De NBA is verhuisd!

foto's: Sjoerd Derine

Gepubliceerd op

We zijn verhuisd! Woensdag 1 november jl. was voor ons een bijzonder feestelijke dag, want op die dag – ook nog eens World Ballet Day! – hebben wij ons prachtige nieuwe ‘huis’ aan de Nicolaas Tetterodestraat in Amsterdam Overamstel in gebruik genomen. Hierdoor zijn eindelijk al onze leerlingen en studenten in één gebouw samengebracht; een gebouw dat onder meer zeven fantastische, grote studio’s telt, waarvan er een ook als theaterzaal dienst kan doen. “Ons nieuwe thuis zal”, aldus artistiek leider Ernst Meisner, “een plek worden waar ballet op alle mogelijke manieren wordt gevierd en waar iedereen welkom is. Een plek ook waar we naar de toekomst kijken, waar we dingen uitproberen, fouten durven maken en waar we nagaan wat er nodig is om het ballet en balletonderwijs in Nederland nog meer te laten bloeien en nog meer mensen de kans te bieden om met ballet in aanraking te komen.”

Met de verhuizing naar de Nicolaas Tetterodestraat 13 in Amsterdam (metrohalte Overamstel) is er een einde gekomen aan een lange zoektocht naar een nieuwe, geschikte locatie voor de Nationale Balletacademie. Sinds 2006 zijn er talloze mogelijke bestaande locaties en nieuwbouwplannen de revue gepasseerd, maar om verschillende redenen sneuvelde het ene na het andere plan. Maar eindelijk is er dus nu een gloednieuw gebouw, waarbij het door ons aangeleverde programma van eisen het vertrekpunt is geweest voor architectenbureau PPHP Mollink Soeters. Ernst Meisner: “Het is een spannende, soms moeilijke en uitdagende, maar altijd positieve en prachtige reis geweest met architecten, ontwerpers, bouwers en veel andere collega’s die vastbesloten waren om het deze keer voor elkaar te krijgen. En nu is het dus zover: we hebben een geweldig nieuw schoolgebouw met zeven fantastische dansstudio’s, met klaslokalen voor regulier basisonderwijs, een fitnessruimte, een kantine, rustruimtes, kantoren, enzovoort.”

Dagelijkse inspiratie
“Het was onze vurige wens om”, aldus Meisner, “alle leerlingen, studenten, docenten, pianisten en medewerkers van de Nationale Balletacademie onder één dak samen te brengen. De school had een plek nodig waar we allemaal samen kunnen zijn en waar jong en oud dagelijks door elkaar geïnspireerd kunnen worden. Daarnaast wordt dit nieuwe gebouw een plek waar we discussiëren en vragen stellen over de toekomst van het ballet en het balletonderwijs. Een plek waar we onderzoeken wat er nodig is om de volgende stappen voor onze school te maken, een plek die ruimte biedt aan open discussies, zonder te doen alsof we altijd de antwoorden weten. En een plek waar jong en oud welkom zijn, de nieuwkomer, de student, de professional en ook gewoon de nieuwsgierige.”

Simon Kortmann, student AD 2:
‘We kunnen nu voluit gaan in onze variaties’
“Ik studeer al negen jaar aan de Nationale Balletacademie en ik vind het geweldig dat de hele school nu voor het eerst op één locatie verblijft. Zeker voor de jongste leerlingen is dat heel bijzonder. Ik weet zelf nog maar al te goed dat, wanneer je in de eerste klassen zit, de oudere studenten echt je idolen zijn, dus hoe fijn en inspirerend is het dat je die nu dagelijks aan het werk kunt zien? Wat ik verder heel fijn vind aan dit nieuwe gebouw, is dat er zoveel grote ramen zijn – en zoveel ruimte om het gebouw heen – waardoor er veel (zon)licht naar binnenkomt. En de studio’s zijn fantastisch, zeker ook de grote studiozaal, die qua afmetingen vergelijkbaar is met de grootste studio van Het Nationale Ballet. Als oudere dansstudenten hebben we daardoor echt de ruimte om in ons grand allegro en in al onze repertoirevariaties nu voluit te gaan. Sowieso kent het gebouw veel ruimte, met onder meer ook een eigen gym en een grote kantine. En dat is heerlijk, ook omdat het aantal studenten de afgelopen jaren flink is toegenomen, waardoor we eigenlijk een beetje uit de oude locatie gegroeid waren.”

Helena Schotsman, student AD 1:
‘Het voelt nu veel meer als één school’
“Ik moest wel even aan het nieuwe gebouw wennen. Ik miste kleur op de betonnen wanden, maar nu, na een paar weken, realiseer ik me: het is goed zoals het is. En alles is zóveel groter en ruimer: de studio’s – waardoor je nu in het grand allegro heel veel ruimte kunt innemen – maar ook de kleedkamers voor de verschillende leeftijdsgroepen, de kantine en zelfs de wc’s. De fitnessruimte heb ik nog niet gebruikt, maar ik vind het wel fijn dat die er nu ook is. En dat we nu met z’n allen in één eigen gebouw zitten, vind ik ook heel goed. Ik ben zelf pas in NBA 5 op de Nationale Balletacademie begonnen, na een jaar aan het Tanzgymnasium in Essen gestudeerd te hebben, dus ik heb nog niet eerder met de jongste leerlingen in één gebouw gezeten. Het is heel leuk dat je hen nu aan het werk kunt zien; het voelt nu veel meer als één school. In het begin vond ik het wel jammer dat we niet meer in het centrum van Amsterdam zitten, maar tegelijkertijd is het ook lekker dat onze nieuwe locatie rustiger en niet zo druk is. Doordat we nu een eigen gebouw hebben (zonder andere opleidingen – red.), voelt het ook meer als een balletacademie dan voorheen, en ik denk dat de school daardoor ook nog beter wordt.”

Docent Simona Ferrazza:
‘Iedereen beweegt nu al groter’

“It is definitely time to celebrate!”, roept docent Simona Ferrazza enthousiast uit. “Er werd al zolang over een nieuw gebouw gepraat, zóveel mensen van de staf hebben er jarenlang voor gestreden. Als docent krijg je daar lang niet alles van mee, en… opeens zitten we hier nu – het is bijna surreëel. Dit nieuwe gebouw verandert in mijn ogen alles. Allereerst vind ik het een prachtig gebouw. Ik houd van het industriële karakter, terwijl het pand door de balletstudio’s, de spiegels en de piano’s natuurlijk ook een ‘classic touch’ heeft; de ontwerpers hebben die twee elementen, vind ik, heel mooi samengebracht. Daarnaast zal de nu gecreëerde eenheid – het met z’n allen in één gebouw zitten – onze school nóg sterker maken. Alleen al de dagelijkse communicatie tussen leerlingen, docenten en de medewerkers op kantoor verloopt nu zó veel makkelijker. Het is goed voor de jongste leerlingen om de oudere studenten aan het werk te zien, al merkte ik de afgelopen weken tot mijn verrassing dat het op dit moment vooral de laatsten zijn die bij de lessen van de jonkies naar binnen gluren. Het doet me denken aan ‘vertical learning’, waarbij klassen van verschillende leeftijden gemixt zijn; bij balletonderwijs kan dat weliswaar niet, maar toch kunnen ze nu wel veel van elkaar leren. Daarnaast merk ik – wanneer ik aan mijn leerlingen vraag hoe het met ze gaat – hoe blij iedereen is met de grotere studio’s. Je ziet het nu al: de leerlingen en studenten bewegen beter en groter en als docenten kunnen we hun bij het instuderen van variaties en choreografieën nu ook meteen de juiste spacing aanleren. Op de oude locaties redden we ons daar natuurlijk ook wel mee, en ik zal mijn tijd op de Agamemnonstraat (oude locatie NBA 1 t/m 4 – red.) voor altijd koesteren, maar ik ben tegelijkertijd heel blij dat ik nu ook deze nieuwe situatie mag ervaren. Wat verder ook heel fijn is: we hebben veel meer ruimte om ouders bij lessen, repetities en kleinschalige voorstellingen te ontvangen. En we delen ons nieuwe gebouw met Balletstudio Marieke van der Heijden (de amateurballetschool die per januari 2024 verdergaat als Studio NBA – red.), waardoor ook haar leerlingen nu kunnen zien en ervaren hoe het er hier aan toegaat. Hopelijk raken daardoor nog meer kinderen geïnteresseerd in het volgen van een balletopleiding.”

Docent Grigori Tchitcherine:
‘De Nationale Balletacademie verdíént dit gebouw’

“We zijn allemaal ongelooflijk blij met dit nieuwe gebouw. We hebben er heel lang op gewacht. Jarenlang zijn er, onder wisselende directies, plannen gemaakt en weer gesneuveld, maar we hebben nu twee directeuren (Ernst Meisner en René Vlemmix – red.) die in de vijf jaar dat ze aan boord zijn echt hebben doorgepakt, met dit prachtige resultaat tot gevolg. Natuurlijk zijn we nog aan het settelen in het nieuwe pand, maar het voelt al zó fijn om met z’n allen op één locatie samen te zijn. Voor de leerlingen en studenten is dat belangrijk. Het is mooi om te zien hoe ze elkaar nu groeten, en voor de jongste leerlingen is het zó goed om te zien waar hun dagelijkse, soms moeizame inspanningen aan de balletbarre uiteindelijk toe leiden. Maar ook voor ons als docenten is het in één gebouw samenwerken zó’n vooruitgang. Omdat we voorheen op twee locaties zaten, waren er docenten die ik soms wekenlang niet zag. Terwijl het voor de continuïteit van en de te volgen lijn in het dansonderwijs zó belangrijk is dat we elkaars lessen kunnen zien – wat vanwege alle ramen in het nieuwe gebouw nu bijna als vanzelf gebeurt – en dat we dagelijks met elkaar kunnen overleggen. Misschien zijn er mensen die vrezen dat onze leerlingen nu de hele dag in een ‘balletbubbel’ zitten, maar van NBA 3 tot en met 7 volgen ze hun regulier onderwijs elders, op een reguliere middelbare school, dus ze hebben volop contact met de buitenwereld. En ja, als ze hier zijn, zitten ze inderdaad in een bubbel, maar wel een goede, zinvolle bubbel, die hen de mogelijkheid biedt om zich volop te kunnen concentreren en focussen. En tot slot: de Nationale Balletacademie verdíént dit gebouw! Vrijwel alle vooraanstaande balletacademies in Europa beschikken over fantastische panden en faciliteiten, en eindelijk kunnen wij ons dus niet alleen qua onderwijs, maar ook op dat vlak met de andere scholen meten.”

De officiële opening van ons nieuwe pand aan de Nicolaas Tetterodestraat zal op een later moment plaatsvinden. Informatie hierover ontvangt u in een van onze volgende nieuwsbrieven.

Studiozaal NBA

Simon Kortmann

Helena Schotsman

Simona Ferrazza

Grigori Tchitcherine

Delen