Marymount Manhattan College door Myrte Thijssen

Vanaf eind augustus tot en met eind december 2008 ben ik in New York geweest om daar de danscultuur te proeven en mijn danstechniek te verbeteren. Ik ging er als exchange student naar Marymount Manhattan College, een hogeschool middenin Manhattan. Het is geen dans- of theateracademie, je kunt er tientallen studies doen en dans is daar een onderdeel van.

Binnen de afdeling dans wordt onderscheid gemaakt tussen Jazz, Modern, Ballet en Choreography. Ik koos ervoor om de Jazz-richting te doen aangezien ik die weg ook op de AHK ben ingeslagen. Dat betekende iedere dag eerst een les jazz, dan modern en tot slot ballet. De lessen waren tussen half 9 en half 3, inclusief een middagpauze. Op maandag, woensdag en vrijdag had je dezelfde docenten en hetzelfde geldt voor de dinsdag en donderdag.

De eerste weken was het erg wennen in de lessen, al bij binnenkomst merk je dat er een totaal andere sfeer hangt dan in Amsterdam. Iedereen is ontzettend gefocust en geconcentreerd op zichzelf. Er wordt nauwelijks tot niet gepraat tijdens de les. Er zijn geen vaste klassen, iedereen heeft een individueel programma en daardoor was er minder sprake van ‘gezelligheid en groepsgevoel’. Iedereen ziet er overigens wel identiek uit, doordat er strenge kledingvoorschriften zijn. Dat was ook even wennen! De docenten werden op de Amerikaanse manier met veel respect behandeld. De lessen waren stuk voor stuk technisch en daar heb ik veel van geleerd, vooral qua spiergebruik en het aanvoelen en aansturen van mijn lichaam. Bij alle lessen ging het aanleren heel vlug, die Amerikanen pikken snel op!

Bij jazz nam de warming-up een groot deel van de les in beslag, dat vond ik wel prettig, zo ‘s ochtends vroeg. Daarna oefeningen in het midden en over de diagonaal en tot slot een combinatie, soms op hakken. Het niveau lag hoog, de 3e en 4e-jaars medestudenten draaiden pirouettes en maakten sprongen alsof het niets was. Hmm..er viel bij mij nog een hoop te verbeteren!

Als moderne lessen kreeg ik Graham en Horton. Horton kreeg ik op de AHK ook dus dat was redelijk hetzelfde. Met Graham had ik weinig ervaring, maar ik vond het goed te volgen. En bij ballet kon ik mezelf lekker optrekken aan mijn medestudenten. ‘s Middags repeteerden we voor de schoolvoorstellingen. Ik werd na audities uitgekozen voor een stuk dat door een vierdejaarsstudente werd gemaakt. Het stuk was heel losjes, niet-technisch en humoristisch, een wereld van verschil met de lessen dus!

Naast de danslessen volgt iedereen academische vakken. Ik koos ervoor om filosofie te doen. New York is een geweldige stad, ik kan het iedereen die geen last van heimwee heeft aanraden. Er is altijd wat te doen en te zien, en de mensen zijn ontzettend sociaal. Soms komt het ‘nep’ over maar ik ben erachter gekomen dat ze vrijwel altijd serieus geïnteresseerd zijn, we zijn die manier van contact in het nuchtere Nederland gewoon niet gewend. De metro is makkelijk en je hebt de stad snel door. Supermarkten zijn duur maar verder is vrijwel alles goedkoper, vooral als de dollar gunstig staat natuurlijk. Uitgaan kan ook prima, als je tenminste boven de 21 bent, daar wordt streng op gecontroleerd. Mijn New York-ervaring zal ik niet snel vergeten en ik hoop dat ik nog eens terug kan.

Delen