Eerste lichting scenografiestudenten wint Top Naeff Prijs 2011

Gepubliceerd op

De allereerste lichting afstudeerders van de opleiding Scenografie heeft op 7 juli de Top Naeff Prijs in ontvangst genomen. De commissie beloont hiermee het pionierswerk van Eline Baks, Juul Dekker, Sofie Doeland, Lisanne Hakkers, Roos Matla en Teunis Ruiten, die de nieuwe opleiding mede hebben vormgegeven. De Top Naeff Prijs wordt traditiegetrouw toegekend als aanmoedigingsprijs aan veelbelovend talent van de Theaterschool.

 

De Top Naeff-prijs wordt toegekend als er sprake is van een 'uitzonderlijke prestatie, naar aanleiding waarvan kan worden aangenomen dat het aantreden van de desbetreffende student(en) een verrijking betekent voor de bestaande Nederlandse dans-en/of theaterpraktijk'. De prijs gaat vergezeld van een klein geldbedrag en een grote trofee als aandenken. Prijswinnaars mogen zich daarnaast verheugen in het feit dat ze worden opgenomen in een select gezelschap van voorgaande winnaars.

De eerste prijswinnares was de actrice Sigrid Koetse toen zij afstudeerde in 1955. Na haar is de prijs onder andere gewonnen door Peter Oosthoek, Suzanne Kennedy, Boukje Schweigmann, Theun Mosk en Carice van Houten. Bij hoge uitzondering wordt de prijs uitgereikt aan een bijzonder talentvolle klas. Dit gebeurde eerder onder andere in:
1960: de hele eindexamenklas van Jacques Commandeur, Henk Efferen, Jules Hamel, Nel Kars, Guido de Moor en Willem Nijholt;
1986: de hele eindexamenklas van de Mime Opleiding van Marcel Bogers, Anneke Bonnema, Joost van Krieken en Marion van Wijk;
2001: de hele eindexamenklas Regie Opleiding van Lotte van den Berg, Marcus Azzini en Olivier Provily.

Op dit lijstje van illustere winnaars staan acteurs, mimers, regisseurs, maar tot nu toe geen scenografen. Het verheugt de commissie dan ook bijzonder om de prijs uit te kunnen reiken aan het hele afstudeerjaar van de opleiding Scenografie: Eline Baks, Juul Dekker, Sofie Doeland, Lisanne Hakkers, Roos Matla en Teunis Ruiten.

De commissie beloont hiermee het pionierswerk van deze zes studenten die de opleiding Scenografie mede hebben vormgegeven. Bovendien is de Top Naeff-commissie zeer onder de indruk van de helder doordachte ontwerpen van decors, kostuums, installaties en van de werklust en het vakmanschap van de zes scenografen. Hun werk heeft een sterke theatrale kracht. Het is enerzijds eigenzinnig en origineel, maar anderzijds ook dienstbaar aan tekst, lichaam, regisseur of choreograaf.

De eerste lichting van de scenografieopleiding van de Theaterschool laat zien dat de opleiding een aanwinst is voor de school én voor het Nederlandse theater.

zie ook
Lichting 2011 de Theaterschool presenteert zich online

Scenography, an exhibition. Tentoonstelling tijdens het ITs Festival in het Compagnietheater, Amsterdam (24 juni - 1 juli 2011)

Delen