Wat wordt jouw rol?

(un)framed

Eline Baks, vierdejaarsstudent Scenografie

‘Ik heb door mijn opleiding geleerd om anders naar dingen te kijken. Als ik nu op straat loop kan ik in alles een decor zien. Een decor hoeft niet per definitie op een toneel te staan. Zo heb ik voor de voorstelling (un)framed, tijdens het festival Julidans, een ontwerp gemaakt. Het bestond uit een web van witte elastieken die gespannen waren in een gang in het nieuwe deel van de Stadsschouwburg Amsterdam. Een danser in een zwart pak liet de elastieken bewegen, die werden beschenen door een blacklight. De danser was nauwelijks te zien vanwege het zwarte pak en de donkere achtergrond. Het had een spannend visueel effect.

Alle disciplines onder een dak

In de opleiding komen alle facetten van theater komen aan bod: van vlakke vloer tot opera. Binnen elk blok staat steeds een ander aspect van het ontwerp centraal en de lessen worden gegeven door specialisten. In het blok over kostuums moesten we één kostuum maken dat echt gedragen kon worden en een ander gemaakt van afval, dat niet meer dan vijf euro mocht kosten. Door zo’n opdracht leer je niet alleen ontwerpen en uitwerken, maar ook heel creatief omgaan met verschillende materialen. Ik heb mijn kostuum gemaakt van puzzelstukjes!

'het voelt niet eens als school'

Ik ben heel blij dat ik op de Theaterschool terecht ben gekomen, omdat je hier alle disciplines onder één dak hebt en je al tijdens je opleiding praktisch bezig bent. Het mooie van deze opleiding vind ik dat je gebruik kunt maken van allerlei middelen; bij de meeste andere kunstopleidingen kies je voor één medium. De opleiding vergt veel tijd en energie, maar je krijgt daar ontzettend veel voor terug. Omdat ik het allemaal zo interessant en leuk vind, voelt het helemaal niet als school.’

Delen