Scenografie in beeld

Ontwerpers van onze opleiding werken als ontwerper van de theatrale ruimte in de breedste zin van het woord. Ze ontwerpen toneelbeelden, kostuums, theatrale installaties, tentoonstellingen of evenementen. Hieronder vind je in diverse films/impressies van werk dat de afgelopen jaren in projecten binnen de opleiding Scenografie is ontstaan. Benieuwd naar ervaringen van studenten Scenografie? Onderaan deze pagina vind je interviews met een aantal van onze studenten.

Eerste studiejaar

 • Een compilatie van projecten van eerstejaarsstudenten, gedeeltelijk in coronatijd

Tweede studiejaar

Een compilatie van projecten van tweedejaarsstudenten, gedeeltelijk in coronatijd

 • Performatief kostuumontwerp Overwinning op de zon, samenwerking met de Mime Opleiding, werk van Lisanne Bovée
 • Ruimtelijke lichtinstallaties React-Relight, samenwerking met de Academie van Bouwkunst
 • Kostuumblok Triadische Spelen - samenwerking met het Conservatorium van Amsterdam, Moderne Theaterdans, Design & Technologie, Opleiding Productie Podiumkunsten

Derde studiejaar

Een project van derdejaarsstudenten, gedeeltelijk in coronatijd.

 • Immersive Media Good luck and Godspeed, samenwerking met Creative Performance Lab en IDLab

Vierde studiejaar

In juli 2021 studeerden Alex van den Akker, Paul Boereboom, Noa Helder en Katharina Wegman af als scenograaf.
Bezoek hun website en maak kennnis met hun werk en proces als jonge makers.
https://scea.cargo.site

  Kostuums ontwerpen en een fotoshoot in het eerste studiejaar

  Het eerste en tweede jaar bestaan uit verschillende ontwerpblokken. Ontwerpen voor de ruimte (decor), het lichaam (kostuum) en interactie (video) komen aan bod. Dit eerste kostuumblok in de studie wordt gegeven door kostuumontwerper Carly Eveaert. De opdracht bij dit vak is: “Ontwerp een kostuum door je handen te laten ontwerpen. Laat je leiden door het materiaal en vind de vorm die het materiaal past.” 

  De kostuums worden op hun werking en betekenis onderzocht door ze op 3 verschillende locaties te fotograferen. De studenten kiezen met elkaar drie pakkende locaties voor de fotoshoot, waar ze nauw samenwerken met een professionele fotograaf.

  Bauprobe tweedejaars

  Project tweedejaars studenten Scenografie | december 2021

  Ook in coronatijd worden er decors ontworpen, gebouwd en belicht! Tweedejaars studenten van de opleiding scenografie ontwerpen een decor voor een voorstelling waar Theun Mosk (een van de top scenografen van Nederland) met Anouk van Dijk (bekende Nederlandse choreograaf met een eigen dansgroep in Australie) mee bezig is. Werktitel: van Bach tot Björk. In de Grote Zaal van de Academie voor theater en Dans wordt een week lang gewerkt om de ontwerpen te bouwen en testen. Er zijn technici aanwezig op de academie die de studenten hierbij ondersteunen om het beste resultaat te behalen. Met licht, geluid en hijstechnieken worden de ontwerpen van de studenten 1:1 in de Grote Zaal onderzocht.

  Now not now and now

  Afstudeervoorstelling | livestream vanuit het NDSM-theater

  Now, not now and now was de afstudeervoorstelling van Scenografie-student Paul Boereboom, in samenwerking met onder anderen Pim Veulings (Regie). De voorstelling vond online plaats, in een livestream vanuit het NDSM-theater. Je bent als publiek onderdeel van een ongrijpbare theatervoorstelling. De ruimte met glazen objecten, roosters, verhogingen, dieptes, projecties en performers vloeit in elkaar als een geheel. De camera neemt de kijker mee op een reis vol ontmoetingen en ontdekkingen.

  Er is geen narratief, maar er worden vragen onderzocht als: in welke mate bepaalt de ruimte buiten mijn fysieke lichaam mijn pad? Is er überhaupt een buiten en waar ligt dan die ‘grens’? Hoe past die eerstgenoemde vraag daarin?


  Recensies: Volkskrant en Theaterkrant

  Bekijk hieronder:

  • Compilatie van vier studiejaren, werk van Kevin Pieterse
  • Compilatie van vier studiejaren, werk van Noor Stenfert Kroese
  • Compilatie van vier studiejaren, werk van Sabine Okrouhlík
  • Registratie afstudeerproject Vrienden van, van Sabine Okrouhlík (Scenografie) en Lara van Hoof (Regie Opleiding)
  • Registratie afstudeerproject Connectome, van Noor Stenfert Kroese

  Scenografiestudenten aan het woord

  • Interview met Noa Helder, 4e jaars
  • Interview met Lisanne Bovée en Kevin Pieterse, 4e jaars
  • Interview met Noor Stenfert Kroese en Emma Boot (OPP), 4e jaars
  Delen