Top Naeff Prijs Fonds

De Top Naeff Prijs is de oudste theaterstudentenprijs van het land en wordt op onregelmatige basis uitgereikt aan een veelbelovende student(e) afstuderend aan de Academie voor Theater en Dans.

De prijs is in 1953 bij testament in het leven geroepen door de eertijds zeer bekende schrijfster en toneelrecensente Top Naeff (1878-1953). Mevrouw Naeff bekleedde tussen 1901 en 1948 verschillende functies bij de Toneelschool, met als meest in het oog springende die van lid van de Commissie van Beheer en Toezicht (Bron: Gé Vaartjes, 2010, Rebel en dame. Biografie van Top Naeff, Amsterdam-Antwerpen: Em. Querido’s Uitgeverij BV).

De prijs gaat vergezeld van een trofee als aandenken en een geldbedrag dankzij een fonds uit de nalatenschap van mevrouw Naeff, het Top Naeff Prijs Fonds. De prijs wordt sinds 2012 mede mogelijk gemaakt door het Emma Morel Fonds. Prijswinnaars mogen zich daarnaast verheugen met het feit dat ze worden opgenomen in een select gezelschap van voorgaande winnaars.

De eerste prijswinnares was de actrice Sigrid Koetse toen zij afstudeerde in 1955. Na haar is de prijs onder anderen gewonnen door: Peter Oosthoek, Suzanne Kennedy, Boukje Schweigmann, Theun Mosk en Carice van Houten. Bij hoge uitzondering wordt de prijs uitgereikt aan een bijzonder talentvolle klas.

Top Naeff Prijs juryleden: Jeroen de Beer (directie-assistent ATD), Sabrina van Halderen (speldocent en actrice), Lois Maat (planning en budget ATD), Christiaan Mooij (artistiek coördinator Meervaart en Regisseur), Santino Slootweg (alumnus Mime opleiding).

Recente winnaars zijn:

Delen