Naar inhoud
 

Aanmelding

Open het aanmeldformulier

Toelating en aanmelding

Pas jij bij onze opleiding?
Leuk dat je interesse hebt in het vakgebied Scenografie en in onze opleiding! Wellicht ben je dol op theater, zit je vaak te tekenen, hou je ervan om dingen te bouwen, bezoek je graag musea met beeldende kunst of lees je graag over de rol van kunst in de samenleving? Dat kunnen allemaal goeie startpunten zijn voor een loopbaan als scenograaf. Belangrijk is om erachter te komen of deze specifieke opleiding goed bij je past. Dat kun je doen door deze website goed te bestuderen en een open dag te bezoeken. En uiteindelijk door je aan te melden en in het toelatingsproces het gesprek aan te gaan met de toelatingscommissie. Dat is altijd een wederzijdse kennismaking.

Wat je nodig hebt voor deze opleiding Scenografie is (ver)beeldende kracht, liefde voor ruimtelijk (3D) werk, gevoel voor theater en interesse in kunst en maatschappelijke ontwikkelingen. Van belang is ook dat je het leuk vindt om samen te werken en daar voldoende communicatieve vaardigheden voor hebt. Om te kunnen worden toegelaten moet je qua vooropleiding minimaal een havo- of vwo-diploma, een mbo-diploma (niveau 4) of een hieraan gelijk staand niet-Nederlands diploma hebben. Mocht je hierover vragen hebben, schroom dan niet om contact met ons op te nemen, we kijken graag met je mee.

Toelatingsprocedure
Om toegelaten te worden tot de opleiding Scenografie, neem je deel aan een toelatingsprocedure. Die procedure bestaat uit twee rondes, waarin we proberen zo goed mogelijk zicht te krijgen op welke aanstaande studenten het beste bij onze opleiding passen. In de eerste ronde schrijf je een motivatiebrief, deel je in een portfolio een interessante selectie van je eigen werk, maak je een opdracht en dien je wat feitelijke informatie over jezelf in. Als je op basis daarvan uitgenodigd wordt voor de tweede ronde, maak je weer een opdracht en heb je een gesprek aan tafel met de toelatingscommissie. Uitgebreidere informatie over de stappen in het toelatingsprocedure, lees je hieronder.

Om deel te nemen aan de toelatingsprocedure meld je je aan door het aanmeldingsformulier in te vullen. Om je alvast iets beter te leren kennen, vragen we je voor deze ronde in te sturen:

 • Motivatiebrief: waarin je vertelt waarom je denkt dat deze opleiding bij je past (zie details)
 • Portfolio: een interessante selectie van je eigen werk (zie details)
 • Beeldopdracht: een (foto-)beeld dat ooit indruk op je heeft gemaakt (zie details)
 • Persoonsgegevens, waaronder:
  • Een kopie van een geldig identiteitsbewijs (als jpeg., gif. of png.bestand)
  • Een pasfoto in kleur (als jpeg., gif. of png.bestand)
 • Informatie over je ervaring, waaronder:
  • Een kopie van je diploma van je hoogst genoten opleiding
  • Een kopie van je meest recente cijferlijst(en) of eindlijst

De toelatingsgesprekken vinden plaats in april en mei 2024. Er zijn nog enkele plekken beschikbaar voor de toelatingsgesprekken. Je kunt je nog aanmelden t/m 5 mei.

Op basis van de door de kandidaten ingezonden informatie wordt besloten welke kandidaten worden uitgenodigd voor de tweede ronde. Als je geselecteerd bent, ontvang je per mail een uitnodiging met daarbij een aantal thuisopdrachten ter voorbereiding op het gesprek.

De tweede ronde bestaat uit een gesprek met de sollicitatiecommissie. Hierin leert de opleiding jou en jij de opleiding beter kennen. Het gesprek zal onder meer gaan over jouw motivatie, je ervaring, je reeds gemaakte werk en je thuisopdrachten. Als alle toelatingsgesprekken hebben plaatsgevonden, wordt definitief besloten wie tot de opleiding worden toegelaten. Uiterlijk begin juni krijg je hierover bericht.

Als je bent toegelaten tot de opleiding, krijg je van ons een bewijs van toelating. Die tekenen zowel wij als jijzelf. Vervolgens schrijf je je met dat bewijs van toelating formeel in via Studielink. Let op: schrijf je niet in via Studielink voor je het bewijs van toelating hebt ontvangen, dan is je inschrijving niet geldig. Nadere informatie over het inschrijven via Studielink vind je hier.

Kosten opleiding Scenografie

Aan de aanmeldingsprocedure zijn geen kosten verbonden. Voor de opleiding Scenografie geldt het reguliere, wettelijk vastgestelde collegegeldtarief. Zie voor de meest actuele bedragen het overzicht collegegeldtarieven Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten. Naast het collegegeld wordt een leermiddelenbijdrage gevraagd van € 145 per jaar gevraagd. Daar worden bijvoorbeeld softwarelicenties en printkosten van scripts en readers van betaald.

Houd daarnaast rekening met de volgende kosten:

 • Materialen
  Voor de studie heb je wat eigen gereedschappen en specifieke kleding nodig. Hiervan ontvang je een lijst. Je bent hier om en nabij de € 200 voor kwijt. Daarnaast draag je zelf zorg voor materialen voor de maquettes die je voor je ontwerpvakken en lessen maquettebouw maakt. De kosten hiervoor variëren en bepaal je zelf. Per ontwerpvak ontvang je van de studie een bedrag voor de realisatie van je ontwerp. Er is geen verplicht literatuur, buiten de prints die je vanuit de opleiding krijgt.
 • Laptop
  We adviseren je gedurende je studie over een eigen laptop te beschikken die je voor velerlei studieonderdelen kunt gebruiken, die krachtig genoeg is om software als Cinema4D, Vectorworks, Isadora en Adobe Creative Cloud op te laten draaien. Kosten hiervoor variëren, naar eigen keuze. Wanneer dit financieel niet haalbaar is, zijn er op school ook computers om gebruik van te maken.
 • Voorstellingbezoek
  Het is de bedoeling dat je regelmatig voorstellingen en musea bezoekt. Gemiddeld eens in de twee weken. Vaak is het mogelijk om gebruik te maken van je ATD-studentenpas waarmee je korting krijgt. Bij voorstellingen boven de € 20, die je verplicht moet zien voor een vak, betaalt de opleiding de kosten boven die € 20.
 • Buitenlandse studiereizen
  Jaarlijks maken de klassen scenografie een studiereis. De opleiding betaalt de helft en jij als student betaalt de helft. De kosten variëren jaarlijks, afhankelijk van bestemming en activiteiten. Een richtprijs voor de kosten:
  • Jaar 1: € 75 - € 100
  • Jaar 2: € 200 - € 300
  • Jaar 3: € 200 - € 300
  • Jaar 4: € 300 - € 600

Als geld een bezwaar voor iets vormt, neem dan graag contact op met de studieleiding om samen de mogelijkheden te bekijken. Kijk voor overige informatie over praktische zaken rond studeren aan de Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten op de pagina Studentenzaken.

Voor verdere informatie over de aanmelding en de toelatingsprocedure kun je contact opnemen met:

Mijke van der Linden
mijke.vanderlinden@ahk.nl
020 5277875

 

Delen
 

Aanmelding

Open het aanmeldformulier