Naar inhoud
 

Aanmelding selectie

Open het aanmeldformulier

 

Graag langskomen?

Meld je nu aan!

Profiel student

Om toegelaten te worden tot de opleiding Scenografie heb je (ver)beeldende kracht, gevoel voor het theater en interesse in kunst nodig. Tijdens de selectie wordt gekeken naar je aanleg om een eigen theatrale beeldtaal te ontwikkelen. Ook dien je over voldoende artistieke en communicatieve vaardigheden te beschikken. Om tot de opleiding toegelaten te worden, moet je beschikken over een havo- of vwo-diploma of een mbo-diploma, niveau 4.

Selectieprocedure

Per jaar worden ongeveer zes studenten toegelaten tot de opleiding Scenografie. Onze selectieprocedure bestaat uit twee rondes, waarin we proberen zo goed mogelijk zicht te krijgen op welke aanstaande studenten het beste bij onze opleiding passen. In de eerste ronde geef je feitelijke informatie over jezelf, maak je een opdracht, voeg je een interessante selectie van je eigen werk toe (portfolio) en schrijf je een motivatiebrief.
 

Om deel te nemen aan de selectieprocedure meld je je online aan door het aanmeldingsformulier in te vullen. Om je alvast iets beter te leren kennen vragen we voor deze ronde onder andere in te sturen:

 • Een motivatiebrief (in .doc of .pdf, maximaal 1 A4) waarin je vertelt waarom je denkt dat deze opleiding bij je past. Zie opdracht.
 • Een portfolio waarin je een interessante selectie van je eigen werk toont. Zie opdracht.
 • Een beeldopdracht waarin je een (foto-)beeld toont en beschrijft dat ooit indruk op je heeft gemaakt. Zie opdracht.
 • Een digitale pasfoto, bij voorkeur in kleur (let op: het moet een .jpg-, .gif- of .pngbestand zijn)
 • Een cijferlijst: je meest recente cijferlijsten of eindlijst

 

De selectiegesprekken vinden plaats in april en mei, dus meld je zo spoedig mogelijk aan. De uiterlijke aanmeldingsdeadline is op maandag 2 mei 2022.

Op basis van de door de kandidaten ingezonden informatie wordt besloten welke kandidaten worden uitgenodigd voor de tweede ronde. Als je geselecteerd bent, ontvang je per mail een uitnodiging met daarbij een aantal thuisopdrachten ter voorbereiding op het gesprek.

De tweede ronde bestaat uit een gesprek met de sollicitatiecommissie. Hierin leert de opleiding jou en jij de opleiding beter kennen. Het gesprek zal onder meer gaan over jouw motivatie, je ervaring, je reeds gemaakte werk en je thuisopdrachten. Als alle selectiegesprekken hebben plaatsgevonden, wordt definitief besloten wie tot de opleiding worden toegelaten. Uiterlijk begin juni krijg je hierover bericht.

Pas als je definitief bent toegelaten tot de opleiding schrijf je je in als student aan de Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten. Dit doe je met je bewijs van toelating via Studielink. Ga hiervoor naar de pagina Aanmelding en inschrijving.

Met je bewijs van toelating ontvang je alle benodigde informatie.
 

Voor de opleiding Scenografie geldt het reguliere, wettelijk vastgestelde collegegeldtarief.  Naast het collegegeld wordt een vrijwillige leermiddelen & kopieerkostenbijdrage van € 145 per jaar gevraagd. Houd daarnaast rekening met de volgende kosten:

 • Literatuur en materialen
  Voor het onderwijs moet je ontwerpmaterialen, verplichte literatuur en dictaten aanschaffen. De kosten bedragen in het eerste jaar ongeveer € 600, in de volgende jaren € 300.
 • Voorstellingsbezoek
  Het is de bedoeling dat je regelmatig voorstellingen en musea bezoekt. Vaak is het mogelijk gebruik te maken van de ATD-studentenpas waarmee je korting krijgt.
 • Buitenlandse studiereizen
  Jaarlijks maakt de opleiding een studiereis. Deze reizen brengen extra kosten met zich mee.

Kijk voor informatie over overige praktische zaken rond studeren aan de AHK op de pagina Studentenzaken.

Voor verdere informatie over de aanmelding en de selectieprocedure kun je contact opnemen met Simone van de Watering simone.vandewatering@ahk.nl +31 (0)20 5277875

Delen
 

Aanmelding selectie

Open het aanmeldformulier

 

Graag langskomen?

Meld je nu aan!