Eerste dag voor de NBA leerlingen in het nieuwe NBA gebouw!

Gepubliceerd op

Afgelopen woensdag 1 november was het dan zover: voor alle NBA leerlingen begonnen de lessen in het nieuwe NBA gebouw aan de Nicolaas Tetterodestraat 13. Met een bruisende opening, waar de voltallige directie van de NBA, de ATD én de directeur van Het Nationale Ballet, tevens artistiek adviseur van de NBA Ted Brandsen aanwezig waren, kwam iedereen bij elkaar in de Grote Zaal: de ruime, lichte dansstudio, die ook tot theaterzaal voor ongeveer 80 bezoekers om te bouwen is. 

Een toepasselijke dag, zoals ook naar voren kwam in het welkomstwoord van Ernst Meisner, artistiek leider van de NBA, want 1 november is ook World Ballet Day!

Ernst Meisner: ‘Na afgelopen week in Rio de Janeiro te hebben doorgebracht bij de YAGP (Youth America Grand Prix) competition, realiseerde ik me weer hoe bevoorrecht wij zijn dat we in Amsterdam kunnen leven en dansen.
Toen René (Vlemmix, zakelijk leider NBA) en ik 5 jaar geleden samen aantraden, hoorden we dat al zeker 20 plannen om de school op een andere locatie onder te brengen de revue waren gepasseerd. Veel scholen in andere landen hadden deze gemeenschappelijke ruimte wel, en hoewel de NBA relatief jong is in vergelijking met veel internationale dansscholen, was het nu tijd om volwassen te worden. Deze wens om allemaal onder één dak te zitten, geen kostbare tijd meer te verliezen met heen en weer reizen, waar jong en oud door elkaar geïnspireerd kunnen worden werd een noodzaak.
Dus met een groot team van geweldige mensen van de AHK, ATD en de NBA besloten we het nog één laatste kans te geven. Na een prachtige, opwindende en soms moeilijke en uitdagende, maar altijd positieve reis met architecten, ontwerpers, bouwers en collega’s hebben we nu een school met 7 amazing studio’s!
Echter, deze school wordt veel meer dan een dansruimte. Ik hoop oprecht dat het een plek wordt met ruimte voor discussie en onderzoek, waar we kunnen praten over de toekomst van een bloeiende, gezonde balletwereld in Nederland. Een open school en platform waar dingen uitgeprobeerd mogen worden, fouten gemaakt mogen worden, en iedereen welkom is: oud, jong, student, professional, en - heel belangrijk - iedereen die nieuwsgierig is’. 

‘We zijn en blijven deel van de ATD. We blijven samen creëren en delen, zoals tijdens de Intro Week en Wastelands Week, maar ook door het gebruik van de bieb en andere gedeelde faciliteiten op de Jodenbreestraat.
We zijn nu met de hele NBA familie verhuisd en hebben een nieuw thuis. Een thuis maak je samen door elkaar het gevoel te geven dat onderzoeken, fouten maken, leren, vrienden maken en je hart uit je lijf dansen hier allemaal kan!’

'Tegelijkertijd, terwijl wij vieren kijken we naar de vele plaatsen op de wereld waar mensen niet in staat zijn om te vieren. Het kan ons boos, droevig en zelfs wanhopig doen voelen. Sommigen van jullie hebben me verteld dat het vreemd voelt om te genieten van de dag en deze prachtige plek, wetende dat niet ver hier vandaag mensen zo aan het strijden zijn. Ik voel dat ook. Je hoopt dat mensen elkaar respecteren, voor elkaar zorgen en soms voel ik me hopeloos met de wens dat ik de grote dingen kan veranderen. Wat ik wel weet is dat ik kleine dingen kan doen: een gesprek aangaan met iemand (ook als we het niet eens zijn), een glimlach uitwisselen, een idee delen met een groep, of misschien een goede les geven. We kunnen als community kleine – maar belangrijke-  dingen doen richting een betere wereld voor iedereen.

Laten we nu hier nieuwe herinneringen gaan maken. Welkom in ons nieuwe huis!'

De woorden die Anthony Heidweiller, adjunct directeur ATD hierna tot de studenten richtte, sloten naadloos aan op de speech van Ernst en hij voegde eraan toe: ‘We gaan jullie missen op de Jodenbreestraat!’.

Ted Brandsen bracht het belang van de samenwerking tussen Het Nationale Ballet en de NBA naar voren en drukte de studenten op het hart: ‘Jullie zijn belangrijk. Artiesten zijn belangrijk, want jullie zijn degenen die schoonheid in de wereld brengen. Jullie doen ertoe’.

Tijdens het voorlezen van de huishoudelijke reglementen door René Vlemmix zaten er ook een paar om dieper over na te denken:

  • Zorg voor elkaar en het gebouw
  • Bedank degene die jou feedback geeft
  • Leer van elkaar

René vermeldde ook dat de laatste werkzaamheden, zoals het inrichten van de doucheruimtes, fietsenstalling en de grote lounge/chilltrap in het hart van het gebouw allemaal een dezer dagen worden afgerond.

Tot slot kregen NBA 5, 6 en 7 een rondleiding door het gebouw en kondigde René aan dat er voor alle andere studenten snoep in de kantine stond, waarop er een golf van overeind springende enthousiastelingen op de vloer ontstond, die zich richting de begane grond, richting kantine haastten.

Het was een drukke eerste dag, in een prachtig nieuw gebouw, met een vruchtbare toekomst en alvast één mooie herinnering ‘in the pocket’.

Tekst en foto's: Babette Verhoef

Huismeester Katja Wahle

De kantine

Rondleiding door Jordan Tuinman - coördinator Projecten & Voorstellingen NBA

Nikki Lemmens - facilitair manager

Delen