Top Naeff Prijs 2018 uitgereikt aan Sue-Ann Bel en André Veltkamp Beurs voor ‘Paradijsvertraging’

de winnaars, de juryleden en regisseur Ko van den Bosch, foto: Bart Grietens

Gepubliceerd op

Op dinsdag 11 september 2018is de Top Naeff Prijs uitgereikt aan Sue-Ann Bel, afgestudeerd aan Mime Opleiding in 2018. Sue-Ann ontving de prijs uit handen van Bodil de la Parra, jurylid van de Top Naeff Prijs. Eveneens is de André Veltkamp Beurs 2018 uitgereikt aan de Mime Lichting 2018 voor de afstudeervoorstelling Paradijsvertraging. De prijs werd overhandigd door Charlotte Lap, theatermaker en weduwe van André Veltkamp.

De Top Naeff Prijs is de oudste theaterstudentenprijs van het land. De Top Naeff Prijs wordt traditiegetrouw toegekend als aanmoedigingsprijs aan veelbelovend talent van de Academie voor Theater en Dans. De André Veltkamp Beurs is bestemd voor een afstudeerproductie die uitblinkt door betrokkenheid bij de samenleving van vandaag. De beurs is bestemd voor eindvoorstellingen die een tweede leven verdienen na de Academie.

De Top Naeff Prijs jury over prijswinnaar Sue-Ann Bel:

‘Sue-Ann Bel onderzoekt het beest in zichzelf, de man in zichzelf, de diva in zichzelf. Ze heerst, ze flirt, ze fleemt en zingt prachtig. Ze denkt buiten de box en laat kracht en lef gepaard gaan met kwetsbaarheid. Ze wil ons graag deelgenoot maken van haar mooiste lied en dat is ontroerend. Haar allround performance roept veel op en terwijl ze zingt dat ze op de top wil leven ‘as black as I am’ mogen we zelfs haar bh aannemen.’

lees hier het juryrapport

De André Veltkamp Beurs jury de voorstelling Paradijsvertraging:

‘De jury prijst de vitaliteit, diversiteit, kwetsbaarheid en ook kracht van dit collectief. Veelzijdigheid is een understatement voor deze groep performers in optima forma: Sue-Ann Bel, Jasper Koopmans, Hali Neto, Len Pillen, Ivar Schutte, Santino Slootweg, Luuk Weers en Vincent van Woerkom. De Mime Lichting 2018 heeft een ‘koppige mentaliteit, ruggengraat, en een nijdige anarchie’. Want de acht mannen en een vrouw zoeken naar bescherming, maar zijn ook de Paradijsverbouwers in een bunker op Spitsbergen. Paradijsvertraging, in de regie van Ko van den Bosch, werkt als een ijzersterk oerschreeuwritueel als klankkast tegen de huidige tijd. De jury verliet ‘gelukkig’ de zaal en gaat het graag opnieuw zien.’

lees hier het juryrapport

Over de André Veltkamp Beurs

De beurs is genoemd naar André Veltkamp, directeur van 1997 tot 2010 van de Theaterschool (sinds september 2016 Academie voor Theater en Dans). De André Veltkamp Beurs is bestemd voor een afstudeerproductie die uitblinkt door betrokkenheid bij de samenleving van vandaag. De beurs is voor eindvoorstellingen die een leven verdienen na de Academie. Er wordt gekeken naar het makerschap, eigenheid, gedrevenheid en oorspronkelijkheid. De winnaar ontvangt een bedrag van € 1.000 en productionele ondersteuning op maat voor de herneming van de voorstelling. De jury van de André Veltkamp Prijs bestaat uit Charlotte Lap, Erik Lint, Laurens Runderkamp, Niko Bovenberg en Annebeth Vlietstra. De André Veltkamp Beurs wordt mede mogelijk gemaakt door het Pisuisse Prijs Fonds.

In 2015 ontving Liliane Brakema als eerste de beurs met de voorstelling De Wilde Eend, die vervolgens door de het Theater Festival werd geselecteerd. Ook de winnende voorstelling in 2016 Cock, Cock: Who’s there!!! van Samira Elagoz van de SNDO en De Louteringsberg van Marijn Graven in 2017 werden succesvol hernomen.

Over de Top Naeff Prijs

De Top Naeff Prijs wordt traditiegetrouw toegekend als aanmoedigingsprijs aan veelbelovend talent van de Academie voor Theater en Dans. De prijs is vernoemd naar schrijfster Top Naeff, die onder andere een toonaangevende toneelcritica was. De Top Naeff Prijs is de oudste theaterstudentenprijs van het land. De Top Naeff Prijs wordt uitgereikt dankzij het Top Naeff Prijs Fonds en wordt mede mogelijk gemaakt door het Emma Morel Fonds. De winnaar ontvangt een bedrag van € 1.000. De prijswinnaars worden opgenomen in een select gezelschap van voorgaande winnaars. De eerste prijswinnares was de actrice Sigrid Koetse toen zij afstudeerde in 1955. Na haar is de prijs onder anderen gewonnen door: Peter Oosthoek, Suzanne Kennedy, Boukje Schweigmann, Theun Mosk en Carice van Houten. De prijs werd voor het laatst uitgereikt aan Benno Veenstra. De jury van de Top Naeff Prijs bestaat uit: Bodil de la Parra, Jeroen de Beer en Lois Maat.

De Top Naeff Prijs en de André Veltkamp Beurs worden beheerd door ‘Stichting Fondsen de Theaterschool’.
 

de winnaars, foto: Bart Grietens

Paradijsvertraging, foto: Bart Grietens

Paradijsvertraging, foto: Bart Grietens

Sue-Ann Bel, foto: Ben van Duin

Delen