Nationale Balletacademie neemt deel aan eerste editie World Ballet School Day

Gepubliceerd op

De Nationale Balletacademie neemt deel aan de eerste editie van de World Ballet School Day die vanaf dinsdag 7 juli 13:00 uur online wordt gestreamd.

World Ballet School Day (WBSD) verbindt de nieuwe generatie jonge professionele danskunstenaars met jongeren van over de hele wereld. Dit evenement, gecreëerd door studenten voor studenten, is een platform voor jonge balletdansers in opleiding om een boodschap van solidariteit te delen via de taal van dans en ballet.
Kijk op: www.worldballetschoolday.com

Studenten van alle deelnemende scholen komen samen tijdens een rondetafelgesprek en geven inzicht in de wereld van professionele ballet- en danstraining tijdens de lockdown-periode. Ze laten hun school ‘achter de schermen’ zien en tonen voorstellingsfragmenten die zowel voor als tijdens de lockdown zijn gefilmd.

Tijdens het evenement vindt ook de wereldpremière plaats van een nieuw danswerk. Zes internationale balletscholen werkten samen met choreograaf Didy Veldman om het thema fysieke beperking te onderzoeken in een project onder leiding van The Royal Ballet School. De Royal Ballet School nodigde San Francisco Ballet School, Canada's National Ballet School, Paris Opera Ballet School, The Royal Danish Ballet School en de Nationale Balletacademie uit om samen een creatieve choreografische uitdaging aan te gaan voor balletstudenten in lockdown. De dansers werkten in zes groepen en repeteerden met Didy via Zoom. De studenten filmden vervolgens hun individuele uitvoeringen. Didy en The BalletBoyz hebben een film gemaakt van hun werk.

De oprichting van WBSD is een samenwerking van Boston Ballet School, Canada's National Ballet School, English National Ballet School, New Zealand School of Dance, Palucca University of Dance Dresden en de Prix de Lausanne. Het idee is oorspronkelijk bedacht door Viviana Durante.

Twaalf scholen uit drie continenten nemen deel:
The Australian Ballet School    
Paris Opera Ballet School
Boston Ballet School    
Prix de Lausanne
Dutch National Ballet Academy    
Royal Ballet School
English National Ballet School    
Royal Danish Ballet School
Canada’s National Ballet School    
San Francisco Ballet School
Palucca University of Dance Dresden    
New Zealand School of Dance

Viviana Durante: World Ballet School Day is about uniting students training at professional ballet and dance schools around the world. We want to showcase their resilience, strength, dedication, talent, intellect and passion, celebrating how their journey begins and why—now more than ever—ballet, dance and art matter so much.”

Delen