NBA coronanieuws

Gepubliceerd op

Als Nationale Balletacademie kijken wij terug op een mooie start van het studiejaar. Leerlingen, studenten én docenten: iedereen is blij dat we de afgelopen maanden weer in de studio’s aan het werk konden en dat het grootste deel van de lessen op gebruikelijke wijze heeft kunnen plaatsvinden. Natuurlijk zijn wij ons tegelijkertijd zeer bewust van de situatie waarin Nederland zich momenteel, inzake de coronapandemie, bevindt en nemen wij de noodzakelijke maatregelen om verdere verspreiding van het virus tegen te gaan. Dat houdt in dat niet alle geplande lessen en activiteiten de komende tijd kunnen doorgaan, maar dat wij er alles aan doen om, met een soms iets aangepast programma, onze leerlingen en studenten te blijven motiveren en uitdagen.

Concreet betekent dit onder meer het volgende:

Lesprogramma
De uitgangspunten voor ons tweede studieblok van dit schooljaar zijn dezelfde als die van het eerste, inmiddels afgeronde blok. Dit houdt in dat de leerlingen van de Vooropleiding in principe al hun lessen live kunnen volgen. De hbo-studenten (Associate Degree en Bachelor) hebben nog geen volledig live-rooster, omdat partnerwerk en het werken in grote groepen niet zijn toegestaan.

Extra lessen, workshops en webinars
De eerstejaars Associate Degree-studenten krijgen in studieblok 2 caractèrelessen als aanvulling op het reguliere lesprogramma. Repetitor Iris Reyes zal een Hans van Manen-workshop geven aan de studenten van NBA 7 en het eerste Associate Degree-jaar. Iris Reyes was bij Introdans jarenlang verantwoordelijk voor de instudering van de balletten van Van Manen. Verderop in deze nieuwsbrief leest u een interview met haar.
Voorts gaan we door met het organiseren van webinars met interessante gasten voor alle hbo-studenten, na een succesvolle eerste editie in blok 1, met toen als gast voormalig NBA-student en nu grand sujet van Het Nationale Ballet Timothy van Poucke.

Choreographic Project
Ons Choreographic Project – voor leerlingen uit NBA 5, 6 en 7 en studenten van het Associate Degree- en Bachelor-programma – is op gebruikelijke wijze van start gegaan. In de laatste week van november nemen we de resultaten op in het Danstheater van de Academie voor Theater en Dans en dit programma zullen we op 3 december streamen. Helaas is het vanwege de coronamaatregelen niet mogelijk om live-publiek bij de voorstelling te ontvangen. Wel zullen de uitgevoerde choreografieën ook door een professionele fotograaf worden vastgelegd.

Leerlijn muziek
In samenwerking met Het Balletorkest ontwikkelen we een ‘leerlijn muziek’ voor de gehele Vooropleiding. In blok 2 werken we de laatste details hiervan uit en we hopen dan in de loop van de winter met de lessen te kunnen starten, die gegeven worden door musici van het orkest. Bovendien gaan we een aantal educatieve films opnemen met leden van het orkest en dansers van de Junior Company. We zijn zeer trots op deze samenwerking met Het Balletorkest en vinden de nieuwe leerlijn een belangrijke aanvulling op het lesprogramma van onze leerlingen.

Medewerking aan producties van Het Nationale Ballet
In oktober hebben de leerlingen van NBA 4 en de jongens van NBA 3 meegewerkt aan de voorstelling Back to Ballet Classic van Het Nationale Ballet (zie ook verderop in deze nieuwsbrief). Helaas heeft het gezelschap de voorstellingen van Notenkraker & Muizenkoning – en van een wegens de coronamaatregelen eventueel aangepaste en ingekorte versie hiervan – moeten annuleren. Dit betekent dat de leerlingen uit NBA 1 en 2, die voor deze productie al veel werk hebben verricht, in december helaas niet op het podium van Nationale Opera & Ballet te zien zullen zijn. Wel zal Het Nationale Ballet in december nog drie livestreams van het programma Back to Ballet Classic presenteren, wat betekent dat de NBA 4- en NBA 3-leerlingen nog drie keer zullen meedansen in Paquita.

Extra voorstellingupdate
Voor NBA 1 tot en met 4 hebben wij op 20 november a.s. een studiomiddag georganiseerd in de Agamemnonstraat. Ook deze wordt live gestreamd. Het programma bestaat uit delen repertoire, lesstof en eigen werk. Zodat ook deze leerlingen in blok 2 een eigen een voorstellingsmoment hebben.

Jongenscursus
Wij zijn er trots op dat we in deze vreemde tijd waarin we leven dit studiejaar toch voor de tweede maal een Jongenscursus hebben kunnen organiseren. Deze vond afgelopen maand plaats in onze studio’s in de Agamemnonstraat in Amsterdam. Ook hierover leest u verderop in deze nieuwsbrief meer.

Open Dag en audities
Helaas hebben wij de voor 7 november jl. geplande Open Dag moeten annuleren. Maar wij zoeken op dit moment naar een nieuwe datum om deze alsnog op een later tijdstip te laten doorgaan.
De jaarlijkse audities gaan wel op de reguliere wijze door. Klik hier voor de data.

Kantoor
Vanwege de coronamaatregelen werken onze kantoormedewerkers weer zoveel mogelijk vanuit huis. In de Academie voor Theater en Dans in de Jodenbreestraat heeft daarnaast een kleine verhuizing plaatsgevonden: het NBA-kantoor is verplaatst naar de eerste etage. Amanda Beck, Marion Vijn, Linda Witpaard en Wendy Tadrous-Paulusma zullen daar voortaan – indien ze niet thuis of in de studio’s in de Agamemnonstraat werken – te vinden zijn.

Tot slot
In zijn jaarlijkse Critic’s Choice vermeldde het Britse danstijdschrift Dance Europe vorige maand alle leerlingen van de Nationale Balletacademie die vorig seizoen meedansten in Notenkraker & Muizenkoning en Romeo en Julia als ‘jonge talenten om naar uit te kijken’. Een mooie opsteker, zeker in deze tijden. Namens alle docenten en stafleden willen wij de leerlingen op deze plek feliciteren met deze bijzondere waardering.

Delen