Alvin Ailey School door Winston Arnon

Jazz/Musical dansopleiding.

'Van augustus 2008 tot januari 2009 studeerde ik aan de Alvin Ailey School in New York. Twee studenten kunnen elk jaar daar naar toe gaan. Ik was een van de gelukkigen. Je hoort en ziet zoveel van New York. Dus het is ook logisch dat je van dat stekje hoge verwachtingen hebt. New York als stad is geweldig. Je krijgt het gevoel dat je in een Hollywoodfilm bent terecht gekomen. Je komt alle clichés tegen.

The Alvin Ailey School
Wees voorbereid op een zware periode. Je moet al wennen aan de stad en nu komt Alvin Ailey er ook nog eens bovenop. Ik zou dan ook zorgen dat je in de stad bent voordat de school begint. De eerste twee weken zijn vrij relaxed. Je hebt placements classes (een auditie om je niveau te bepalen) en dan ga je met je tutor je rooster samenstellen. Dat is trouwens echt een goed initiatief. Je kunt zelf bepalen hoe zwaar jij je rooster wilt maken. Klassiek, Horton, Graham, Dunham, Jazz, Conditie, Yoga, Hip Hop en Floorbare; uit deze lessen kun je allemaal kiezen en ze zijn allemaal gelinkt aan niveaus.

Ik koos onder andere Dunham. Dit moet je gewoon gedaan hebben als je bij Ailey komt. Je weet niet wat je overkomt. Wil je weten hoe het is om in het leger te zitten? Ga dan naar die les. Zelfs de sterren van de Ailey Company rennen weg. Huilend. Net als ik, jammer genoeg. Je spieren springen je lijf uit.

Je word lekker gedrild. Wat aan een kant heerlijk is maar ook frustrerend kan zijn. Voor buitenstaanders lijkt het allemaal zwaar maar voor de Amerikaanse studenten is het een normale zaak. Dat is hun mentaliteit. Ze zijn zo gemotiveerd en geconcentreerd dat ik er van echt schrok. Ik had het gevoel dat ik met geprogrammeerde studenten kreeg te maken. Het is ook mooi om te zien dat er in een les echt gewerkt wordt en al die grappen komen pas wanneer de les voorbij is. Je word meegesleurd in het systeem. Als je je er tegen gaat verzetten kom je alleen meer problemen tegen. Op technisch niveau ga je echt vooruit. Op de Ailey school word de technische kant erg gestimuleerd. Nadeel daarvan is dat de persoonlijke benadering ver te zoeken is. Er wordt verwacht dat je op niveau werkt en je zorgt maar dat je daar komt. Dat helpt zeker, maar een persoonlijke benadering zou ook een boost geven.

New York
Hysterisch druk op Time Square, genieten van de zon in het Central Park, onwijs warm/ heet in de stad door die te hoge wolkenkrabbers, alleen maar gele taxi's die als gekken rijden, een onwijs groot metro netwerk wat zeker tot verdwalen leidt, de oh zo gevaarlijke buurt Harlem, lopen op de Brooklyn Bridge, Brooklyn als een Afrikaans continent, alle Latinos lekker in Queens en de grote populatie van Chinezen in China Town. Ik raad iedereen aan om er een aantal weken heen te gaan. Bezoek ook de vele musea. Prachtig.

Zo heb je leuke momenten maar elke stad kent ook zijn slechte kanten. Dit heeft ook te maken de cultuur.

  • NY leeft 24 uur. Ik bedoel dan niet dat alle winkels 24 uur open zijn. Ik bedoel meer dat de stad niet slaapt. Er zijn altijd mensen op straat. Het gaat gewoon maar door. Ik raad aan om niet naast een raam te slapen. Er is geen tijd waar de stad tot rust komt, dat er even stilte is. Je merkt op een gegeven moment dat je moe begint te raken en je kan niet peilen waar die moeheid vandaan komt. Nou nu weet ik het wel. Je moet gewoon wennen aan 24 uur / 7 dagen per week onrust.
  • Money, Money, Money. It's not funny! Zorg dat je genoeg geld bij je hebt. Voor mij is NY/Manhattan een groot winkelcentrum. Overal zijn winkels te vinden. Misleidend allemaal. Zoveel te koop en de euro maakt het ook goedkoper. Kijk ook vooral uit in toeristenwinkels. Ze zijn heel goed in omkopen. Verwacht ook niet veel service: het is gewoon kopen en wegwezen. Een fooi geven is normaal. Probeer dan ook niet er onderuit te komen. Je komt het restaurant gewoon niet uit.
  • De meeste New Yorker's koken niet. Fast food is heel goedkoop. Er zijn veel goedkope restaurants. Dus het is verleidelijk om altijd uit eten te gaan. Zoeken naar goed voedsel was voor mij echt een probleem. Gezond eten is duur. Maar probeer voor jezelf een balans te vinden.

Vier en een halve maand Alvin Ailey vergt een boel van je maar werpt wel zijn vruchten af. Of de Alvin Ailey school mijn ding is? Een dikke nee, maar ik heb ontzettend veel geleerd. Samen met de stad NY heb ik mij erg vermaakt. Dat is het belangrijkste.

Delen