordt er uitgebreid aandacht besteed aan Pedagogiek en Didactiek binnen een module die twee lesblokken duurt.

We onderzoeken wat het betekent om balletdocent te zijn in de huidige tijd; wat de invloed van maatschappelijke veranderingen zijn op de verantwoordelijkheid van klassieke balletgezelschappen en scholen en de manier waarop zij jonge mensen opleiden.

In de laatste module wordt dieper ingegaan op de mentale gezondheid van de jonge studenten, op nieuwe verworven inzichten vanuit de sportwereld en metingen binnen het ballet, nationaal en internationaal.

De student sluit de opleiding af met een verhandeling naar aanleiding van de uitdagende vraag: “Wat voor een docent klassiek ballet wil ik zijn?”

Instroomvereisten:

  • Middelbare schooldiploma (havo/mbo 4)
  • Vooropleiding Klassiek Ballet NBA OF een vergelijkbare vooropleiding elders (1 jaar vrijstelling), plus:
  • Associate Degree Klassiek Ballet NBA (2 jaar) OF een vergelijkbare opleiding elders OF BA opleiding Klassiek Ballet elders (let wel: in dat geval wordt het instellingstarief gerekend à € 5.615)
  • Voor de instromer vanuit het werkveld geldt hetzelfde als hierboven beschreven OF een vooropleiding en minimaal 10 jaar professionele danservaring in een gezelschap waar de klassieke ballettechniek het uitgangspunt is.

 

Collegegeld:

Wettelijk collegegeld
Het wettelijk collegegeld voor studiejaar 2023-2024 is € 2.314.
Start je voor het eerst met een bacheloropleiding of een Associate Degree? Dan betaal je het eerste jaar het lage wettelijke collegegeld van € 1.157.

Instellingstarief
Kom je niet in aanmerking voor het wettelijke collegegeldtarief? Dan betaal je het zogenaamde instellingscollegegeld.
Bachelor Dans: € 5.615

Voor meer informatie over het collegegeld zie website AHK

Voor meer informatie over de opleiding kun je contact opnemen via nba-auditions@ahk.nl

Delen
 

Inschrijfformulier BA Docent Klassiek Ballet

open het formulier

 

FAQ

Bezoek ook eens onze FAQ