De Nationale Balletacademie presenteert jonge talenten in Dansers van Morgen, Stadsschouwburg, Amsterdam

photos: Antoinette Mooy

Gepubliceerd op

In Dansers van Morgen schitterden de jonge talenten van de Nationale Balletacademie op 27 en 28 juni 2012 in de Stadsschouwburg, Amsterdam. Zij dansten fragmenten uit klassieke balletten en choreografieën van moderne choreografen. Alle generaties waren op het podium te zien, van de jongste leerlingen tot de dansers die dit jaar afstudeerden.

In Dansers van Morgen schitterden de jonge talenten van de Nationale Balletacademie op 27 en 28 juni in de Stadsschouwburg, Amsterdam. Zij dansten fragmenten uit klassieke balletten en choreografieën van moderne choreografen. Alle generaties waren op het podium te zien, van de jongste leerlingen tot de dansers die dit jaar afstudeerden.

Als speciaal geschenk aan Hans van Manen, die in juli 80 jaar is geworden, werd in Dansers van Morgen het ballet Visions Fugitives van Hans van Manen ten tonele gebracht door studenten van de Nationale Balletacademie. Een ander hoogtepunt van de avond was de uitvoering van een deel van Serenade van George Balanchine, dat als eerbetoon aan de 50e verjaardag van Het Nationale Ballet werd opgevoerd.

Het volledige programma zag er als volgt uit:
Marius Petipa: La Bayadère - Wals en Pas d’action
Iva Leši? en Natalja Toptchi: De Wereldexpress
Ohad Naharin: Echad Mi Yodea
Hans van Manen: Visions Fugitives
George Balanchine: Serenade – 1st movement: Sonatine
Marius Petipa: Paquita – Mazurka
William Forsythe: Four Point Counter
Grande finale

Tijdschrift Dance Europe over Dansers van Morgen: "The Nationale Balletacademie gave a most impressive account of both the traditional and the contemporary repertoire with a wonderfully balanced programmme (...) One of the most highly polished school performances I have seen." Deborah Weiss


De Nationale Balletacademie is als enige dansopleiding in Nederland gelieerd aan het Het Nationale Ballet. Samen leiden zij talentvolle kinderen op tot professionele klassieke dansers. De opleiding tot balletdanser is veeleisend en begint al op tienjarige leeftijd. De aankomende dansers volgen iedere dag een zware danstraining en leveren fysieke en artistieke topprestaties. De dansers die afstuderen aan de Nationale Balletacademie gaan dansen bij nationale en internationale topgezelschappen. Zij worden opgeleid om het klassieke balletrepertoire en eigentijdse repertoire te dansen.

Meer informatie over de opleiding: www.nationaleballetacademie.nlDelen