Top Naeff Prijs 2017 en André Veltkamp Beurs 2017 uitgereikt tijdens HALf6 bij de Academie voor Theater en Dans

De Louteringsberg, foto: Maartje Prins

Gepubliceerd op

Tijdens de wekelijkse talkshow HALf6 van de Academie voor Theater en Dans zijn op dinsdag 26 september de Top Naeff Prijs uitgereikt aan Benno Veenstra en de André Veltkamp Beurs aan de Louteringsberg.

Tijdens de wekelijkse talkshow HALf6 van de Academie voor Theater en Dans is op dinsdag 26 september de Top Naeff Prijs uitgereikt aan Benno Veenstra (24), afgestudeerd aan de Amsterdamse Toneeschool&Kleinkunstacademie in 2017. Benno ontving de prijs uit handen van Sigrid Koetse, in 1955 de allereerste winnaar van de Top Naeff Prijs.
De André Veltkamp Beurs is dit jaar toegekend aan De Louteringsberg, de afstudeervoorstelling uit 2017 van Marijn Graven (32), afgestudeerd aan de Regie Opleiding, Maartje Prins (45), afgestudeerd aan de opleiding Scenografie, Karlijn Hemmer (24) afgestudeerd bij Productie Podiumkunsten en George Dhauw (23) alumnus Design & Technologie. De André Veltkamp Beurs werd uitgereikt door Charlotte Lap, theatermaker en de weduwe van voormalig directeur André Veltkamp.

De Top Naeff Prijs is de oudste theaterstudentenprijs van het land. De Top Naeff Prijs wordt traditiegetrouw toegekend als aanmoedigingsprijs aan veelbelovend talent van de Academie voor Theater en Dans.
Over Top Naeff prijswinnaar Benno Veenstra:
“Niet gespeend van humor heeft deze acteur ook een kwetsbare, soms doorschijnende transparantie, die hij perfect lijkt te beheersen, hetgeen hem iets gevaarlijks en onberekenbaars geeft. Een ‘rebels’ acteur. Telkens als hij op het toneel verschijnt, gebeurt er iets. Hij vraagt de ruimte, neemt de ruimte, eist de ruimte. Je kan onmogelijk niet naar hem kijken.”

De André Veltkamp Beurs is bestemd voor een afstudeerproductie die uitblinkt door betrokkenheid bij de samenleving van vandaag. De beurs is bestemd voor eindvoorstellingen die een tweede leven verdienen na de Academie.
Over de voorstelling De Louteringsberg, winnaar van de André Veltkamp Beurs:
“Inhoudelijk zetten de makers in De Louteringsberg alles op scherp. Vorm en inhoud worden via wezenlijke vragen over de menselijke conditie en via een uiterst heldere, pure en rituele setting in een ideaal huwelijk samengebracht.
De toeschouwer wordt op een ongedwongen en aangenaam geleide manier tot nadenken gebracht over de meest ultieme vraag waarbij de mens op zichzelf terug geworpen wordt: Hoe wil ik omgaan met de dood?”
Download het volledige juryrapport

Over de Top Naeff Prijs
De Top Naeff Prijs wordt traditiegetrouw toegekend als aanmoedigingsprijs aan veelbelovend talent van de Academie voor Theater en Dans. De prijs is vernoemd naar schrijfster Top Naeff, die onder andere een toonaangevende toneelcritica was. De Top Naeff Prijs is de oudste theaterstudentenprijs van het land. De Top Naeff Prijs wordt uitgereikt dankzij het Top Naeff Prijs Fonds en wordt mede mogelijk gemaakt door het Emma Morel Fonds. De winnaar ontvangt een bedrag van € 1.000. De prijswinnaars worden opgenomen in een select gezelschap van voorgaande winnaars. De eerste prijswinnares was de actrice Sigrid Koetse toen zij afstudeerde in 1955. Na haar is de prijs onder anderen gewonnen door: Peter Oosthoek, Suzanne Kennedy, Boukje Schweigmann, Theun Mosk en Carice van Houten. De prijs werd voor het laatst uitgereikt aan Erwin Dörr, afgestudeerd aan de Mime Opleiding in 2016. De jury van de Top Naeff Prijs bestaat uit: Bodil de la Parra, Jeroen de Beer, Maarten van der Cammen, en Diederik Hummelinck.

Over de André Veltkamp Beurs
De beurs is genoemd naar André Veltkamp, directeur van 1997 tot 2010 van de Theaterschool (sinds september 2016 Academie voor Theater en Dans). Toen in 1997 alle dans- en theateropleidingen van de Theaterschool verhuisden naar één gebouw aan de Jodenbreestraat in Amsterdam, werd hij daar directeur. Onder zijn leiding groeide de school uit tot een theater- en dansacademie met vijftien gespecialiseerde opleidingen. De André Veltkamp Beurs is bestemd voor een afstudeerproductie die uitblinkt door betrokkenheid bij de samenleving van vandaag. De beurs is voor eindvoorstellingen die een reprise verdienen na de Academie. Er wordt gekeken naar naar eigenheid, gedrevenheid en specifiek naar de artistieke signatuur van het collectief of de maker. De winnaar ontvangt een bedrag van € 1.000 en productionele ondersteuning op maat voor de herneming van de voorstelling. De commissie van voordracht van de André Veltkamp Beurs bestaat uit Charlotte Lap, Jan Zoet, Erik Lint, Niko Bovenberg, Laurens Runderkamp en Annebeth Vlietstra.
De André Veltkamp Beurs wordt mede mogelijk gemaakt door het Pisuisse Prijs Fonds. De beurs werd in 2016 uitgereikt aan Samira Elagoz (afgestudeerd aan de SNDO/School voor Nieuwe Dansontwikkeling) voor haar voorstelling Cock, Cock.. Who’s There? Deze voorstelling won in 2017 de Prix Jardin d’Europe bij ImpulsTanz. De voorstelling De Wilde Eend van Liliane Brakema kreeg in 2015 de Veltkamp Beurs en werd in 2016 hernomen en tevens geselecteerd voor het Nederlands Theater Festival.

De Top Naeff Prijs en de André Veltkamp Beurs worden beheerd door ‘Stichting Fondsen de Theaterschool’.

De prijswinnaars, foto: Bart Grietens

Benno Veenstra, foto Bart Grietens

Delen