Hannah Baudouin
Hallo, ik ben Hannah een beelddenker die theater maakt. In de afgelopen jaren op de Academie voor theater en dans heb ik geprobeerd om beeld naar tijd en ruimte te vertalen. Ik kom van uit een grafisch ontwerp achtergrond waar het beeld meestal 2d is en niet verder evolueert in de tijd. Tijdens mij opleiding scenografie is het mijn onderzoek geweest om beeld als toegepaste kunstvorm te verhouden tot tekst, dramaturgie en spel. Om op die manier tot het gesamtkunstwerk te komen dat wij theater noemen.
Wat interessant is aan scenografie is “de tijd” en de mogelijkheden die de tijd schept voor een beeld en de dramaturgie die bij een voorstelling komt kijken. De ruimte als gebruiksvoorwerp van de betekenis in samenwerking met veel andere disciplines.
In de toekomst zou ik graag mijn makers schap verder ontwikkelen door het veld van het beeldend theater verder uit te diepen en zelf een aantal voorstellingen te regisseren waarbij ik opzoek ga naar meerder mensen uit verschillende vakgebieden om mee samen te werken. Ook wil ik mijn ambachtelijkheid verder uitdiepen om meer poppen te kunnen ontwerpen en bouwen.
- Projecten
Alleen/Alleen
In het 3de jaar van mij opleiding heb ik een stage gelopen bij Ulrike Quade een poppentheater maakster. Deze vorm van theater maken waar beeld de leidende factor is trok mij zeer aan. Tijdens de stage heb ik mee kunnen kijken met het maakproces van de voorstelling Coco Channel. In die tijd werd het eerste zaadje gepland om een voorstelling te maken geïnspireerd op het boek Alleen op de Wereld. Dit idee is in mij 4de jaar uitgemond in mijn eigen (geregisseerde en vormgegeven) poppentheatervoorstellingAlleen/Alleen.
Verder waren er tijdens mijn opleiding een aantal belangrijke projecten. Waaronder het licht modulator project waarin ik lichtlijnen in de ruimte onderzocht. Voor dat project heb ik mezelf het programma Adobe After Effects aangeleerd een skill die ik in mij afstudeer voorstelling opnieuw heb gebruikt in een heel andere vorm. Daar gebruikte we de ruimte als projectievlak om spel met animatie en ruimte te combineren. Ook hebben we ons in het 3de jaar gefocust op samenwerking een van de projecten was in samenwerking met componisten van het conservatorium Amsterdam. Daar was het de eerste keer dat ik samen met de componist beeld echt de in tijd maakten tot een voorstelling van 15 minuten. Ook was dit mijn eerste keer waar er spelers deel van het beeld waren.
Alleen/Alleen is een poppentheatervoorstelling die op zoek gaat naar de verschillende vormen van alleen zijn. De eenzaamheid versus de euforie, de speler tegenover de pop en het individu tegenover de massa. Het is een voorstelling die zwijgt maar ogen en oren laat luisteren. Door muziek, animatie en decor in de tijd te laten evolueren. De voorstelling was de grootste leercurve van de voorbije 4 jaar. Daar heb ik alles wat ik wou proberen voor het einde van mijn studie geprobeerd. Een van die dingen was het regisseren van een voorstelling. Het doel was om beeld op zo’n manier in de tijd te plaatsen dat het beeld in Samenwerking met de muziek (Compositie: Pepijn Streng) de dramaturgie en het verhaal kon dragen.
Brave New World 2018 is een voorstelling die momenteel in de maak is. Het is een voorstelling met de regisseur Annett Jarewski. Waar we samen zijn uitgegaan vanuit onze fascinaties en op die manier op het boek brave new world zijn uitgekomen. De voorstelling zal een tekstuele collage voorstelling worden waarbij het beeld en de beweging die het beeld voort brengt het kader voor het geheel zal scheppen.