Workshop hedendaagse dans door voormalig NBA-student Zoë Greten

Zoë in repetitie 'If only I knew the right way', foto: Altin Kaftira

Gepubliceerd op

De laatste schoolweek van november gaf voormalig NBA-student Zoë Greten een workshop hedendaagse dans aan de leerlingen van NBA 7. Greten, net 22 jaar geworden, was na haar opleiding aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag en de Nationale Balletballetacademie een jaar lang als stagiair verbonden aan Nederlands Dans Theater. Momenteel volgt ze een intensief creatieprogramma bij de Nuova Officina della Danza in Turijn, en daarnaast ze ook een getalenteerd en bevlogen choreograaf. Zo creëert ze volgend seizoen weer een nieuw werk voor de Junior Company van Het Nationale Ballet. Voor deze nieuwsbrief spraken we Greten vanuit haar huidige standplaats Turijn.

Voor de studenten van NBA 7 is 2024 een belangrijk jaar: ze doen dit jaar auditie voor de Associate Degree-opleiding van de Nationale Balletacademie en/of andere hbo-dansopleidingen. Om hen op deze auditie(s) voor te bereiden, is het, aldus Ernst Meisner, belangrijk dat de leerlingen ervaring opdoen in het intensief werken met een choreograaf, en daarom nodigde hij Zoë Greten uit om een week lang met hen aan de slag te gaan.

Buiten de klassieke lijnen denken
Greten: “Mijn opzet was vooral om een nieuwe bewegingstaal te introduceren en de leerlingen – die in de eerste plaats toch klassiek worden opgeleid – flink uit hun comfortzone te halen. Puttend uit mijn eigen ervaringen en alle stijlen waarmee ik de afgelopen jaren heb kennisgemaakt, heb ik met de leerlingen aan diverse choreografische frases gewerkt. Daarnaast heb ik ze allerlei improvisatieopdrachten gegeven, om de leerlingen daarna in twee groepen op te delen, waarbij de ene groep de improvisatieopdrachten voor de andere groep moest verzinnen, in lijn met waar we eerder aan gewerkt hadden.”

“De grootste uitdaging voor de leerlingen was vooral om te dúrven, om meer organisch te bewegen en buiten de klassieke lijnen te denken. In het begin was dat best even lastig, maar het was prachtig om te zien hoe ze, naarmate de week vorderde, over hun schroom heenstapten en steeds verder opbloeiden. Ik vond het dan ook echt te gek om met de leerlingen te werken – nota bene op de school waar ik zelf ook op heb gezeten – en ik ben enorm blij dat Ernst mij die kans heeft gegeven.”

Dansen én choreograferen
Na haar stagejaar bij Nederlands Dans Theater volgde Greten afgelopen najaar het lesprogramma van de Nuova Officina de la Danza in Turijn, in combinatie met (ook nu nog)  het Nuova X-creatieprogramma onder leiding van choreograaf Tom Weinberger, waarbij ze achtereenvolgens werkte met choreografenduo David Raymond & Tiffany Tregarthen, Bryan Arias, Andrea Costanzo Martini en Weinberger zelf. Ook voor Greten is nu een periode van nieuwe dansaudities aangebroken, al wil ze zich naast haar danscarrière absoluut ook verder ontwikkelen als choreograaf. “De twee zijn heel anders: als danser uit je je emoties met je eigen lichaam, als choreograaf doe je dat via de lichamen van andere dansers. Maar voor beide voel ik evenveel liefde.” In 2022 maakte Greten voor de Junior Company al het succesvolle If only I knew the right way en komend seizoen creëert ze voor het programma Made in NL opnieuw een werk voor de junioren. “Ook dat was heel fijn aan het geven van de workshop aan NBA 7. Ik kon alvast een aantal ideeën uitproberen die ik voor mijn nieuwe choreografie heb.”

 

Zoë in repetitie 'If only I knew the right way', foto: Altin Kaftira

Zoë in repetitie 'If only I knew the right way', foto: Altin Kaftira

Delen