"DAS Creative Producing heeft mij vooral geholpen in het onder woorden brengen van mijn visie"

Hidde de Vries © Derk Stenvers

Gepubliceerd op

De masteropleiding DAS Creative Producing begeleidt professionals uit verschillende disciplines bij hun professionele en creatieve ontwikkeling. De komende weken staan studenten en coaches van DAS Creative Producing in de spotlights. Hidde de Vries, filmdistributeur en student lichting 2020, deelt zijn ervaringen.


Hidde, wat doe je naast de opleiding DAS Creative Producing?

Ik ben werkzaam als filmfestivaldistributeur. Dat houdt in dat ik – voornamelijk beginnende – filmmakers ondersteun en ervoor zorg dat hun films op filmfestivals worden vertoond. Daarnaast programmeer ik korte filmprogramma's en ben ik druk met het opzetten van mijn eigen filmfestival.


Hoe ondersteunt de master DAS Creative Producing je tot nu toe bij je werk?

Waar ik eerst altijd vertrouwde op mijn intuïtie, weet ik nu waar die intuïtie vandaan komt en waarom ik dingen op een bepaalde manier doe of belangrijk vind. DAS Creative Producing heeft mij vooral geholpen in het onder woorden brengen van mijn visie. Niet alleen op film, maar ook op kunst in de brede zin en politiek. Hierdoor is het voor mij gemakkelijker geworden om te bepalen wat ik wel en vooral niet doe qua samenwerkingen met filmmakers en projecten. De opleiding heeft voor mij inzichtelijk gemaakt wat ik belangrijk vind.


Welke vaardigheden die je geleerd hebt bij DAS Creative Producing pas je toe in je werk?

De grootste verandering is dat ik nu andere prioriteiten heb in mijn werkpraktijk. Eerst was ik voornamelijk werkzaam als filmproducent en deed ik filmfestivaldistributie erbij. Nu richt ik mij vooral op dat laatste omdat dat meer aansluit bij mijn visie en waarden. 


Wat vind je het meest inspirerend aan DAS Creative Producing?

Voor mij zijn dat de avonden waarbij de studenten samen eten en elkaars projecten laten zien. Je leert zo verschillende kunstenaars en hun werk kennen, die mij inspireren om mijn eigen projecten anders aan te vliegen of bij te schaven. Het is interessant om met producenten van verschillende leeftijden, en werkzaam in andere disciplines, op dezelfde opleiding te zitten.


Welke tip zou je een aankomend student willen geven?

Onderschat het niet. Het lesprogramma is intens, maar waardevol. Het is echt een soort hyperbolic time chamber. Je leert in korte tijd zó veel dat het soms lastig is om alles bij te houden – maar uiteindelijk kan je niet meer zonder. Na deze opleiding ben je kritischer dan ooit, daar moet je mee leren omgaan.


Ben jij een kritische producer met een eigen visie die voorbij bestaande structuren en disciplines denkt en werkt? Meld je voor 7 april 2020 aan voor de master DAS Creative Producing. Meer weten? Bekijk de Open Call. 

Delen