André Veltkamp Beurs

De beurs is genoemd naar André Veltkamp, directeur van de Theaterschool van 1997 tot 2010. De André Veltkamp Beurs is bestemd voor een afstudeerproductie van de Academie voor Theater en Dans die uitblinkt door betrokkenheid bij de samenleving van vandaag. De nieuwe prijs is voor eindvoorstellingen die een leven verdienen na de Academie voor Theater en Dans. Er wordt gekeken naar het makerschap, eigenheid, gedrevenheid en oorspronkelijkheid.

De eerste uitreiking was in 2015. Charlotte Lap, theatermaker en weduwe van André Veltkamp, en Valerie Veltkamp, de dochter van André, overhandigden de André Veltkamp Beurs 2015 aan Liliane Brakema. In 2016 werd de beurs uitgereikt aan Samira Elagoz en in 2017 aan de makers van de voorstellling De Louteringsberg. In 2018 is de André Veltkamp Beurs uitgereikt aan de Mime Lichting 2018 voor de afstudeervoorstelling Paradijsvertraging. In 2019 ontving afstudeervoorstelling Een Carnaval de André Veltkamp Beurs, in 2020 de voorstelling Becoming van Bodine Sutorius. In 2021 werd de prijs uitgereikt aan de voorstelling Lizzy & de Bacchanten. In 2022 ging de beurs naar de afstudeervoorstelling 7 Abiku Solos for 11 Bacteria Falling Through van Flavia Pinheiro.

De winnaar ontvangt een bedrag van € 1.000 en productionele ondersteuning op maat voor de herneming van de voorstelling. De prijs wordt mede mogelijk gemaakt door het Pisuisse Prijs Fonds.

André Veltkamp Beurs juryleden: Floortje Bakkeren, Zephyr Brüggen, Gemma van Kruijsbergen, Charlotte Lap, Frank Noorland, Dorothea Sinnema.

 

Delen