Tomas Leijen

Tomas Leijen

Course
Theatre in Education
Class
2020
Website
www.tomasleijen.nl

Projecten

Kunst van thuis
Het project 'Kunst van thuis' is een project in samenwerking met het Rosa Spier Huis.
"Dit boek is voor iedereen die in het Rosa Spier Huis woont of gaat wonen. Het is een boek dat gaat over je ergens thuis voelen. Via dit boek krijgt u een inkijkje in de ervaringen van de bewoners van dit verzorgingstehuis. Sommige bladzijden zijn nog leeg of bevatten enkel een vraag. Ik vroeg de bewoners die dit boek kregen deze pagina's in te vullen en vorm te geven. Dat kon zijn met een stukje tekst, een foto of een ingeplakt krantenartikel. Hierin waren zij vrij. Op andere pagina's vindt u teksten en quotes van mensen met wie ik gesprekken heb gevoerd. Dit boek is een uitnodiging. Als de bewoner heeft toegevoegd aan het boek wat hij/zij wilde, mag het doorgegeven worden aan de volgende bewoner. Zo blijf dit boek, net als het concept 'thuis voelen', voortdurend in beweging. Dit proces is op dit moment nog bezig. Het idee is dat er op deze manier een theatrale handleiding ontstaat die nieuwe bewoners helpt zich thuis te voelen in een verzorgingstehuis. Hier ziet u het boek voordat de bewoners er zelf iets aan toegevoegd hadden."

Bekijk het boek 'Kunst van thuis' hier.

Het begin van het begin
Een onderzoek naar het schrijven van een nieuw gezamenlijk verhaal dat het begin van alles kon verklaren. Of in elk geval het begin van het begin. Een onderzoek dat gedoemd was te mislukken. Samen in één verhaal geloven en het publiek daar ook toe uitnodigen was bij voorbaat een onmogelijke taak. Dat wetende zijn wij een theatraal onderzoek aangegaan naar beginnen, naar verhalen, betekenis en naar de rol van een theater daarin. Want wat betekent die ruimte in relatie tot verhalen en betekenis geven?

ABOUT HOME
Project ABOUT HOME in samenwerking met Right About Now Inc.. Een interdisciplinair onderzoek naar het aangaan van een verbinding met een plek. 'Wij kwamen op IJburg, voelden ons verloren, waren de weg kwijt, leerden daar mensen kennen, gingen relaties aan, voelden ons thuis en moesten afscheid nemen.'

Back to list
Share