Roos van Berkel

Roos van Berkel is choreografe en dansonderzoeker. Zij is opgeleid aan Trinity Laban in Londen (BA Hons Dance Theatre) en vervolgens in New York City aan het Laban/Bartenieff Institute for Movement Studies en de Merce Cunningham Studio. In Europa heeft ze als danseres gewerkt in o.a. Keulen en Amsterdam. Ook maakte ze in Budapest een avondvullend duet met de choreograaf Gyula Berger.

Daarnaast heeft Roos zich ontwikkeld tot interdisciplinair maker met een focus op wetenschap en technologie. Haar werk als docent en onderzoeker aan de Technische Universiteit Eindhoven was een springplank voor o.a. een duet met een humanoid robot en een interactieve lichtinstallatie. Vanaf 2016 maakt ze binnen het Amsterdamse performance collectief NOW werk op het gebied van kunst en technologie en sinds 2019 werkt Roos samen met wiskundige Tom Verhoeff aan de serie ‘Lehmer’s Dance’.

Van Berkel doceert sinds 2008 parttime aan de ATD en de TU/e (faculteit Industrial Design). Aan de ATD heeft ze 12 jaar lesgegeven aan de opleiding Moderne Theaterdans, 5 jaar aan de opleiding Docent Dans en nu 3 jaar aan de opleiding Expanded Contemporary Dance. Tevens publiceerde ze in 2020 een onderzoek over dans en ouderen en is sinds 2019 lid van de onderzoeksgroep ‘Embodied Knowledge’. 

Van Berkel creëert en produceert eigen werk, mede mogelijk gemaakt door onder meer Stimuleringsfonds, Amsterdams Fonds voor de Kunst en Fonds Podiumkunsten. Haar werk is ge-coproduceerd door festivals en organisaties als STRP festival, Discovery festival, de Nederlandse Wiskunde Dagen en Platform Wiskunde Nederland. 

 

Delen