Werelddansworkshop Iva Lešic

Gepubliceerd op

Op uitnodiging van artistiek leider Jean-Yves Esquerre geeft NBA-docente Iva Lešic in de week van van 22 t/m 26 februari een werelddansworkshop aan leerlingen van NBA5 t/m 7 en studenten van het pre-professionele programma. Een week lang laat zij hen proeven van dansstijlen van over de hele wereld.

Op uitnodiging van artistiek leider Jean-Yves Esquerre geeft NBA-docente Iva Lešic in de week van van 22 t/m 26 februari een werelddansworkshop aan leerlingen van NBA5 t/m 7 en studenten van het pre-professionele programma. Een week lang laat zij hen proeven van dansstijlen van over de hele wereld.

In de afgelopen jaren waren de werelddanschoreografieën die telkens zo’n succesvol onderdeel zijn van Dansers van Morgen (de jaarlijkse eindvoorstellingen van de Nationale Balletacademie) gemaakt voor leerlingen van NBA1 t/m 4. Dit jaar zal dat anders zijn: werelddansdocente Iva Lešic is gevraagd om voor de uitvoeringen op 7 en 8 juli een choreografie te maken voor álle leerlingen van de vooropleiding van de Nationale Balletacademie, dus van NBA1 t/m 7. ‘En omdat de hoogste groepen niet wekelijks les van mij krijgen, is het belangrijk’, aldus Lešic, ‘om eerst eens even hard aan de slag te gaan met elkaar. We gaan veel verschillende dansstijlen uitproberen en samen hopelijk veel moois creëren. Na de workshopweek zullen we dan, in aanloop naar Dansers van Morgen, werken aan de uit te voeren choreografieën.’

‘Het workshopprogramma voor de studenten van het pre-professionele programma is daarentegen niet gericht op het maken van een choreografie’, zegt Lešic. ‘Ik wil hen vooral uitdagen, en een toevoeging bieden op hun reguliere lesprogramma. We gaan bijvoorbeeld werken aan de Maori Haka, een dans waarin je heel lelijk moet durven zijn – iets wat balletdansers doorgaans niet gewend zijn.’ Lachend: ‘Vooral voor de meisjes zal dit een hele uitdaging zijn.’
‘Daarnaast wil ik onder meer werken aan Georgische dansstijlen. Dansen die heel krachtig en uitbundig zijn, ontzettend veel vragen van je coördinatie en die heel publiekgericht gedanst moeten worden. Voor jonge dansers is dat belangrijk om te leren; het zal hen helpen om later bijvoorbeeld makkelijker karakterrollen te dansen.’

Delen