Alumnus Regie Opleiding Joachim Robbrecht wint Charlotte Köhler Prijs

Gepubliceerd op

Joachim Robbrecht, afgestudeerd aan de Regie Opleiding, is een van de drie winnaars van de Charlotte Köhler Prijs 2011. Het Prins Bernhard Cultuurfonds kent de prijs om het jaar toe aan drie theatermakers, en om het jaar aan drie beeldend kunstenaars. De prijs bestaat uit een geldbedrag van € 20.000.

 

Joachim Robbrecht (Gent, 1979) raakte met zijn komst naar Nederland in 2002 gefascineerd door de zoektocht van Nederlanders naar hun identiteit. In datzelfde jaar startte hij de Regie Opleiding van de Theaterschool, die hij in 2006 afrondde met zijn afstudeervoorstelling Adam in ballingschap, waarmee hij de Ton Lutzprijs won.

Na zijn opleiding begon Robbrecht bij Gasthuis/Frascati Producties aan een serie voorstellingen over de 'zotte zoektocht naar wortels'. Ook in Robbrechts meest recente voorstellingen spelen identiteit en feit en fictie een sleutelrol. De productie Rashomon-effect, in samenwerking met Toneelgroep Amsterdam, vormde zijn tot nog toe meest filosofische benadering van met name dat laatste thema.

De jury over Joachim Robbrecht: 'Het complexe samenspel van feit en fictie dat eigen is aan het fenomeen culturele identiteit, wordt weerspiegeld in Robbrechts experimenten met de theatrale vorm. In zijn voorstellingen combineert hij steeds op nieuwe manieren documentair en fictief materiaal. Zijn werk kenmerkt zich daarmee door een sterke gelaagdheid en ironie.'

Behalve Joachim Robbrecht wonnen ook Ilay den Boer (studeerde van 2005 tot 2007 aan de AHK) en Wikke van Houwelingen een Charlotte Köhler Prijs.

Over de Charlotte Köhler Prijzen
De Charlotte Köhler Prijzen van het Prins Bernhard Cultuurfonds zijn bij legaat ingesteld door de actrice Charlotte Köhler. In de oneven jaren worden drie jonge theatermakers geselecteerd en in de even jaren drie kandidaten uit de beeldende kunsten. Ook bij de vorige toekenningen van de Charlotte Köhler Prijzen aan theatermakers, in 2007 en 2009, behoorden alumni van de Theaterschool tot de winnaars: Laura van Dolron in 2007 en Pere Faura in 2009.

Aan de prijs is een vrij besteedbaar bedrag van 20.000 euro verbonden. De uitreiking van de Charlotte Köhler Prijzen vond plaats op 7 juli in het DeLaMar Theater in Amsterdam, gecombineerd met de uitreiking van de Cultuurfondsbeurzen en het Wim Barry Stipendium. De jury van de Charlotte Köhler Prijzen en het Wim Bary Stipendium 2011 bestond dit jaar uit Melle Daamen (voorzitter), Jeffrey Meulman, Peggy Olislaegers, Dave Schwab en Marc Warning.

Delen