Werkgroep NIT en Theatermaker presenteren nieuw Theaterjaarboek

Gepubliceerd op

Op 1 februari 2017 verschijnt het Theaterjaarboek 2016. Na een lacune van vier jaar wordt de traditie van een jaarlijkse overzichtspublicatie over de podiumkunsten hersteld. Initiatiefnemers zijn het NIT, werkgroep voor documentatie, geheugen en discours in de podiumkunsten, en vakblad Theatermaker, dat voor deze uitgave haar februarinummer ter beschikking stelt.Het Theaterjaarboek 2016 biedt met interviews, fotoseries en infographics een overzicht van de belangrijkste ontwikkelingen in toneel, dans, opera en jeugdtheater in het afgelopen jaar, met speciale aandacht voor de overgang van de cultuursubsidies. We Daarnaast is het jaarboek een aanleiding om stil te staan bij de geschiedschrijving van het theater anno 2016.

Werkgroep NIT is een informele tafel van personen en instellingen die zich bezighouden met erfgoed, reflectie, archivering, debat en ontsluiting in de podiumkunsten. Onder andere Bijzondere Collecties van de Universiteitsbibliotheek Amsterdam, de Theaterencyclopedie, Het Transitiebureau, De Nieuwe Toneelbibliotheek, Theatermaker/Theaterkrant.nl,DAS Research (voormalig lectoraat Podiumkunsten in Transitie) van de Academie voor Theater en Dans zitten aan. Zij delen de urgentie om de lacunes die op deze terreinen zijn gevallen sinds de bezuinigingen in onderlinge samenwerking op te vullen en te wijzen op witte plekken die niet zonder hernieuwde ondersteuning kunnen worden ingevuld. Het Theaterjaarboek is daarvan een eerste manifestatie.

De oude functie van het Theaterjaarboek, de afgedrukte database met productiegegevens producties (titel, producent en medewerkers – uitvoerenden en achter de schermen) is niet langer nodig: die gegevens zijn online te vinden, op een bij het jaarboek behorende webpresentatie op Theaterencyclopedie.nl. Duidelijk maken dat de geschiedschrijving van het theater met het opheffen van het Theater Instituut Nederland (TIN) niet helemaal te gronde is gegaan is een belangrijke doelstelling van het Theaterjaarboek. Maar ook: dat de actieve voortzetting van deze geschiedschrijving een onmisbare voorwaarde is voor de toekomst van de podiumkunsten.

Het Theaterjaarboek brengt interviews met beeldbepalende makers als Ivo van Hove, Samora Bergtop, Romana Vrede, Lotte de Beer, Noël Fischer en de nieuwste generatie collectieven en beschouwt de ontwikkelingen op het gebied van productiehuizen, festivals, arbeid en dans. Verder een fotoserie over de archieven van het theater en kozen de theaterfotografen hun beste foto's van het jaar.

Het Theaterjaarboek werd in 1952 voor het eerst uitgegeven door toneelschrijfster en dramaturge Luisa Treves en werd later overgenomen door het TIN. In 2012 verscheen het voor het laatst – ook toen al in samenwerking met Theatermaker – daarna werd het TIN opgeheven als gevolg van de cultuurbezuinigingen.

Het Theaterboek 2016 is nadrukkelijk een pilot-uitgave en verschijnt in 2017 als februarinummer van Theatermaker, ondersteund door DAS Research, Stichting TiN en het Fonds Podiumkunsten. Namens de Werkgroep NIT vullen Marijke Hoogenboom, Czeslaw de Wijs en Ditte Pelgrom de redactie aan. Abonnees van Theatermaker krijgen het jaarboek thuisgestuurd. Daarnaast is het in de betere boekhandel te krijgen voor 12,95 euro.

Delen