Naar inhoud
 

selectiedata en aanmelden

ga naar selectie en auditie

Opbouw

Kinderen aan de Nationale Balletacademie volgen in feite twee opleidingen tegelijkertijd: regulier onderwijs en de dansopleiding. De Nationale Balletacademie werkt daarom samen met de Olympiaschool, het Zuiderlicht College (vmbo) en het Gerrit van der Veen College; drie excellente onderwijsinstellingen in Amsterdam met wie de Academie voor Theater en Dans jarenlange ervaring deelt in het opleiden van jonge dansers. Samen zorgen deze onderwijsinstellingen dat de kinderen straks niet alleen goed kunnen dansen maar ook hun vmbo, havo- of vwo-diploma hebben behaald.  Door de jarenlange samenwerking zijn de dans- en schoolroosters zo op elkaar afgestemd dat de tijd zo goed mogelijk benut wordt, zonder dat de kinderen overbelast worden. De instellingen liggen dicht bij elkaar. Veel leerlingen zijn afkomstig van buiten de stad en zijn al de nodige tijd kwijt met reizen van en naar Amsterdam.

Ga naar selectie en auditie

De weken van de leerlingen zien er als volgt uit:

De eerste twee jaren van de opleiding lopen parallel met groep 7 en 8 van het basisonderwijs. De Olympiaschool verzorgt het reguliere onderwijs en de Nationale Balletacademie is verantwoordelijk voor het dansgedeelte. Zowel het dans- als het reguliere onderwijs vindt plaats in ons prachtige nieuwbouwpand aan de Nicolaas Tetterodestraat in Amsterdam. De balletkinderen zitten in aparte schoolklassen en worden begeleid door gespecialiseerde docenten.

De kinderen gaan van maandag tot en met vrijdag naar school. Ze beginnen om 8.30 uur ochtends en gaan door tot 16.00 of 17.00 uur 's middags. Per week hebben de kinderen ongeveer twaalf uur dansles. Het curriculum bestaat onder andere uit  klassiek ballet, creatieve dans en werelddans. In de periodes dat er gerepeteerd wordt voor de eindvoorstelling of voor voorstellingen bij Het Nationale Ballet zijn de kinderen ook in het weekend of in de avonduren in touw.

Kinderen in de eerste twee jaar van het voortgezet onderwijs gaan naar het Gerrit van der Veen College of het Zuiderlicht college voor het reguliere onderwijs en naar de Nicolaas Tetterodestraat voor hun danslessen. Zij beginnen om 8:30 ochtends en gaan rond 17:00 uur weer naar huis. Op het Gerrit van der Veen college zitten de kinderen in de brugklas in speciale groepen met leerlingen van het Conservatorium van Amsterdam (muziek) en van de Dansacademie Lucia Marthas (opleiding voor show- en musicaldans).

Per week hebben ze tussen de veertien en vijftien uur dansles. Het curriculum bestaat uit onder andere klassiek ballet, spitzentechniek voor de meisjes en sprongtechniek voor de jongens, caractère dans (Russische volksdanstechniek) repertoire, stretching, werelddans en modern. De kinderen gaan naar school van maandag tot en met vrijdag, maar in de periodes dat er gerepeteerd moet worden of voorstellingen gepland staan bij Het Nationale Ballet moeten ze soms ook in het weekend of in de avonduren aanwezig zijn.

Gedurende het derde jaar op de middelbare school kiezen de leerlingen hun vakkenpakket. Leerlingen beginnen hun dag om 8:30 op de middelbare school en zijn rond 18:30 klaar met hun danslessen. De danslessen vinden plaats in het NBA gebouw aan de Nicolaas Tetterodestraat.. Leerlingen hebben tussen de 15 en 17,5 uur dansles per week. 

Het danscurriculum bestaat uit onder andere klassiek ballet, spitzentechniek voor de meisjes en sprongtechniek voor de jongens, moderne dans, caractère dans, pas-de-deux, repertoire en Pilates. Zij doen niet mee aan voorstellingen van Het Nationale Ballet. Vanaf de meivakantie repeteren zij ook op zaterdag in de aanloop naar de eindvoorstelling.

TOGETHER(E) choreografie: Wubkje Kuindersma

Delen
 

selectiedata en aanmelden

ga naar selectie en auditie