Naar inhoud
 

Kijk de prijsuitreiking terug!

klik hier!

Afstudeervoorstelling 'Becoming' ontvangt André Veltkamp Beurs. Uitreiking Top Naeff Prijs aan Teun Donders en Jasper Stoop

HALf6 - maandag 28 september 19:30 uur

Op maandag 28 september om 19:30 uur werden tijdens een speciale editie van de talkshow HALf6 de Top Naeff Prijs en de André Veltkamp Beurs uitgereikt. De Top Naeff Prijs 2020 werd dit jaar voor het eerst sinds 2003 uitgereikt aan een duo en is gewonnen door Teun Donders en Jasper Stoop, afgestudeerd aan de Amsterdamse Toneelschool & Kleinkunstacademie (ATKA) in 2020. De André Veltkamp Beurs 2020 gaat naar de afstudeervoorstelling Becoming, van Bodine Sutorius, afgestudeerd aan de Mime Opleiding in 2020. Technisch ontwerp: Jela Nieuwstraten & Emanuel Nijkerk (studenten Design & Technologie).

De feestelijke prijsuitreiking met interviews met de winnaars en registraties van het werk was via live stream te volgen vanuit de Academie voor Theater en Dans. De uitreiking zelf was dit jaar niet publiek toegankelijk vanwege de coronamaatregelen. De presentatie van de avond was in handen van dramaturg Judith Wendel.

De Top Naeff Prijs is de oudste theaterstudentenprijs van het land. De Top Naeff Prijs wordt traditiegetrouw toegekend als aanmoedigingsprijs aan veelbelovend talent van de Academie voor Theater en Dans. De André Veltkamp Beurs is bestemd voor een afstudeerproductie die uitblinkt door betrokkenheid bij de samenleving van vandaag. De beurs is bestemd voor een eindvoorstelling die een tweede leven verdient na de Academie

De Top Naeff Prijs werd uitgereikt door script- en liedauteur, vertaler, regisseur en radiopresentator Jurrian van Dongen. Jurrian studeerde in 1997 af aan ATKA en heeft  in datzelfde jaar de Top Naeff Prijs gewonnen. De André Veltkamp Beurs werd overhandigd door Charlotte Lap, theatermaker en weduwe van André Veltkamp.

De Top Naeff Prijs jury over prijswinnaars Teun Donders en Jasper Stoop (ATKA 2020):
‘Gedurende hun opleiding aan de Amsterdamse Toneelschool & Kleinkunstacademie toonden Teun Donders en Jasper Stoop veel eigen initiatief en zagen we telkens een prettige gretigheid. Waar de een uitblonk in muzikaliteit en kwetsbaarheid, verbaasde de ander met zijn technisch vakmanschap en tekstbehandeling. We noteerden termen als 'kwetsbaar en grappig' of 'virtuoos in verbeelding' of 'vertederend, verleidelijk en tragikomisch'. Beiden zijn veelzijdig en laten grote intelligentie in hun spel zien. In hun gezamenlijke afstudeervoorstelling De worm in het zijn speelden ze diverse personages en toonden ze grote klasse door geen typeringen te maken, maar diep te transformeren naar een stel marginale figuren die je onmiddellijk in je hart sluit. De jury is van mening dat beide talenten, samen, maar ook elk op hun eigen manier, een belofte zijn voor de toekomst.’
Lees het volledige juryrapport (PDF)

De André Veltkamp Beurs jury over de voorstelling Becoming van Bodine Sutorius (Mime Opleiding 2020):
Becoming is een adembenemende voorstelling. De voorstelling heeft een poëtische abstractie die op meerdere lagen is in te vullen. Tegelijkertijd raakt Becoming ons vanwege een ontroerende letterlijkheid. Bodine Sutorius is een krachtig performer die de toeschouwer van begin af aan met een intern gefocuste openheid meeneemt. Ze doet dit ontdaan van alle ijdelheid en omlijst door een technisch razend knap decor. Een toneelbeeld waarin het lichaam speelt met ruimte, tijd, illusie en muziek. De caleidoscoop van fysieke en seksueel confronterende projecties vervult soms met een kinderlijke verbazing, he, wat is dat nou, leidt tot lachjes of een dichtgeknepen strot. De muziek ondersteunt, neemt mee, schuurt en dendert ons uiteindelijk letterlijk met Bodine de bevrijding in.
Lees het volledige juryrapport (PDF)

Over de André Veltkamp Beurs
De beurs is genoemd naar André Veltkamp, directeur van 1997 tot 2010 van de Theaterschool (sinds september 2016 Academie voor Theater en Dans). De André Veltkamp Beurs is bestemd voor een afstudeerproductie die uitblinkt door betrokkenheid bij de samenleving van vandaag. De beurs is voor eindvoorstellingen die een leven verdienen na de Academie. Er wordt gekeken naar het makerschap, eigenheid, gedrevenheid en oorspronkelijkheid. De winnaar ontvangt een bedrag van € 1.000 en productionele ondersteuning op maat voor de herneming van de voorstelling. De jury van de André Veltkamp Prijs bestaat uit Charlotte Lap, Erik Lint, Laurens Runderkamp, Gemma van Kruijsbergen, Dorothea Sinnema, Willem Weemhoff en Annebeth Vlietstra. De André Veltkamp Beurs wordt mede mogelijk gemaakt door het Pisuisse Prijs Fonds.

In 2015 ontving Liliane Brakema als eerste de beurs met de voorstelling De Wilde Eend, die vervolgens door de het Theater  Festival werd geselecteerd. Ook de winnende voorstelling in 2016 Cock, Cock: Who’s there!!! van Samira Elagoz van de SNDO en in 2017 De Louteringsberg van Marijn Graven werden succesvol hernomen. In 2018 ging de prijs naar de voorstelling Paradijsvertraging van Lichting 2018 van de Mime Opleiding. In 2019 werd de prijs gewonnen door afstudeervoorstelling Een Carnaval.

Over de Top Naeff Prijs
De Top Naeff Prijs wordt traditiegetrouw toegekend als aanmoedigingsprijs aan veelbelovend talent van de Academie voor Theater en Dans. De prijs is vernoemd naar schrijfster Top Naeff, die onder andere een toonaangevende toneelcritica was. De Top Naeff Prijs is de oudste theaterstudentenprijs van het land. De Top Naeff Prijs wordt uitgereikt dankzij het Top Naeff Prijs Fonds en wordt mede mogelijk gemaakt door het Emma Morel Fonds. De winnaar ontvangt een bedrag van € 1.000. De prijswinnaars worden opgenomen in een select gezelschap van voorgaande winnaars. De eerste prijswinnares was de actrice Sigrid Koetse toen zij afstudeerde in 1955. Na haar is de prijs onder anderen gewonnen door: Peter Oosthoek, Suzanne Kennedy, het duo Boukje Schweigmann en Theun Mosk (2003) en Carice van Houten. De prijs werd voor het laatst uitgereikt aan Simme Wouters. De jury van de Top Naeff Prijs bestaat uit Bodil de la Parra (actrice en toneelschrijfster), Christiaan Mooij (artistiek coördinator Theater de Meervaart), Lois Maat (financiën en studioplanning ATD), Santino Slootweg (alumnus Mime Opleiding) en Jeroen de Beer (directie-assistent ATD).

De Top Naeff Prijs en de André Veltkamp Beurs worden beheerd door ‘Stichting Fondsen de Theaters

 

 

 

Delen
 

Kijk de prijsuitreiking terug!

klik hier!