ATD-alumna Diede Daalman doet in de AHK Culture Club onderzoek naar theatrale vormen die de constructie van het kind kunnen blootleggen

Foto: Kirsten van Santen

Gepubliceerd op

In de AHK Culture Club komen alumni van alle academies van de AHK samen. Hier krijg je de kans op een multidisciplinaire manier onderzoek te doen, events te organiseren en samen te werken. Al twee lichtingen alumni gingen je voor. Dit is het verhaal van Diede Daalman, alumna van Academie voor Theater en Dans (ATD)

Benieuwd naar meer? Lees hier de verhalen van andere alumni en hun tijd in de Culture Club. Wil jij ook aan de slag op deze inspirerende AHK-locatie? Kom langs op 25 juni tijdens de eindpresentaties, proef de sfeer en ontmoet de alumni van team 2! Klik hier voor meer info. 
 

Diede Daalman - Academie voor Theater en Dans alumna bachelor Theaterdocent.

In onze samenleving wordt een te groot onderscheid tussen volwassenen en kinderen gemaakt, zegt theatermaker en docent Diede Daalman (28). De alumnus van de Academie voor Theater en Dans doet in de AHK Culture Club onderzoek naar theatrale vormen die de constructie van het kind kunnen blootleggen. ‘De combinatie van beeld, beweging en tekst trekt me aan in theater. Ik ben naar de Culture Club gekomen met het idee om theater te maken voor kinderen. Daarin neem ik hen heel serieus en maak ze mede-eigenaar van het werk door hen in het maakproces te betrekken.’  


Als onderdeel van het project ´Jong Beginnen´ van kunstenfestival 2Turvenhoog gaat Diede langs bij peuterspeelzalen om onderzoek te doen. In combinatie met haar werk in de Culture Club zal dit uiteindelijk leiden tot een voorstelling waar peuters vanaf het begin bij betrokken zijn.  ‘Ik wil voor kinderen een omgeving creëren die uitnodigt tot gedeeld eigenaarschap. Door hen onderdeel te maken van het proces en de voorstelling, mee laten beslissen over het verloop en door ze serieus te nemen stel ik de constructie van het kind aan de kaak. Is de manier waarop we naar kinderen kijken wel de juiste en is het wel nodig dat we zo´n groot onderscheid tussen hen en volwassenen maken? Als mensen zijn wij er enorm goed in om fictieve verhalen te verzinnen en erin te geloven. Maar als we eenmaal een verhaal geloven is het moeilijk dat te veranderen. En dat kan problematisch zijn omdat het ongelijkheid in de hand kan werken of in stand kan houden. Kunst kan dit soort ‘verhalen’ blootleggen en ik gebruik het verhaal over de machtsrelatie tussen volwassenen en kinderen om iets te zeggen over alle machtsrelaties: we zijn ons er niet van bewust. En pas als we weten dat ze er zijn, kunnen we ze veranderen. 

In de Culture Club werkt Diede naast haar theatervoorstelling met teamgenoten aan interdisciplinaire projecten rondom de maakbaarheid van identiteit en is ze een workshop theatermaken met, voor en door het jonge kind voor studenten van de AHK aan het opzetten. ‘Ik had een enorme behoefte aan meer diepgang en hier is de vrijheid dat op te zoeken. Omdat iedereen hier een andere achtergrond heeft leren we veel van elkaar en van de samenwerkingen. Het is een omgeving om in te groeien.’ 

Meer informatie over de 
AHK Culture Club lees jehier.

Foto: Kirsten van Santen

Delen