Eerste jaar

Het eerste jaar is een breed jaar, dat is gericht op het vergaren van kennis en het werken op en rond podia en evenementen. Naast de praktische vakken als geluid en licht zijn er ook vakken als ARBO, kunstbeschouwing, dramaturgie en filosofie. Je krijgt daarnaast les in 3D tekenprogramma’s als SCAD en Vectorworks. Deze combinatie van praktisch en theoretisch vormt de basis van het eerste jaar. Ook leer je de taal kennen van een regisseur, scenograaf, of dramaturg door de opdrachten in de lessen en het meewerken aan projecten. Je leert hoe je theatertechniek kunt inzetten op een manier die past bij wat er op het toneel of podium gebeurt.

  • Bij geluid leer je over gehoor, microfoons, zenders, luidsprekers, mengtafels, en akoestiek. Ook werk je aan gedichten en muziek en maak je een geluidsontwerp bij een filmpje. Zo leer je hoe geluid invloed kan uitoefenen in scènes.
  • Bij licht leer je de basis van het belichten, de eerste stappen voor het maken van een lichtontwerp en de uitvoering daarvan. Je gaat belichten met zowel conventioneel als  ledlicht en ook bewegend licht. Ook leer je in het eerste jaar de basis van het programmeren op lichtcomputers.
  • Bij technische productie leer je nadenken over materiaalgebruik in decors, begrotingen maken en leiderschap. Ook leer je veel over de rol van een technisch producent in een team, en over het proces van de eerste productievergadering tot aan de première van een nieuwe voorstelling.

Projecten in het eerste jaar

Gedurende 6 weken leer je op verschillende manieren hoe je je creativiteit kan verbreden, en krijg je een beter begrip van creatieve processen.

Je gaat op een locatie in het bos aan de slag met het thema ‘Helden in de maatschappij’. Er zijn workshops en opdrachten rondom dit thema en je sluit de week af met een presentatie.

Bij verschillende vormen van podiumkunst zijn de manieren van belichting standaard heel anders. Je krijgt een genre toegewezen en maakt hiervoor een lichtplan dat je bouwt met je klasgenoten. Jij hebt de leiding over de bouw van je eigen idee.

 

Timing is bij voorstellingen één van de belangrijkste ingrediënten voor een wow-gevoel bij het publiek. Met je klas maak je een gezamenlijk lichtplan en dit bouwen jullie in één van de theaterzalen in de academie. Je maakt zelf een licht-programmering op een gekozen nummer en focust je hierbij op de timing van de cues.

Aan het einde van het eerste jaar organiseer je met je klas volledig zelfstandig de diplomering van de vierdejaars studenten. Je kunt bijvoorbeeld een voorstelling maken, een pubquiz, een speurtocht… Alles kan! Als je toekomstige collega’s en hun gasten maar een leuke avond hebben en na afloop met een diploma naar huis gaan.

 

Specialisatie

In het voorjaar is de deadline voor het kiezen van je specialisatie. Je kiest lichtontwerp, geluidsontwerp of technische productie.

Timelaps - Light a Song project

Delen