ATD-fonds reikt Top Naeff Prijs, André Veltkamp Beurs en Henny Kamerman Dansersprijs uit

Vertegenwoordigers van de prijswinnaars: Alberto Quririco en Jordy Zoet, samen met de juryleden, foto: Nellie de Boer

Gepubliceerd op

Op woensdag 30 juni om 19:30 uur zijn tijdens de afsluiting van het be-CONNECTED festival de Top Naeff Prijs, de André Veltkamp en de Henny Kamerman Dansersprijs uitgereikt. De feestelijke prijsuitreiking met interviews met de winnaars en registraties van het werk waren via live stream te volgen op https://be-connectedfestival.nl/

  • De Top Naeff Prijs 2021 is dit jaar uitgereikt aan het collectief n00b bestaande uit Laura Bakker en Isabelle Kafando, afgestudeerd aan de Amsterdamse Toneelschool & Kleinkunstacademie.
  • De André Veltkamp Beurs 2021 gaat naar de afstudeervoorstelling Lizzy & De Bacchanten van Zephyr Brüggen (regie), Noa Helder (scenografie), Daatje Eek (Kostuumontwerp), Jordy Veenstra (lichtontwerp), Jordy Zoet (geluidsontwerp) en Luca van Deurzen (technische productie), van de Regie Opleiding, Scenografie en Design & Technologie
  • De Henny Kamerman Dansersprijs is uitgereikt aan de laatste klassen van de dansopleidingen Moderne Theaterdans en Urban Contemporary/JMD.

De jury van de Top Naeff Prijs over prijswinnaar n00b (Laura Bakker en Isabelle Kafando):
Laura Bakker en Isabelle Kafando manifesteren zich als een tragisch clownsduo die de actualiteit een hak zet, het lef heeft om ongegeneerd gênant te zijn en meerdere speelstijlen beheerst. In hun mockumentary tonen ze zowel het terloopse naturel als het grotesk absurde zonder uit de bocht te vliegen. De onderlinge interactie versterkt ieders individuele kwaliteiten. Met de naam n00b! presenteert het duo zich als de digitale onwetende beginneling maar op theatraal gebied ziet de jury twee spelers die ruimschoots klaar zijn voor de beroepspraktijk én tegelijkertijd veel potentie hebben voor een verdere ontwikkeling.

Top Naeff Prijs juryleden: Jeroen de Beer, Sabrina van Halderen, Lois Maat, Christiaan Mooij, Santino Slootweg.
Lees het juryrapport (PDF)

De André Veltkamp Beurs jury over de voorstelling Lizzy & de Bacchanten:
Lizzy & De Bacchanten is een voorstelling die én conceptueel goed doordacht is én een speelse, jazzy stijl heeft. Een goed gecomponeerd geheel, dat ook ruimte biedt voor de verbeelding. Een voorstelling die in vorm en inhoud geworteld is in deze tijd; die gastvrij is, warm en uitnodigend. Jullie zijn als eigenzinnig collectief glorieus dwars door het statische en eenzame van het zoomtijdperk heen gebroken.’
André Veltkamp Beurs juryleden: Floortje Bakkeren, Suzy Blok, Gemma van Kruijsbergen, Charlotte Lap, Erik Lint, Daphne Richter, Laurens Runderkamp, Dorothea Sinnema.

Lees het juryrapport (PDF)

De jury van de Henny Kamermand Dansersprijs over de laatste klassen van de dansopleidingen Moderne Theaterdans en Urban Contemporary/JMD:
'Na twee jaar online en aangepast studeren aan een opleiding die in een afsluitende fase zit, biedt de jury van de Henny Kamerman Dansersprijs de klassen drie en vier van de opleidingen MTD en JMD, graag de mogelijkheid om deze intense periode op een positieve manier te kunnen afsluiten.Elke klas krijgt een cadeaubon ter waarde van € 250,- te besteden aan een gezamenlijk uitje.’

Henny Kamermandanserprijs juryleden: Jocelyn Bergland, Honey Eavis, Dalton Jansen, Jimat Pelupessy, Wendy Tadrous-Paulusma.

Nieuwe dansersprijs
Het ATD-fonds reikt dit jaar voor het eerst de Henny Kamerman Dansersprijs uit, de prijs voor de meest opvallende danser van het afgelopen studiejaar. De prijs is vernoemd naar Henny Kamerman, die vanaf eind jaren ’80 tot 2002 de opleiding Jazztheater- en Showmusicaldans opleiding (de huidige opleiding UC/JMD) opbouwde en leidde. Binnen de gevestigde danswereld van modern en klassiek, wist zij voor de jazzdans een academische basis te creëren. Haar energie en tegendraadsheid in de danswereld worden meegenomen door de jury. De prijs wordt dit jaar nog niet toegekend aan een individu, maar aan de laatste klassen van de dansopleidingen Moderne Theaterdans en Urban Contemporary (JMD) die in 2022 ophouden te bestaan. De prijs werd uitgereikt door Dalton Jansen.

Oudste theaterstudentenprijs
De Top 
Naeff Prijs is de oudste theaterstudentenprijs van het land. De prijs is vernoemd naar schrijfster Top Naeff, die onder andere een toonaangevende toneelcritica was. De Top Naeff Prijs wordt traditiegetrouw toegekend als aanmoedigingsprijs aan veelbelovend talent van de Academie voor Theater en Dans. Sabrina van Halderen en Christiaan Mooij reikten de Top Naeff Prijs uit. De winnaar ontvangt een vrij te besteden bedrag van € 1.000.

Prijs voor uitblinkende afstudeerproductie
De André Veltkamp Beurs is bestemd voor een afstudeerproductie die uitblinkt door betrokkenheid bij de samenleving van vandaag. De beurs is genoemd naar André Veltkamp, directeur van 1997 tot 2010 van de Theaterschool (sinds september 2016 Academie voor Theater en Dans). De beurs is bestemd voor een eindvoorstelling die een tweede leven verdient na de Academie
. Charlotte Lap, theatermaker en weduwe van André Veltkamp, overhandigde de André Veltkamp Beurs. De winnaar ontvangt een bedrag van € 1.000 en productionele ondersteuning op maat voor de herneming van de voorstelling.

Over het ATD-fonds
Het ATD-fonds ondersteunt studenten van alle opleidingen aan de Academie voor Theater en Dans om hun opleiding te voltooien en de stap naar het werkveld te maken. Dat doet het fonds door het uitreiken van prijzen en het verlenen van bijdragen in het collegegeld. En dat is, zeker in coronatijd, hard nodig. Anna Drijver is voorzitter van het fonds.

Bijdragen?
Iedereen kan bijdragen aan het ATD-fonds en dat is, zeker in coronatijd, hard nodig!

Ga naar www.atdfonds.nl voor meer informatie.

'Lizzy & De Bacchanten', foto: Robert van der Ree

n00b

UC/jmd in 'Bliss'

MTD in 'Physical Cultural Lab'

Delen