Zephyr Brüggen

Zephyr Brüggen

Opleiding
Regie - Theater
Lichting
2021
E-mail
zephyrhannah@hotmail.com

Zephyr Brüggen is een theaterregisseur opgegroeid in Amsterdam en Italië. Zij maakt oertheater over de grote vragen van de wereld, sterk gegrond in deze tijd. Terugkerende elementen in haar werk zijn constructie, de(con)structie, de revolutie, de toekomst, en de dood. De mensen die ze op het podium zet, zijn vaak 'larger than life': oeroude archetypes. Via hen wil Zephyr op zoek naar nieuwe archetypes, voor een nieuwe wereld. 

Zephyrs werk is interdisciplinair: per project zoekt ze naar een passende vorm. Daarnaast heeft ze een grote liefde voor locatietheater omdat ze zo de grenzen tussen theater en werkelijkheid op kan zoeken. Haar regie is muzikaal: in spel, ruimte, en tijd gaat ze op zoek naar ritme, melodie, en harmonie. 

De emancipatie van het publiek is voor Zephyr een belangrijk uitgangspunt. Ze zoekt naar manieren om een publiek oprecht te verwelkomen in een theaterzaal en ze medeverantwoordelijk te maken voor het kunstwerk. Hiervoor gebruikt ze onder andere de principes van transparantie en magie: je kan alle kabels zien liggen in Zephyrs voorstellingen: de constructie van het theater is altijd zichtbaar. Vanuit die transparantie zet ze magie in, waardoor het publiek ook op kan gaan in de illusie.

Met haar collectief 'Babylon' maakte ze in haar derde jaar (april 2020) de eerste voorstelling ooit op Zoom: 'Woyzeck, een digitale waanvoorstelling', waarin Zoom diende als een panopticon waar het publiek direct Woyzecks kamer in kon kijken, en het publiek zowel bewaker als gevangene werd. Dit onderzoek zetten ze in april 2021 verder bij Nineties Productions, waar Babylon 'Schimmel' maakte.

Lees meer op: https://www.theaterkrant.nl/nieuws/de-thuisrecensent-woyzeck-adaptatie-in-isolatie


Zij liep in haar laatste jaar stage bij Lotte van den Berg/Building Conversation en bij Luk Perceval/NTGent.

Mocht je in contact willen komen, dan kan je me een mail sturen op zephyrhannah@hotmail.com. 

Terug naar lijst
Delen