Top Naeff Prijs en André Veltkamp Beurs uitgereikt tijdens This is h:OURS

Samira Elagoz and Erwin Dörr

Gepubliceerd op

Tijdens de 14 uur durende This is h:OURS manifestatie van de Academie voor Theater en Dans op vrijdag 28 oktober 2016 is de Top Naeff Prijs 2016 uitgereikt aan Erwin Dörr, afgestudeerd aan de Mime Opleiding in 2016. Samira Elagoz, afgestudeerd aan de School voor Nieuwe Dansontwikkeling (SNDO) in 2016, heeft de André Veltkamp Beurs 2016 gekregen.

Tijdens de 14 uur durende This is h:OURS manifestatie van de Academie voor Theater en Dans op vrijdag 28 oktober 2016 is de Top Naeff Prijs 2016 uitgereikt aan Erwin Dörr, afgestudeerd aan de Mime Opleiding in 2016. Samira Elagoz, afgestudeerd aan de School voor Nieuwe Dansontwikkeling (SNDO)in 2016, heeft de André Veltkamp Beurs 2016 gekregen.

De Top Naeff Prijs is de oudste theaterstudentenprijs van het land. De Top Naeff Prijs wordt traditiegetrouw toegekend als aanmoedigingsprijs aan veelbelovend talent van de Academie voor Theater en Dans. De André Veltkamp Beurs is bestemd voor een afstudeerproductie die uitblinkt door betrokkenheid bij de samenleving van vandaag. De beurs is bestemd voor eindvoorstellingen die een leven verdienen na de Academie. De André Veltkamp Beurs werd uitgereikt door Charlotte Lap, theatermaker en de weduwe van André, en Valerie Veltkamp, de dochter van André.

Over Top Naeff prijswinnaar Erwin Dörr:
“Erwin is een uitzonderlijk veelzijdige en krachtige speler. Erwin is een makende speler, die zich met een enorm gemak kan verhouden tot alle mogelijke stijlen in het theater, zonder daarbij zijn eigenheid en zijn kwaliteiten te verliezen. Hij geeft zich over aan het repetitieproces en zijn ‘ja’ is een onvoorwaardelijk ‘ja’. Hij blijft onder alle omstandigheden positief en kan het materiaal naar zichzelf toetrekken. Alles wat hij doet, inbrengt of bevraagt staat ten dienste van de voorstelling en hij geniet daar zichtbaar van. Erwin heeft een zeer sterk ruimtelijk gevoel en heeft een goed oog voor het geheel. Vanuit die kwaliteiten kan hij meedenken met de regisseur. Zijn totale overgave en openheid maken zijn spel sterk en ontroerend.”
Download het Juryrapport Top Naeff Prijs 2016 (PDF)

Over Samira Elagoz, winnares van de André Veltkamp Beurs:

“Samira Elagoz krijgt de André Veltkamp Beurs voor haar voorstelling Cock, cock, who’s there?, een documentary/lecture/performance over geweld en intimiteit in een wereld waarin het virtuele en de realiteit onlosmakelijk met elkaar verbonden zijn. De voorstelling is verontrustend, diepgaand en aangrijpend. Samira is als maker compromisloos. Zij heeft niet tot doel om het publiek te behagen. Haar werk doet denken aan dat van Pipilotti Rist, Marlene Dumas en Sophie Calle, maar zij transporteert het naar de 21ste eeuw en toont op een fascinerende wijze haar eigen stijl. De kalme zelfverzekerdheid waarmee ze dit alarmerende en intieme verhaal heeft gemaakt laat zien dat zij een zeer volwassen kunstenaar is.”
Download het Jury report André Veltkamp Grant 2016 (PDF)


Over de Top Naeff Prijs
De Top Naeff Prijs wordt traditiegetrouw toegekend als aanmoedigingsprijs aan veelbelovend talent van de Academie voor Theater en Dans. De prijs is vernoemd naar schrijfster Top Naeff, die onder andere een toonaangevende toneelcritica was. De Top Naeff Prijs is de oudste theaterstudentenprijs van het land. De Top Naeff Prijs wordt uitgereikt dankzij het Top Naeff Prijs Fonds en wordt mede mogelijk gemaakt door het Emma Morel Fonds. De prijswinnaars worden opgenomen in een select gezelschap van voorgaande winnaars. De eerste prijswinnares was de actrice Sigrid Koetse toen zij afstudeerde in 1955. Na haar is de prijs onder anderen gewonnen door: Peter Oosthoek, Suzanne Kennedy, Boukje Schweigmann, Theun Mosk en Carice van Houten. De prijs werd voor het laatst uitgereikt aan Nina Spijkers, afgestudeerd aan de Regie Opleiding in 2014.

Over de André Veltkamp Beurs
De beurs is genoemd naar André Veltkamp, directeur van 1997 tot 2010 van de Theaterschool (sinds september 2016 Academie voor Theater en Dans). De André Veltkamp Beurs is bestemd voor een afstudeerproductie die uitblinkt door betrokkenheid bij de samenleving van vandaag. De beurs is voor eindvoorstellingen die een leven verdienen na de Academie. Er wordt gekeken naar het makerschap, eigenheid, gedrevenheid en oorspronkelijkheid. De winnaar ontvangt een bedrag van € 1.000 en productionele ondersteuning op maat voor de herneming van de voorstelling. De commissie van voordracht van de André Veltkamp Prijs bestaat uit Charlotte Lap theatermaker en de weduwe van André, Erik Lint en Laurens Runderkamp, beiden Management Team van de Academie voor Theater en Dans. De André Veltkamp Beurs wordt mede mogelijk gemaakt door het Pisuisse Prijs Fonds. De beurs werd in 2015 voor het eerst uitgereikt aan Liliane Brakema (afgestudeerd in 2015 aan de Regie Opleiding) voor haar voorstelling De Wilde Eend. Deze voorstelling werd hernomen en daarna geselecteerd voor het Nederlands Theater Festival 2016.

De Top Naeff Prijs en de André Veltkamp Beurs worden beheerd door ‘Stichting Fondsen de Theaterschool’.

Samira Elagoz

Erwin Dörr

Jan Zoet, Samira Elagoz and Charlotte Lap Photos: Thomas Lenden

Delen