Bart van den Heuvel

Bart van den Heuvel

Course
Design & Technology
Class
2014

Hoe ontwikkel je een themapark in Nederland, waarin theater de hoofdattractie is?

Al lange tijd speelt het idee van een nieuw themapark in Nederland door mijn hoofd. Ik merk in mijn omgeving dat steeds meer mensen behoefte hebben om een dag te ontvluchten aan de echte wereld en je te wanen in een fictieve omgeving. Een moment het echte leven laten vervagen en genieten in een ontspannen en gemoedelijke omgeving. En hoe kan je mensen beter het dagelijks leven laten ontvluchten dan met theater? Daarom denk ik dat de combinatie van een dagattractie met theater een gat in de markt is. Bij een theatervoorstelling wordt, bij het aangaan van het zaallicht aan het eind van de voorstelling, abrupt de sfeer doorbroken. Ik wil het gevoel dat je in een andere wereld bent langer vasthouden. Een dag moet een week lijken door de hoeveelheid dingen die je beleeft. Een belevenis die je niet had kunnen verwachten.

De vraag in mijn scriptie was dan ook: Hoe ontwikkel je een themapark in Nederland, waarin theater de hoofdattractie is? De praktische, economische en esthetische vorm van dit themapark heb ik in dit onderzoek ontwikkeld. Ik ben niet alleen geïnteresseerd in de praktische haalbaarheid maar ook in het daadwerkelijke concept en ontwerp ervan. De scriptie bestaat dan ook uit twee delen. Het praktische aspect; een onderzoek naar de theorie achter het ontwikkelen van themaparken én het artistieke aspect; een onderzoek naar het concept, de vormgeving, verhaallijnen en het uiteindelijke ontwerp.

Mijn onderzoek heeft hoofdlijnen opgeleverd waarmee een themapark ontwikkeld kan worden en laat tevens zien welke mogelijkheden er zijn voor een themapark waarin theater de hoofdattractie is. De droom om dit park ooit écht te realiseren is met dit onderzoek een stap dichterbij gekomen. Theater en themaparken kunnen in mijn ogen aan elkaar gelinkt worden. Bij beiden draait het om theatraliteit, alleen is de invulling hiervan in een voorstelling anders dan in een themapark. En dat heeft voornamelijk te maken met de spanningsboog van het publiek en de vorm waarin theatraliteit overgebracht wordt. De grens tussen theater en themaparken zou ik willen laten vervagen, ook buiten het idee van mijn eigen themapark om. Ik ben er van overtuigd dat theatraliteit de essentie is van een themapark. En die stelling is in dit onderzoek steeds overeind gebleven.

Back to list
Share