Naar inhoud

Regie iets voor jou?

Leeftijd speelt geen rol. Het talent om in het hier-en-nu te zijn, te observeren, reflecteren én te doen wel.

'Drie Zussen', regie: Lara van Hoof

'Drie Zussen', regie: Lara van Hoof

'Dorst', regie: Lara van Hoof

'Dorst', regie: Lara van Hoof

'Vrienden Van', regie: Lara van Hoof, fotografie: Robert van der Ree

'Vrienden Van', regie: Lara van Hoof, fotografie: Robert van der Ree

'Hunker' (naar 'Crave' van Sarah Kane), regie: Lara van Hoof

'Hunker' (naar 'Crave' van Sarah Kane), regie: Lara van Hoof

Voltijdse hbo-bacheloropleiding

De Regie Opleiding van de Academie voor Theater en Dans (AHK) is een voltijdse hbo-bacheloropleiding die studenten opleidt tot  regisseur voor het professionele theater.

Een studie aan de Regie Opleiding is sterk individueel gericht en duurt vier jaar. De opleiding staat ook open voor buitenlandse studenten, indien ze goed Engels spreken en bereid zijn om zo snel mogelijk Nederlands te leren.

Toelating en selectie

De aanmelding voor de audities verloopt via een online formulier. Je wordt daarin onder andere gevraagd een pasfoto (in .jpg, .gif of .png) en een motivatiebrief en curriculum vitae (in Word of PDF) te uploaden. Ook lever je schriftelijk een eerste opdracht in. 

De aanmeldingsdeadline is inmiddels verstreken. Je kan je niet meer aanmelden voor het studiejaar 2023-2024.

Aanmelden kan  tot 5 februari 2024. ​​​
Het aanmeldformulier voor het studiejaar 2024-2025 komt binnenkort online.

De toelatingsprocedure voor de Regie Opleiding bestond vorig jaar uit drie delen.
Na ieder deel beslist de commissie of deelname aan de volgende ronde mogelijk is. De Regie Opleiding neemt jaarlijks maximaal vijf studenten aan.

De selectiedagen 2024 zijn op:

Ronde 0: Deadline voor aanmelding: 5 februari 2024
Ronde 1: 19 en 20 mrt 2024
Ronde 2: 9 en 10 april 2024
Ronde 3: 8 mei 2024

Lees hieronder meer over de selectiedagen.

Pas als je definitief bent toegelaten tot de opleiding schrijf je je in als student aan de Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten. Dit doe je met je bewijs van toelating via Studielink. Ga hiervoor naar de pagina Aanmelding en inschrijving.

Met je bewijs van toelating ontvang je alle benodigde informatie.

Voor meer informatie over audities en aanmeldingen, neem dan contact op met:

Marieke Plantinga
Mail: marieke.plantinga@ahk.nl
Telefoon: 020 527 7683

De selectiedagen

De toelatingsprocedure voor de regieopleiding bestaat uit vier delen. Na ieder deel beslist de commissie of deelname aan de volgende ronde mogelijk is.

De Regie Opleiding neemt jaarlijks maximaal vijf studenten aan.

INFORMATIE OVER DE TOELATING REGIEOPLEIDING AMSTERDAM
Nadat je op papier twee voorstellen hebt gedaan voor jouw ideale regie, word je al dan niet uitgenodigd voor de auditie. 
 

Nulronde: (online) deadline 5 februari 2024
De nulronde is online. We ontvangen schriftelijk graag drie documenten: 
1) schets jezelf in 1 geschreven zin.
2) beschrijf kort je levensloop en je wereldbeeld. Wat is je motivatie om naar de regieopleiding te gaan? Wat je wil leren en wat zijn je sterke en je zwakke kanten? Maximaal 2MB.
3) schets twee theaterstukken. Het ene stuk vertrekt vanuit een grote pijn in je leven, het andere stuk vertrekt vanuit een grote vreugde. Hoe zet je deze pijn en vreugde in als bron voor een theaterstuk? Welke twee films of kunstwerken zijn hierbij jouw inspiratiebronnen? 
Beschrijf op papier de regie van je dromen! Welk verhaal kies je, welke vormen? Je mag beeldmateriaal bijvoegen. Ook dit document mag niet meer dan 2MB zijn.

Je hoort in de week van 4 maart of je wordt uitgenodigd voor de eerste ronde.

RONDE 1: 19 en 20 mrt 2024

Tijdens de eerste ronde ga je meteen aan de slag. Op de eerste dag krijg je 's ochtends een uur les van Margriet Dijkema. In deze les kies je een scene die je direct daarna ten overstaan van de commissie met je medekandidaten uitwerkt. Iedere kandidaat krijgt 15 minuten om aan de gekozen scene te werken. Daarna speel je mee in de scenes van je medekandidaten. De dagen duren uiterlijk van 9:00 tot 17:00 uur en je krijgt van tevoren te horen of je op dag 1 of dag 2 wordt verwacht en hoe laat precies.

RONDE 2: 9 en 10 april 2024

Als je door bent naar de naar de volgende ronde ga je werken aan een scène uit Maria Stuart van Schiller. Je krijgt hiervoor ong. 25 minuten de tijd. De commissie kijkt met de repetitie mee en gaat eventueel ter plekke met je in gesprek over je werkwijze en hoe je het zou kunnen aanpakken. Wij zorgen voor acteurs die de tekst kennen. Naast deze openbare repetitie heb je een 1-op-1- gesprek van ongeveer 15 minuten met de auditiecommissie.

RONDE 3: 8 mei 2024
Voor de slotronde van de regie-audities ga je werken aan een scene naar eigen keuze en met acteurs die je zelf uitkiest en meebrengt naar je auditie. Je krijgt hiervoor ca. 25 minuten de tijd. Let wel: het gaat niet om een kant-en-klare scène of voorstelling! Het is juist de bedoeling dat de commissie opnieuw een ‘openbare repetitie’ bijwoont. We willen graag zien hoe jij regisseert. Laat zien wat jouw theater, je fascinatie, visie en stijl zijn! Wat is jouw manier van werken? Daarnaast heb je nog een 1-op-1-gesprek met Marieke Plantinga, opleidingscoördinator en interne coach.

Delen