Skip to main content
 

Aanmeldformulier Docenten Seminars

Open het formulier

Docentenseminars 2023-2024

We zijn heel blij een nieuwe reeks Docenten Seminars aan te kunnen bieden en ditmaal in het prachtige nieuwe gebouw van de Nationale Balletacademie!
De Docenten Seminars worden georganiseerd voor dansdocenten in het (amateur)dansveld die zich serieus willen verdiepen in klassieke dans.
Naast verdieping in het thema is de dag ook bij uitstek gericht op het samenbrengen van docenten uit het hele land, dialoog te stimuleren, te netwerken en elkaar te inspireren.

In 2024 zullen er drie docentenseminars plaatsvinden:

4 februari - dansen op spitzen: voorbereiding en opbouw door Jane Lord
10 maart - ballet voor kinderen 8 tot 12 jaar: opbouw van techniek door Marieke van der Heijden
7 april - draaien: voorbereidende oefeningen en het aanleren van een goede draaitechniek door Jane Lord en Marieke van der Heijden

Plaats:
Nationale Balletacademie
Nicolaas Tetterodestraat 13
1096 BM Amsterdam
        

Dagindeling Docentenseminars:
10.15-10.45 uur: ontvangst en omkleden
10.45-12.15 uur: balletles voor deelnemers of 1e deel interactieve sessie
12.15-13.15 uur: lunch
13.15-15.15 uur: workshop rondom het thema van de dag of 2e deel interactieve sessie
15.15-15.45 uur: Q&A

Er is koffie en thee aanwezig.  Lunch kunt u zelf meenemen. In de buurt zijn er weinig mogelijkheden om te lunchen of eten te halen.

Prijs per seminar: € 95


Workshop spitzentechniek door Jane Lord 
Jane zal de dag beginnen met een trainingsles voor de deelnemers waarin de nadruk ligt op versterking van de techniek als voorbereiding op het dansen op spitzen.
Daarna zal Jane bespreken welke voorbereidende oefeningen nodig zijn, welke eerste stappen leerlingen maken op spitzen en hoe langzaam de moeilijke spitzentechniek uit te bouwen.

Workshop klassieke techniek voor kinderen 8-12 jaar door Marieke van der Heijden
Marieke gaat met de deelnemers aan de slag op het gebied van methodes, didactische werkvormen en lesstructuren voor klassiek ballet met kinderen van 8-12 jaar. In 2 interactieve sessies wordt belicht welke elementen van de klassiek techniek en welke werkvormen en opbouw passen bij verschillende leeftijdsgroepen. Naast het geven van theoretische onderbouwing gaan de deelnemers ook praktisch aan de slag in 2 voorbeeld/meedoelessen.

Workshop draaitechniek door Jane Lord en Marieke van der Heijden 
Jane zal de dag beginnen met een trainingsles voor de deelnemers waarin de nadruk ligt op versterking van de balans, voorbereiding op pirouette en het integreren van pirouettes in met name het werk aan de barre.
In de tweede sessie zal Marieke ingaan op de benodigde voorbereiding met kinderen op en draaien. Jane zal daarna technische informatie en tips geven die belangrijk zijn voor het aanleren van pirouettes en andere draaien.


Jane Lord
Jane is werkzaam als docent klassiek ballet en repertoire bij de Nationale Balletacademie sinds 2011.
Ze volgde haar studie in Californië en studeerde af aan The National Ballet School of Canada. Vanaf 1979 was zij verbonden aan bij Het Nationale Ballet waar zij na alle rangen te hebben doorlopen in 1990 tot eerste solist werd bevorderd. Jane heeft alle hoofdrollen van het klassieke en moderne repertoire van het gezelschap gedanst, waaronder stukken van Van Dantzig, Balanchine, Van Schayk, Ashton en Van Manen. Nog steeds is Jane regelmatig bij het Nationale Ballet te bewonderen als moeder of koningin in de grote klassiekers.
Jane is voor velen een bekend gezicht, want zij was jaren coördinator Scouting and Outreach van de Nationale Balletacademie en is een veelgevraagd gastdocent.


Marieke van der Heijden
Marieke van der Heijden is sinds 2001 verbonden aan de Nationale Balletacademie als docent klassiek ballet van de pre-NBA-klassen en sinds 2019 ook als docent Progressing Ballet Technique. Tevens is ze coördinator van het pre-NBA-programma. Door haar grote kundigheid en enthousiasme weet ze als geen ander de ballettechniek over te brengen op jonge kinderen. Sinds twee jaar is zij verantwoordelijk voor het Scouting & Outreach programma van de Nationale Balletacademie.
In 1995 studeerde Van der Heijden af aan de opleiding Docent Theaterdans van de Theaterschool (nu: Academie voor Theater en Dans) in Amsterdam met als specialisaties klassiek ballet, kinderdans en moderne dans. Na op diverse plekken te hebben gedanst en lesgegeven, nam ze in 1999 Balletstudio Loes Jongejan over. Onder haar bezielende leiding groeide de school – omgedoopt tot Balletstudio Marieke van der Heijden – uit tot een in de wijde omgeving bekende amateurschool voor klassiek ballet. Deze amateurschool gaat per 1 januari 2024 verder als amateurafdeling van de Nationale Balletacademie als Studio NBA en wordt Marieke coördinator van Studio NBA.

Van der Heijden is tevens ABT® Certified Teacher pre-primary - level 5 en Certified Teacher Progressing Ballet Technique®. Ze geeft regelmatig bijscholingscursussen bij onder meer de Nationale Balletacademie, Holland Dance Festival en de Henny Jurriëns Studio gericht op het begeleiden van jong talent en het aanleren van ballettechniek en gebruik van lesstructuren bij jonge dansleerlingen.

 

Share
 

Aanmeldformulier Docenten Seminars

Open het formulier