Docentenseminars 2022-2023
In het schooljaar 2022-23 slaan de Nationale Balletacademie (NBA) en de Henny Jurriëns Studio wederom de handen ineen om een nieuwe serie Docenten Seminars aan te bieden. De seminars worden georganiseerd voor dansdocenten in het (amateur)dansveld die zich serieus willen verdiepen in klassieke dans.
Beide organisaties hebben in het verleden met succes soortgelijke informatieve dagen rondom belangrijke aspecten van het klassieke ballet onderwijs georganiseerd.
Door deze samenwerking kunnen wij een nog beter afgestemd aanbod brengen voor een grote groep docenten in heel Nederland. Naast verdieping in het thema is de dag ook bij uitstek gericht op het samenbrengen van docenten uit het hele land, dialooog te stimuleren, te netwerken en elkaar te inspireren.
Bij alle Seminars zal Marieke van der Heijden aanwezig zijn als host, die Jane Lord opgevolgd heeft als Coördinator Scouting & Outreach van de Nationale Balletacademie.
In het komende schooljaar 2022 / 2023 zullen er vijf docentenseminars plaatsvinden:
- 30 oktober - workshop choreografie door Wubkje Kuindersma
- 27 november - ballet voor jongens (ook prima geschikt voor meisjes!) door Fred Berlips en aandacht voor genderneutraal lesgeven door Marieke van der Heijden
- 22 januari - ballet voor kinderen 6 tot 10 jaar door Marieke van der Heijden
- 19 februari - muziek in de balletles door Jane Lord en Rex Lobo
- 12 maart - ballet voor tieners 10 tot 14 jaar door Simona Ferrazza
Plaats: Agamemnonstraat 44 1076 LW Amsterdam (dependance Nationale Balletacademie)
Dagindeling Docentenseminars
- 10.30-10.45 uur: ontvangst
- 11.00-12.30 uur: balletles voor deelnemers of 1e deel interactieve sessie
- 12.30-13.30 uur: lunch
- 13.30-15.30 uur: workshop rondom het thema van de dag of 2e deel interactieve sessie
- 15.30-16.00 uur: Q&A
Er is koffie en thee aanwezig. Lunch kunt u zelf meenemen of halen in de buurt van de Agamemnonstraat.
Prijs per Seminar: € 95,-
Informatie over registratie, en betaling vindt u bij de Semiars op de website van de Henny Jurriëns Studio
Wij volgen de richtlijnen van het RIVM. In het uiterste geval van beperkende maatregelen vanuit de overheid, zal er een terugbetaling plaats vinden van de toegangsprijs – € 15,- administratiekosten. Zie hier de general agreements & cancelation policy.
CREDITS voor kwaliteitsregister; Dansbelang NBDO registreert dansdocenten met een aantoonbare kwaliteit in lesgeven.
Met het Kwaliteitsregister Dansdocent wordt kwaliteit in danseducatie gewaarborgd. Kennis en ervaring van docenten worden regelmatig geëvalueerd en na het behalen van de gestelde normen (o.a. bijscholing) worden docenten geaccrediteerd.
Deelname aan deze Seminars en HJS lessen en workshops levert credits op die meetellen voor toelating / verlenging in het Kwaliteitsregister Dansdocent. Voor meer informatie: https://www.dansbelang.nl/over-dansbelang/kwaliteitsregister/
Workshop choreografie door Wubkje Kuindersma op 30 oktober
Wubkje zal na een korte warming actief met de deelnemers aan de slag gaan met tips, tricks en tools voor het choreograferen van stukken voor jonge (amateur)dansers.
Na de lunchpauze zal Wubkje verder gaan met de materie en is er tijd voor vragen.
Workshop klassiek ballet voor jongens door Fred Berlips
Fred zal na een korte trainingsles voor de deelnemers voorbeelden geven van oefeningen die van belang zijn voor de training van jongens. Maar welke ook voor meisjes vaak heel zinvol zijn.
We sluiten de dag af met een interactieve sessie o.l.v. Marieke van der Heijden waarin we stilstaan bij genderneutraal lesgeven en/of het benadrukken van de verschillen tussen jongens en meisjes in de balletles. Tijden veranderen en hoe veranderen wij mee als klassieke balletdocenten?
Workshop klassieke techniek voor kinderen 6-10 jaar door Marieke van der Heijden
Marieke gaat met de deelnemers aan de slag op het gebied van methodes, didactische werkvormen en lesstructuren voor klassiek ballet met kinderen van 6- 10 jaar. In 2 interactieve sessies wordt belicht welke elementen van de klassiek techniek en welke werkvormen en opbouw passen bij verschillende leeftijdsgroepen. Naast het geven van theoretische onderbouwing gaan de deelnemers ook praktisch aan de slag in 2 voorbeeld/meedoelessen.
Workshop muziek en muzikaliteit in de balletles door Jane Lord en Rex Lobo
Jane zal de dag beginnen met een trainingsles voor de deelnemers waarin de nadruk ligt op muziekgebruik en muziekkeuze in de oefeningen.
Daarna zal Jane uitleg geven over wat verschillende muziekkeuzes betekenen voor de kwaliteit van de oefeningen. Samen met Rex bespreekt zij hoe muziek de les, de oefening en het spiergebruik beïnvloedt en geven zij tips voor muziekgebruik in de balletlessen.
Workshop klassieke techniek voor kinderen 10-14 jaar door Simona Ferrazza
Simona gaat met de deelnemers aan de slag op het gebied van opbouw van de ballettechniek met tieners. In 2 interactieve sessies wordt belicht welke elementen van de klassiek techniek en welke werkvormen en opbouw passen bij verschillende leeftijdsgroepen. Naast het geven van theoretische onderbouwing gaan de deelnemers ook praktisch aan de slag in 2 voorbeeld/meedoelessen.
Over de Docenten
Wubkje Kuindersma
Menselijke verbondenheid, gendergelijkheid en mensenrechten zijn belangrijke thema's in het werk van de Nederlandse choreografe Wubkje Kuindersma (geboren in Kameroen). Sinds 2021 is Kuindersma Young Creative Associate bij Het Nationale Ballet.
Voor haar debuutchoreografie Aquasomnia (2009) kreeg Kuindersma een speciale prijs voor originaliteit van bewegingsvocabulaire tijdens de choreografiewedstrijd U30 in Keulen in 2010. Haar mannenduet Doubleyou, gecreëerd voor het Korzo/NDT-programma Here we live and now, werd in 2016 bekroond met de BNG Bank Dance Award voor choreografisch talent.Voor Het Nationale Ballet en de Junior Company van Het Nationale Ballet creëerde Kuindersma de afgelopen jaren: Mangåta (2017), Two and Only (2017), Mesmer (2019), Echoes of Tomorrow (2020), Prometheus (2020/2021), Memento (2021) en – in coproductie met het West Australian Ballet – Architecture of Hope (2020). Danser Marijn Rademaker ontving voor zijn rol in Kuindersma’s ook internationaal lovend ontvangen Two and Only een nominatie voor de Prix Benois de la Danse. In de positie van Young Creative Associate creëerde Kuindersma in 2021 de dansfilm Memento, als onderdeel van het programma Young Creatives
Fred Berlips
Fred Berlips volgde zijn balletopleiding aan de Nel Roos Academie voor Ballet. In 1976 begon hij zijn dansloopbaan bij Het Nationale Ballet waar hij alle rangen doorliep en als eerste solist hoofdrollen vertolkte in balletten als Romeo en Julia, Giselle, The Sleeping Beauty en het Zwanenmeer.
Na een danscarrière van twintig jaar bij Het Nationale Ballet volgde Fred de docentencursus,
‘Van professioneel danser tot balletdocent’ bij de Theaterschool in Amsterdam. Deze cursus stond onder leiding van Peter Silkin, docent aan de Vaganova-school in St.Petersburg en werd afgesloten met een stage van vijf maanden aan de Vaganova-school in St. Petersburg.
Fred Berlips was 25 jaar verbonden aan de Nationale Balletacademie en is een bekend gezicht in Nederland door de vele stages en bijscholingen die hij gaf.
Jane Lord
Jane is werkzaam als docent klassiek ballet en repertoire bij de Nationale Balletacademie sinds 2011.
Ze volgde haar studie in Californië en studeerde af aan The National Ballet School of Canada. Vanaf 1979 was zij verbonden aan bij Het Nationale Ballet waar zij na lle rangen te hebben doorlopen in 1990 tot eerste solist werd bevorderd. Jane heeft alle hoofdrollen van het klassieke en moderne repertoire van het gezelschap gedanst, waaronder stukken van Van Dantzig, Balanchine, Van Schayk, Ashton en Van Manen.
Jane is voor velen een bekend gezicht want zij was jaren coördinator Scouting and Outreach van de Nationale Balletacademie en is een veelgevraagd gastdocent.
Rex Lobo
Rex speelde 30 jaar in de klassieke- en moderne danslessen van de Academie voor Theater en Dans en weet als geen ander wat elke oefening muzikaal nodig heeft.
Rex is tevens wereldwijd bekend door de begeleiding van de barrelessen die Ernst Meisner tijdens de lockdown online gaf.
Marieke van der Heijden
Marieke van der Heijden is sinds 2001 verbonden aan de Nationale Balletacademie als docent klassiek ballet van de pre-NBA-klassen en sinds 2019 ook als docent Progressing Ballet Technique. Tevens is ze coördinator van het pre-NBA-programma. Door haar grote kundigheid en enthousiasme weet ze als geen ander de ballettechniek over te brengen op jonge kinderen. Sinds dit jaar is verantwoordelijk voor het Scouting & Outreach programma van de Nationale Balletacademie.
In 1995 studeerde Van der Heijden af aan de opleiding Docent Theaterdans van de Theaterschool (nu: Academie voor Theater en Dans) in Amsterdam met als specialisaties klassiek ballet, kinderdans en moderne dans. Na op diverse plekken te hebben gedanst en lesgegeven, nam ze in 1999 Balletstudio Loes Jongejan over. Onder haar bezielende leiding groeide de school – omgedoopt tot Balletstudio Marieke van der Heijden – uit tot een in de wijde omgeving bekende amateurschool voor klassiek ballet, waarbij tevens een intensieve samenwerking met de Nationale Balletacademie tot stand is gebracht.
Van der Heijden is tevens ABT® Certified Teacher pre-primary - level 5 en Certified Teacher Progressing Ballet Technique®. Ze geeft regelmatig bijscholingscursussen bij onder meer de Nationale Balletacademie, Holland Dance Festival en de Henny Jurriëns Studio gericht op het begeleiden van jong talent en het aanleren van ballettechniek en gebruik van lesstructuren bij jonge dansleerlingen.
Simona Ferrazza
Simona Ferrazza volgde haar balletopleiding aan de National Ballet Academie in Rome en studeerde af aan de Royal Ballet School of London.
Als student nam ze vaak deel aan verschillende producties bij het Birmingham Royal Ballet, voordat ze haar eerste contract als professionele danseres bij English National Ballet aannam, waar ze als corps de ballet begon en werd gepromoveerd tot Demi Soloist.
Na acht jaar bij het English National Ballet trad Simona in dienst bij Het Nationale Ballet, waar ze haar klassieke repertoire uitbreidde naar de neoklassieke en moderne stukken die dit gezelschap kenmerken, zoals Balanchine, Hans Van Manen, Ted Brandsen, David Dawson, Krzysztof Pastoor.
Na het verlaten van het podium volgde ze de Vaganova Cursus gegeven door pedagoog, Pieter Silkin en Grigori Tchitcherine. In 2012 is Simona begonnen met lesgeven aan de Nationale Balletacademie in Amsterdam, als docent klassiek ballet, voor balletles, spitzenwerk, repertoire en stretching. Simona heeft als gastdocent voor verschillende scholen in Europa lesgegeven en vertegenwoordigde de Nederlandse Nationale Academie als jurylid in meerdere competities.