BEHIND THE SCENES bij Into Nothing - ‘Stap uit de sleur en verwonder je over een zandkorrel!’

foto: Hessel Hilgersom

Gepubliceerd op

Afstuderend producenten Titus Duitshof en Zita de Vos over Into Nothing

‘De aarde is een parel’, vindt Titus Duitshof, technisch & creatief producent van Into Nothing ‘maar de mensheid zou er veel bewuster mee om moeten gaan.’ Creatief producent Zita de Vos: 'Met onze buitenvoorstelling hopen wij een overweldigend en diep verbindend gevoel met je omgeving en jezelf te creëren.’

Into Nothing is een ‘theatrale natuurwandeling’. Wat ervaar je daarin als publiek?
Titus (studeert af bij Design & Technologie): ‘We nemen je mee op reis naar verwondering en bewustwording van je omgeving, de natuur en elkaar. We creëren een moment van rust in deze als maar doordravende wereld. Je ervaart wat ertoe doet in je omgeving, op deze planeet en in de kosmos.’

Zita (studeert af bij Opleiding Productie Podiumkunsten): ‘We verweven de natuur en haar elementen met technologie. Je gaat op een reis van hoofd naar lichaam. Je zoomt uit, de kosmos in, zodat je weer inzoomt en verwonderd kunt zijn over een enkele zandkorrel.’

Wow, jullie theatrale wandeling creëert dus kosmisch bewustzijn! Wat heb je daar persoonlijk mee?
Titus: ‘Ik zie dat er in onze samenleving bijna geen moment is om écht stil te zijn en te reflecteren op wat ertoe doet. Hoe bijzonder het eigenlijk is dat jij en ik op deze aardbol zitten …’

Zita: ‘Om mij heen zie ik dat iedereen in een eigen wereld leeft. Dit vind ik ongelofelijk interessant aan de mens, maar ik word er soms ook angstig van. We leven tenslotte met zijn allen op één planeet. En we zijn allemaal op zoek naar verbondenheid, zowel met onze omgeving als met onszelf. Hoe kunnen we naar verbinding zoeken in 7,7 miljard verschillende werelden?’

Hoe zijn we die verbinding in onze tijd en maatschappij volgens jullie kwijtgeraakt?
Zita: ‘Tegenwoordig staan het intellect en kennis hoog in het vaandel. Waar we vroeger ons heil vonden in religie, zoeken we dat nu in ons werk. Hierdoor luisteren we te veel naar ons hoofd en te weinig naar ons lichaam. Een burn-out is bijvoorbeeld iets normaals geworden.’

Titus: ‘De mensheid is verstrikt geraakt in overconsumptie, kapitalisme en de jacht op meer, meer, meer. We zouden veel bewuster met de parel die onze aarde is om moeten gaan, in plaats van haar leeg te trekken. Wat is ervoor nodig om in te zien dat wat er is, veel meer waard is dan de nieuwste telefoon, fast fashion, enzovoort?’

Draagt Into nothing bij aan het opnieuw vinden van die verbinding?
Zita: ‘Ik hoop het. Into Nothing is een onderzoek naar hoe we met onze zintuigen kunnen denken. We onderzoeken of het mogelijk is om je hoofd even uit te zetten en zintuigelijk te voelen hoe het is om onderdeel te zijn van een geheel.’

Titus: ‘Misschien kan een moment van rust en reflectie je dichter bij jezelf en de aarde brengen, om zo te zien wat er echt toe doet?’

Wat is jullie grootste uitdaging bij het maken van deze voorstelling?
Titus: ‘We werken op locatie en met een vlam-installatie. Voor mij als technisch en creatief producent is de grootste uitdaging: wat kan wel of niet? Of: hoe zou het anders kunnen, zonder afbreuk te doen aan de kwaliteit?’

Zita: ‘Als creatief producent houd ik het overzicht over zowel het artistieke als het productionele geheel. Dat zijn twee totaal verschillende petten. Elke artistieke keuze neem ik productioneel goed onder de loep: is het realistisch? Onze ambities zijn zeer groot, maar alles moet natuurlijk wel kunnen en veilig zijn.’

Tot slot: waarom mag het publiek jullie afstudeerwerk absoluut niet missen?
Titus: ‘Wij hebben alle ingrediënten verzameld voor een onvergetelijke ervaring! Ons werk bied je echt de mogelijkheid om uit je dagelijkse sleur te stappen en je over te geven aan de elementen.’ Zita: ‘Zo ervaar je een overweldigend en diep verbindend gevoel met je omgeving en jezelf.’


Into Nothing  is de afstudeerperformance van:
Technisch & creatief producent, pyrotechnicus: Titus Duitshof Opleiding Design & Technologie
Creatief producent: Zita de Vos Opleiding Productie Podiumkunsten
Scenograaf: Rae Elstak Opleiding Scenografie
Uitvoerend producent: Tosca Schutte Opleiding Productie Podiumkunsten
Licht ontwerper, pyrotechnicus: Hessel Hilgersom Opleiding Design & Technologie
Geluidsontwerper & componist: Marcel Sman Opleiding Design & Technologie

Reserveren:Klik hier
 

Tekst en interviews: Petra Boers -Buro Vonkstof

Zita de Vos

Titus Duitshof

Delen