Profiel student

Om toegelaten te worden tot de opleiding Scenografie heb je (ver)beeldende kracht, gevoel voor het theater en interesse in kunst nodig. Tijdens de selectie wordt gekeken naar je aanleg om een eigen theatrale beeldtaal te ontwikkelen. Ook dien je over voldoende artistieke en communicatieve vaardigheden te beschikken. Om tot de opleiding toegelaten te worden, moet je beschikken over een havo- of vwo-diploma of een mbo-diploma, niveau 4.

Selectieprocedure

Per jaar worden ongeveer zes studenten toegelaten tot de opleiding Scenografie.

 

Om toegelaten te kunnen worden tot de opleiding Scenografie moet je online het aanmeldingsformulier in vullen. Hierin wordt onder andere gevraagd naar:

 • een digitale pasfoto, bij voorkeur in kleur (let op: het bestand moet in het formaat .jpg, .gif of .png zijn!)
 • een motivatiebrief (in .doc of .pdf, maximaal 1 A4)
 • je meest recente cijferlijsten of eindlijst (idem)

 

De deadline voor het aanmelden voor de opleiding Scenografie is op 5 mei 2021.

Vul hier het online het aanmeldingsformulier in.

Op basis van de ontvangen informatie wordt een selectie gemaakt. Als je geselecteerd bent, ontvang je een uitnodiging voor een gesprek over je eigen werk (portfolio). Daarnaast is er een opdracht die je thuis moet voorbereiden. De uitnodiging ontvang je via de mail.

Pas als je definitief bent toegelaten tot de opleiding schrijf je je in als student aan de Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten. Dit doe je met je bewijs van toelating via Studielink. Ga hiervoor naar de pagina Aanmelding en inschrijving.

Met je bewijs van toelating ontvang je alle benodigde informatie.
 

Voor de opleiding Scenografie geldt het reguliere, wettelijk vastgestelde collegegeldtarief.  Naast het collegegeld wordt een vrijwillige leermiddelen & kopieerkostenbijdrage van € 145 per jaar gevraagd. Houd daarnaast rekening met de volgende kosten:

 • Literatuur en materialen
  Voor het onderwijs moet je ontwerpmaterialen, verplichte literatuur en dictaten aanschaffen. De kosten bedragen in het eerste jaar ongeveer € 600, in de volgende jaren € 300.
 • Voorstellingsbezoek
  Het is de bedoeling dat je regelmatig voorstellingen en musea bezoekt. Vaak is het mogelijk gebruik te maken van de ATD-studentenpas waarmee je korting krijgt.
 • Buitenlandse studiereizen
  Jaarlijks maakt de opleiding een studiereis. Deze reizen brengen extra kosten met zich mee.

Kijk voor informatie over overige praktische zaken rond studeren aan de AHK op de pagina Studentenzaken.

Voor verdere informatie over de aanmelding en de selectieprocedure kun je contact opnemen met het opleidingssecretariaat via tel. 020 527 7622 of e-mail: moniek.slaman@ahk.nl 

Delen