Paul Boereboom ontvangt Harry Wich Stipendium 2021

Gepubliceerd op

Alumnus van de opleiding Scenografie Paul Boereboom (1980) mag zich winnaar van het Cultuurfonds Harry Wich Stipendium 2021 noemen. Dit stipendium wordt jaarlijks aan aanstormend talent in de theatervormgeving uitgereikt.

Paul Boereboom studeerde dit jaar af aan de opleiding Scenografie en ontvangt als winnaar € 12.500 waarmee Paul zijn talent verder kan ontwikkelen binnen het vakgebied. De opleiding Scenografie van de Academie voor Theater en Dans wint, in het vijfjarig bestaan van de prijs, voor de derde keer!

Juryrapport 
De jury over het werk van Boereboom: 'Paul Boereboom heeft iets toegevoegd aan zijn reeds bestaande praktijken. Hij maakt rijke, complete en fantastische beelden met mooie concepten. Zijn gebruik van licht is mooi, hij kan goed overweg met kostuums en is een universele scenograaf. Zijn voorliefde voor het analoge, fysieke en doorleefde combineert hij met virtual reality tot een mooi contrast. Het is mooi dat het onderscheid tussen deze twee werelden juist naadloos in elkaar overvloeit in zijn werk. De aandacht die Paul heeft voor het lichaam is interessant. Eens in de zoveel jaar heb je een nieuw iemand die alle ogen versteld doen staan. Paul is echt vernieuwend en brengt zijn innovatieve werk een niveau verder.’ In de jury zaten dit jaar wederom scenograaf Wikke van Houwelingen, scenograaf Sanne Danz en Dorine de Vos, ontwerpster en de weduwe van Harry Wich.

Genomineerden
De overige genomineerden kandidaten waren Lisa Edberg (Minerva, Groningen) het duo Pleun Verhees en Sjaan Hofstede (HKU) en Roel Leenders (Toneelacademie Maastricht) ontvangen gedrieën € 1.000.

Over Harry Wich
Als beginnende theatervormgever kreeg Harry Wich (1927 – 2002) in 1952 zelf een beurs om aan The Slate School of Art in London te studeren. Jarenlang werkte hij als decor- en kostuumontwerper, voor De Nationale Opera, het Nationale Ballet, vele theatergezelschappen en de Haagse Komedie.

In 2002 overleed Harry Wich. Zijn weduwe, Dorine de Vos, stelde een fonds op naam in bij het Prins Bernhard Cultuurfonds: "Het is tijd om aandacht te besteden aan het vak scenografie, dat op dit moment zeer onderbelicht is. Wich geeft op deze manier door, wat voor hem, als jonge student, een wereld van verschil maakte. Ook in prijzen en stipendia: Voilá: Wich’s stipendium voor scenografie! Voor beeld, kostuums en licht!" Uit dit Harry Wich Fonds wordt het stipendium voor scenografen de komende jaren toegekend.

Meer informatie over het Harry Wich Fonds.

Delen