Rieks Swarte Artist in Residence aan de Opleiding Techniek en theater

Gepubliceerd op

Theatermaker Rieks Swarte zal vanaf juni 2012 als Artist in Residence verbonden zijn aan de opleiding Techniek en theater van de Theaterschool. Rieks Swarte maakt als regisseur, acteur en vormgever deel uit van De Firma. In verschillende projectperiodes zullen de studenten kennis maken met de artistieke praktijk van Swarte. Maar ook het onderwijs zal door de betrokkenheid van Swarte geïnspireerd worden en nieuwe impulsen ontvangen.

Theatermaker Rieks Swarte zal vanaf juni 2012 als Artist in Residence verbonden zijn aan de opleiding Techniek en theater van de Theaterschool. Rieks Swarte maakt als regisseur, acteur en vormgever deel uit van De Firma. In verschillende projectperiodes zullen de studenten kennis maken met de artistieke praktijk van Swarte. Maar ook het onderwijs zal door de betrokkenheid van Swarte geïnspireerd worden en nieuwe impulsen ontvangen.

Bezoek het blog van de studenten over de Artist in Residency:
http://ottmeetsrieks.wordpress.com

De opleiding Techniek en theater leidt professionals op die artistieke ideeën theatertechnisch mogelijk maken. Als leidinggevende vormen zij een onmisbare schakel tussen regisseur of choreograaf en de realisatie van het gehele theaterbeeld. Dat vraagt een combinatie van vele eigenschappen. Techniek studenten moeten niet alleen excellent zijn in hun vak, de huidige tijd vraagt ook om flexibiliteit, creativiteit en verbeeldingskracht.
Voor studenten, docenten en begeleiders zal de samenwerking met Rieks Swarte een geweldige uitdaging zijn. Swarte ontwerpt juist met minimale technische middelen duizelingwekkende voorstellingen. Het motto dat Swarte voor zijn AIR aan de Theaterschool bedacht heeft is: “You can observe a lot by just watching.” (Yogi Bear)

Als aftrap van de residency exposeert Rieks Swarte de Cabanon in de Theaterschool. In de week van 18 juni zal hij deze ruimtelijke installatie van hout en karton samen met studenten opbouwen. De Cabanon vormt een kijkje in de leef- en denkwereld van Swarte, het is een uniek “zelfportret in architectuur”, gebaseerd op ontwerpen van Le Corbusier en de principes van de Gulden Snede. Op donderdag 21 juni om 16.00 uur werd de tentoonstelling van deze eerste AIR activiteit met Swarte feestelijk geopend. U bent hiervoor van harte welkom in de hijsvide op de begane grond van de Theaterschool.

Over Rieks Swarte

Rieks Swarte is regisseur, vormgever en (poppen)speler. Hij studeerde tegelijkertijd regie aan de Amsterdamse Theaterschool en aan de Vrije Academie in Den Haag. Sinds eind jaren '60 is hij als maker en speler actief in het theater. Swartes werk is geïnspireerd op kinderboeken, afbeeldingen, toevallige artikelen, plotselinge buien, een goed boek, een film, een historisch moment of bijzondere plekken op de wereld.
Kenmerkend voor de voorstellingen van Swarte is de beeldende kracht en het uniek samenspel tussen spelers en objecten. Soms is de tekst het uitgangspunt voor een stuk, maar lang niet altijd. Het duidelijkst is dat te zien in Swartes speelgoedvoorstellingen voor kijkers van 8 tot 88. Swarte creëert ook collegevoorstellingen, waarin hij ingewikkelde onderwerpen uit de geschiedenis, kunst en wetenschap als aanschouwelijk onderwijs helder en inzichtelijk maakt.
In 1992 richtte Swarte zijn eigen gezelschap De Firma op waarmee hij in de kleine en grote theaters van Nederland en België of op locatie aanwezig is. Thuisbasis is de experimenteerwerkplaats, het atelier in het centrum van Haarlem. Vaste speelplek is de Haarlemse Toneelschuur. Volgend seizoen maakt Swarte o.a. het toneelbeeld voor Pinokkio bij de Toneelmakerij (regie Liesbeth Coltof).

AIR is een programma van het lectoraat Kunstpraktijk en artistieke ontwikkeling in samenwerking met de instituten van de Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten. Resultaten van het AIR-programma worden in- en extern onder de aandacht gebracht door middel van het periodiek tijdschrift ON AIR. www.air.ahk.nl.
Delen