Prijzenfestival tijdens 24uurs manifestatie

Nina Spijkers ontvangt de Top Naeff Prijs 2015 uit handen van Theaterschool-directeur Jan Zoet

Gepubliceerd op

Tijdens de 24uurs manifestatie van de Theaterschool op 20 februari 2015 heeft Nina Spijkers, afgestudeerd aan de Regie Opleiding in 2014, de Top Naeff Prijs 2015 in ontvangst genomen. De Jan Kassies Grants gingen naar Alondra Castellanos Arreola, student aan de Mime Opleiding, Jija Sohn en Paula Chaves, studenten aan de SNDO/School voor Nieuwe Dansontwikkeling.

Tijdens de 24uurs manifestatie van de Theaterschool op 20 februari 2015 heeft Nina Spijkers, afgestudeerd aan de Regie Opleiding in 2014,  de Top Naeff Prijs 2015 in ontvangst genomen. De Jan Kassies Grants gingen naar Alondra Castellanos Arreola,  student aan de Mime Opleiding, Jija Sohn en Paula Chaves, studenten aan de SNDO/School voor Nieuwe Dansontwikkeling. Acteur Kees Hulst, voorzitter van de Alumnivereniging van de Theaterschool, overhandigde de prijzen uit naam van de overkoepelende Stichting Fondsen de Theaterschool.

De winnaar van de Top Naeff Prijs 2015 Nina Spijkers kreeg persoonlijk een 'brief van Top Naeff' in handen. Een fragment hieruit:
(...) Je bent eenieder graag tot steun
Deelt graag jouw kennis, geeft adviezen
Je bent een meester in het casten
En helpt collega’s spelers kiezen
Maar wat mij als schrijfster zeer verheugt
Is jouw manier van teksten lezen
Hoe moeilijk stukken soms ook lijken
Jij snapt ze in hun diepste wezen
Ik heb jouw weg door school gevolgd
Zag jou je sporen steeds verdienen
In ‘t derde jaar leek jij al schouwburg-rijp
Met jouw glasheldere Hamletmachine
De taal van Müller, Büchner, Shakespeare
Breng jij tot leven in het heden
Je houdt van taal, maar gebruikt de woorden
Om er een belevenis van te smeden (...)

De Jan Kassies Grants 2015 werden toegekend aan drie studenten die afkomstig zijn van buiten de Europese gemeenschap, en daarom niet in aanmerking komen voor Nederlandse studiefinanciering. Alondra Castellanos Arreola, student Mime Opleiding, Jija Sohn en Paula Chaves, studenten aan de SNDO/School voor Nieuwe Dansontwikkeling namen ieder een Jan Kassies Grant in ontvangst. Aan de Theaterschool studeren studenten uit meer dan 30 landen, een enorme rijkdom voor de school en voor de studenten-community.


Over de Top Naeff Prijs
De Top Naeff Prijs wordt traditiegetrouw toegekend als aanmoedigingsprijs aan veelbelovend talent van de Theaterschool. De Top Naeff Prijs is de oudste theaterstudentenprijs van het land. De Top Naeff Prijs wordt uitgereikt dankzij het Top Naeff Prijs Fonds en wordt mede mogelijk gemaakt door het Emma Morel Fonds. De prijswinnaars worden opgenomen in een select gezelschap van voorgaande winnaars.  De eerste prijswinnares was de actrice Sigrid Koetse toen zij afstudeerde in 1955. Na haar is de prijs onder anderen gewonnen door: Peter Oosthoek, Suzanne Kennedy, Boukje Schweigmann, Theun Mosk en Carice van Houten. Bij hoge uitzondering wordt de prijs uitgereikt aan een talentvolle klas. In 2011 ontving de eerste lichting afstudeerders van de Opleiding Scenografie de Top Naeff Prijs. In 2013 werd de prijs uitgereikt aan Karlijn Kistemaker, afgestudeerd aan de Regie Opleiding, voor haar afstudeervoorstelling De Vader.

Over de Jan Kassies Grants
De Jan Kassies Grants zijn genoemd naar de eerste directeur van de Theaterschool in de jaren ‘70, en zijn mede mogelijk gemaakt door Hanny Veldkamp Fonds. De Grants zijn specifiek bedoeld voor studenten aan de Theaterschool, die door financiële problemen gehinderd worden in het met succes voltooien van hun studie. De Jan Kassies Grants bestaan uit een tegemoetkoming in een deel van het collegegeld voor het laatste studiejaar.

Alondra Castellanos Arreola

Jija Sohn en Paula Chaves

Nina Spijkers draagt voor uit de 'brief van Top Naeff'

Delen