Uitreiking Top Naeff Prijs aan Simme Wouters Afstudeervoorstelling ‘Een Carnaval’ ontvangt André Veltkamp Beurs

foto: Bart Grietens

Gepubliceerd op

Op dinsdag 24 september zijn tijdens een speciale editie van HALf6 de André Veltkamp Beurs en de Top Naeff Prijs uitgereikt. De prijsuitreiking was van 17:30 tot 18:30 tijdens de wekelijkse talkshow HALf6 in de hal van de Academie.

De Top Naeff Prijs 2019 is gewonnen door Simme Wouters, afgestudeerd aan de Amsterdamse Toneelschool&Kleinkunstacademie in 2019.

De André Veltkamp Beurs gaat naar de afstudeervoorstelling Een Carnaval. Een Carnaval is de afstudeervoorstelling in 2019 van Jessie L’Herminez (regisseur, Regie Opleiding), Lisanne Bovée (scenograaf, opleiding Scenografie), Rutger Bouwman (geluidsontwerp, opleiding Design & Technologie), Jorik Damman (technische productie, opleiding Design & Technologie) en Emma Boots (productieleiding, Opleiding Productie Podiumkunsten).

De Top Naeff Prijs wordt uitgereikt door actrice Ingeborg Elzevier. Ingeborg studeerde in 1958 af aan de Toneelschool en heeft in datzelfde jaar de Top Naeff Prijs gewonnen.
De André Veltkamp Beurs wordt overhandigd door Charlotte Lap, theatermaker en weduwe van André Veltkamp.

De Top Naeff Prijs is de oudste theaterstudentenprijs van het land. De Top Naeff Prijs wordt traditiegetrouw toegekend als aanmoedigingsprijs aan veelbelovend talent van de Academie voor Theater en Dans. De André Veltkamp Beurs is bestemd voor een afstudeerproductie die uitblinkt door betrokkenheid bij de samenleving van vandaag. De beurs is bestemd voor  een eindvoorstelling die een tweede leven verdient na de Academie.

De Top Naeff Prijs jury over prijswinnaar Simme Wouters (22):
De Top Naeff Prijs gaat dit jaar naar een persoon die al vroeg in de opleiding een rijp talent bleek te hebben. In elk nieuw optreden wist hij te overtuigen door een sterke tekstbehandeling en een volwassen benadering van rollen. Maar hij had ook rebelse kanten, waardoor de jury steeds benieuwd bleef naar het volgende. Hij toonde zich trefzeker, kwetsbaar, sluw gevoelig, boos en diep verdrietig. Het raakte ons zeer.

download het juryrapport (PDF)

De André Veltkamp Beurs jury over de voorstelling Een Carnaval:
‘Een Carnaval roept een glimlach op ieders gezicht, daar aan de overkant van de maskerade. Een bekende en verloren gewaande wereld van mystiek, rituelen en verwondering biedt ons als toeschouwer een waar en-chant-ment. Verwonderd, overdonderd, betoverd en zinnelijk behekst verlaat je de zaal.’

download het juryrapport (PDF)

Over de André Veltkamp Beurs
De beurs is genoemd naar André Veltkamp, directeur van 1997 tot 2010 van de Theaterschool (sinds september 2016 Academie voor Theater en Dans). De André Veltkamp Beurs is bestemd voor een afstudeerproductie die uitblinkt door betrokkenheid bij de samenleving van vandaag. De beurs is voor eindvoorstellingen die een leven verdienen na de Academie. Er wordt gekeken naar het makerschap, eigenheid, gedrevenheid en oorspronkelijkheid. De winnaar ontvangt een bedrag van € 1.000 en productionele ondersteuning op maat voor de herneming van de voorstelling. De jury van de André Veltkamp Prijs bestaat uit Charlotte Lap, Erik Lint, Laurens Runderkamp, Niko Bovenberg en Annebeth Vlietstra. De André Veltkamp Beurs wordt mede mogelijk gemaakt door het Pisuisse Prijs Fonds.

In 2015 ontving Liliane Brakema als eerste de beurs met de voorstelling De Wilde Eend, die vervolgens door de het Theater Festival werd geselecteerd. Ook de winnende voorstelling in 2016 Cock, Cock: Who’s there!!! van Samira Elagoz van de SNDO en De Louteringsberg van Marijn Graven in 2017 werden succesvol hernomen. In 2018 ging de prijs naar de voorstelling Paradijsvertraging van Lichting 2018 van de Mime Opleiding. Paradijsvertraging gaat dit seizoen op tournee door heel Nederland.

Over de Top Naeff Prijs
De Top Naeff Prijs wordt traditiegetrouw toegekend als aanmoedigingsprijs aan veelbelovend talent van de Academie voor Theater en Dans. De prijs is vernoemd naar schrijfster Top Naeff, die onder andere een toonaangevende toneelcritica was. De Top Naeff Prijs is de oudste theaterstudentenprijs van het land. De Top Naeff Prijs wordt uitgereikt dankzij het Top Naeff Prijs Fonds en wordt mede mogelijk gemaakt door het Emma Morel Fonds. De winnaar ontvangt een bedrag van € 1.000. De prijswinnaars worden opgenomen in een select gezelschap van voorgaande winnaars. De eerste prijswinnares was de actrice Sigrid Koetse toen zij afstudeerde in 1955. Na haar is de prijs onder anderen gewonnen door: Peter Oosthoek, Suzanne Kennedy, Boukje Schweigmann, Theun Mosk en Carice van Houten. De prijs werd voor het laatst uitgereikt aan Sue-Ann Bell. De jury van de Top Naeff Prijs bestaat uit Bodil de la Parra (actrice en toneelschrijfster), Christiaan Mooij (artistiek coördinator Theater de Meervaart), Lois Maat (financiën en studioplanning ATD), en Jeroen de Beer (directie-assistent).

De Top Naeff Prijs en de André Veltkamp Beurs worden beheerd door ‘Stichting Fondsen de Theaterschool’.

'Een Carnaval', foto: Robert van der Ree

foto: Bart Grietens

Een Carnaval, foto: Robert van der Ree

Simme Wouters, foto: Bart Grietens

Simme Wouters in zijn solo 'De man die per ongeluk het grote verdriet had ingeslikt', foto: Kay Fahner

Delen