Lezingen

De master DAS Creative Producing houdt zich bezig met de meest actuele ontwikkelingen in het kunstenveld en in de wereld. Iedere maand nodigen we een gastspreker uit voor een inspirerende lezing, onder de naam Producing the Future.

Met de lezingen, die onderdeel uitmaken van het onderwijs en toegankelijk zijn voor een breed publiek, maak je kennis met het gedachtegoed en de visie van experts in het kunstenveld en daarbuiten. Hiermee scherp je je denken en kom je in aanraking met uitdagende opvattingen. In de lezingen staan de domeinen visie, entrepreneurship en context centraal.

Op de hoogte blijven van de lezingen? Volg DAS Creative Producing op Facebook of check de agenda van DAS Graduate School.

Toegang: gratis.
Locatie: DAS Graduate School, Overhoeksplein 2, Amsterdam.

Van links naar rechts: Khadija Al-Salami, Marcel Pinas, Thiat, Nadine Al Koudsi, Roger Mokbel, Djily, Hayzee, Stephanie Afrifa, Teesa Bahana, Djily tijdens de lezing 'Culture making a difference', op 1 december 2019, georganiseerd door de master Creative Producing in samenwerking met het Prins Claus Fonds.

Van links naar rechts: Hayzee, Djily, Leeroy, Thiat, Stephanie Afrifa tijdens de lezing 'Culture making a difference'.

Van links naar rechts: Nadine Al Koudsi, Roger Mokbel, Khadija Al-Salami, Stephanie Afrifa tijdens de lezing 'Culture making a difference'.

Archief lezingen

In de lezingenserie ‘Organisatievormen in de Kunst’ van de master DAS Creative Producing gaf Jeanne van Heeswijk op zondag 12 december een lezing geven over haar werk. Deze lezing was in samenwerking met Adyen.

Jeanne van Heeswijk is een kunstenaar die het ontstaan van dynamische en gediversifieerde publieke ruimtes mogelijk maakt om zo “het lokale te radicaliseren”. Haar grootschalige, in gemeenschappen ingebedde projecten bevragen de autonomie van kunst middels een combinatie van performatieve acties, discussies, en andere vormen van organiseren en pedagogiek, om zo gemeenschappen te helpen hun toekomst in eigen hand te nemen.

Uitgelichte projecten: Het Blauwe Huis (The Blue House) in Amsterdam (Mei 2005 - December 2009); Public Faculty (2015-heden), Homebaked in Liverpool (November 2011 - heden); Freehouse, Radicalizing the Local in Rotterdam (September 2008- heden), Philadelphia Assembled, Philadelphia Museum of Art in Philadelphia (2014- 2017) en BAK 2018/2019 Fellow en Trainings for the Not-Yet 2019-2020. Master DAS Creative Producing December 2021 Haar werk is opgenomen in talloze boeken en publicaties wereldwijd, en was onderdeel van internationaal vermaarde biënnales zoals Liverpool, Shanghai en Venetië. Ze was de 2014-2015 Keith Haring Fellow in Art and Activism aan Bard College, Annandale-On-Hudson, NY; ontving de Curry Stone Prize for Social Design Pioneers, 2012; en de Leonore Annenberg Prize for Art and Social Change, 2011. Ze woont en werkt in Rotterdam.

Ira Kip is de nieuwe keynotespeaker voor de studenten van de master DAS Creative Producing. Met de talk "Finding your voice as a creative producer" onderstreept Ira de belangrijkste aspecten van het opzetten van een creatief project en het vinden van je stem  binnen de culturele sector:

How to build an eco system that works for your next big project.
How does your intention serve the work you want to create?
Vision vs Impact.
Main focus.
The intention.
The bigger picture.
The goal/Mission.
The narrative and story that serves the work.
And... if it dont make dollar it don't make sense.

Geboren en getogen in Amsterdam met Caribische roots groeit Ira Kip op jonge leeftijd op in de culturele sector. De balletschool van Lucia Martha’s is waar de basis wordt gelegd en de theaterschool van Amsterdam is waar haar regie-schap zich begint te ontwikkelen. Uiteindelijk studeert Ira af aan de New School For Drama in New York waar zij in 2009 een Masters haalt in het regisseren en produceren van Theater. Naast verschillende stukken geschreven en geregisseerd te hebben, runt Ira sinds 2017 haar eigen productiebedrijf KIP Republic, (voorheen WeThePeople) met collega Anne van der Ven en zus Ayra Kip. KIPRep is de plek waar Ira’s visies tot leven komen. Het is de plek waar verbinding en dienstbaarheid centraal staat. KIP vertelt verhalen in de breedste zin van het woord en gaat voorbij “theater” en ook de conventies die daarbij bedacht zijn.

Vrijdag 21 mei staat de keynote in het teken van Kunst en Samenleving met Juha van ‘t Zelfde. Centraal hierin staat het boek Mutual Aid van Dean Spade.

Mutual Aid is onlangs verschenen bij Verso: “Dit boek gaat over wederzijdse hulp: waarom het zo belangrijk is, hoe het eruit ziet en hoe je het doet. Het biedt een basistheorie van wederzijdse hulp, beschrijft hoe wederzijdse hulp een cruciaal onderdeel is van krachtige bewegingen voor sociale rechtvaardigheid, en biedt concrete hulpmiddelen voor organisatie, zoals hoe in groepen te werken, hoe een collectief besluitvormingsproces te bevorderen, hoe om conflicten te voorkomen en aan te pakken, en hoe om te gaan met burn-out.

De ecologische crisis is groot, evenals de noodzaak om de opwarming van de aarde tegen te gaan. Het is duidelijk we met onze huidige wijze van leven eigenstandig bijdragen aan de opwarming van de aarde en de klimaatcrisis. In de Westerse media en zienswijze staat het handelen van de mens, de bedrijven en de overheid centraal.

Op deze zondag onderzoeken we met elkaar een ander perspectief - een leefwijze waarin de balans tussen mens en natuur anders is dan wij in het Westen gewend zijn. Filosofieën, tradities en culturen waarin niet de mens, maar de samenhang tussen mens, natuur en goden centraal staat. We zoomen in op perspectieven en gemeenschappen die inzichtelijk maken dat niet alleen een wijziging van gedrag, maar veeleer een wijziging van wereldbeeld en filosofie kunnen bijdragen aan een meer duurzame wereld.

Het inheemse perspectief onderzoeken we op zondagochtend met onze gast Raki Ap.

Raki Ap werd in 1984 geboren in een vluchtelingenkamp in Papoea-Nieuw-Guinea. Zijn vader, antropoloog en muzikant Arnold Ap, was vier maanden eerder vermoord vanwege zijn protestliederen die veel Papoea’s inspireerden in hun strijd voor een onafhankelijk West-Papoea. Als éénjarige kwam Raki met zijn moeder aan in Nederland, hij groeide hier op, werd beroepsmilitair bij de Koninklijke Luchtmacht en werkt nu als rijksambtenaar bij het ministerie van Binnenlandse Zaken. Daarnaast is hij een bekend gezicht in de klimaat- en antiracismebeweging. Net als zijn vader weet hij mensen te inspireren: in gastcolleges, op congressen en tijdens demonstraties laat hij mensen kennis maken met het Inheemse perspectief. Zo maakt hij invoelbaar hoe klimaatverandering, racisme en ongelijkheid samenhangen én hoe die problemen opgelost kunnen worden.

Vervolgens zoomen we verder in op de relatie mens en natuur. Dit doen we aan de hand van drie bronnen;

 • De film ‘Stones have laws’, van co-regisseurs Lonnie van Brummelen, Siebren de Haan en Tolin Alexander – Vertoning film en gesprek met de makers.
 • Het essay Vuurduin van Eva Meijer.
 • Het onderzoek van Laura Cull over de zoektocht naar een gelijkwaardige relatie tussen mens en dier - presentatie ter plekke en gesprek.

Stones have laws

Dee Sitonu a Weti | Stones Have Laws

Het regenwoud van Suriname wordt voornamelijk bewoond door de Marrons. Het zijn de afstammelingen van Afrikanen die over de Atlantische Oceaan werden verscheept om als slaven op plantages te werken. Sommige van deze tot slaaf gemaakte Afrikanen wisten zichzelf te bevrijden.

Ze stichtten nieuwe gemeenschappen in het Amazone-regenwoud, een omgeving die ze niet kenden. Hier ontmoetten ze inheemse mensen die hen hielpen overleven. Voortbouwend op hun voorouderlijke kennis en op wat de inheemsen hen leerden, ontwikkelden de Marrons een manier van leven in dialoog met de rivieren, de stenen en het bos.

In Stones Have Laws werkten we samen met de Surinaamse theatermaker Tolin Alexander aan een filmproject dat de koloniale geschiedenis presenteert die Nederland en Suriname delen vanuit het oogpunt van de Marrons, en inzicht geeft in hun manier van leven, niet geregeerd door de wetten van de markt, maar door de wetten van de aarde. Dit resulteerde in een vierjarige samenwerking met de Marrongemeenschap op het gebied van verhalen vertellen, gezamenlijk script maken en optreden.

In de film demonstreren de Marrons rituelen om contact te maken met voorouders en lokale bosgeesten, en vertellen ze hoe buitenlandse veroveraars hen dwongen om steeds weer te verhuizen. In de koloniale tijd streden zij fel tegen de Nederlandse koloniale overheersing. Tegenwoordig confronteren ze multinationals die hun voorouderlijke gronden exploiteren voor mijnbouw en houtkap. De film werd gepresenteerd met een mobiele bioscoop aan de gemeenschap en werd in de bioscoop uitgebracht in het VK, Ierland en Nederland.

Essay Vuurduin – Eva Meijer

In Vuurduin gaat Eva Meijer een week naar Vlieland, op zoek naar wat verdwijnt. Het ecosysteem van de wadden staat onder druk, maar er liggen ook delen van haar eigen geschiedenis op het eiland, stukken tijd die nooit meer terugkomen. Alles verdwijnt natuurlijk: familie, geliefden, huisdieren, gebeurtenissen. En de natuurlijke wereld laat ons zien dat dat erbij hoort – het is de stof waar we uit geweven zijn. Tegelijkertijd verdwijnt de levende wereld waarin dit alles ingebed is zelf in razende vaart: diersoorten sterven uit, ecosystemen gaan eraan, de permafrost smelt, onze winters worden herfst. Met behulp van schrijvers, filosofen, kunstenaars en hond Doris gaat Meijer op zoek naar de juiste woorden voor dit verlies, en voor wat we ertegenover kunnen zetten.

Laura Cull

Laura Cull Ó Maoilearca will address the importance and challenges of including animals in how we think about the relation between politics and performance according to an intersectional approach that considers how animal oppression connects with other forms of structural violence and inequality.

Laura Cull Ó Maoilearca is Lector, Head of DAS Graduate School and Head of Research at the Academy of Theatre and Dance, Amsterdam University of the Arts in the Netherlands. Her current research project is the AHRC-funded Leadership Fellowship, Performance Philosophy & Animals: Towards a Radical Equality (2019-2022). Her recent books include: The Routledge Companion to Performance Philosophy (Routledge, 2020) and Encounters in Performance Philosophy (Palgrave, 2014), both co-edited with Alice Lagaay. She is a founding core convener of the international research network, Performance Philosophy, joint series editor of the Performance Philosophy book series with Rowman & Littlefield, and an editor of the open access Performance Philosophy journal. Laura originally trained as an artist at the Slade School of Art in London and presented performances internationally including Tanzquartier Wien (2015); ICA London (2008); Serpentine Gallery, London (2008, with the artists’ collective, SpRoUt); and TATE Britain (2003).

In blok 2 van het tweede semester onderzoeken wij het thema Kunst en Politiek. Op de zondagochtend komen twee kunstenaars iets vertellen over hun werk en hoe dit zich verhoudt tot politieke vraagstukken. Sprekers zijn:

Dré Uhrhahn van United Painting:

United Painting is ontstaan uit het Favela Painting project in Rio de Janeiro en bestaat uit een collectief van kunstenaars, schrijvers en ontwerpers met een gedeelde passie voor het maken van enorme kunstwerken op onverwachte plaatsen over de hele wereld.

Van vluchtelingenkampen tot openbare pleinen, United Painting is een groeiende beweging van creatief activisme, die iedereen omarmt die graag meedoet - omdat we geloven dat: verenigd schilderen we, verdeeld falen we...

Anouk Nuyens:

Anoek Nuyens (Amsterdam, 1984) maakt sociaal bewogen, documentair theater. Het gesprek dat zij start, strekt zich uit over verschillende maatschappelijke domeinen en podia: van politiek tot wetenschap, van feit tot fictie, van theater tot krant en internet. Anoek is schrijver en theatermaker en werkt(e) onder andere in Kinshasa, Brussel, Berlijn en Amsterdam. Haar voorstelling Bouta over het leven van Desi Bouterse maakte ze i.s.m. Tjon Rockon en Marjolijn van Heemstra en leverde hen een nominatie op voor de BNG Nieuwe Theatermakersprijs ‘13. Datzelfde jaar ontving Anoek de Marie Kleine-Gartman Pen voor haar essay Westen, Wake Up!

Ze publiceerde verschillende boeken, zoals Listen to the bloody machine over het werk van Kris Verdonck. Ze schrijft als freelancer voor De Correspondent over cultuur, politiek en geschiedenis en werd voor haar serie naar staatsgeheimen genomineerd voor de onderzoeksjournalistiek-prijs De Loep. Sinds 2015 is ze een van de vaste theatermakers bij Frascati Theater in Amsterdam waar ze haar eigen voorstellingen schrijft en speelt, o.a. Hulp, Zwijgend Pamflet, Tenzij je een beter plant hebt en Pronk. Met Rebekka de Wit werkt ze momenteel aan De zaak Shell, waarin ze de klimaatzaak Milieudefensie vs Shell pre-enacten.

In de middag geeft Halil Karaslaan een lezing en een workshop. Hierin gaan we in op de verkiezingsuitslag van 17 maart aanstaande en onderzoeken wij het politieke klimaat.

Halil Karaaslan (32) is programmamanager diversiteit en inclusie bij ECHO. Vanuit zijn functie bij ECHO traint hij met name onderwijsorganisaties in diversiteitsvraagstukken. Hiervoor heeft Halil 12 jaar lang in het onderwijs gewerkt als docent maatschappijleer in Rotterdam van het VMBO tot aan het HBO. Naast zijn werkzaamheden binnen het onderwijs is Halil betrokken (geweest) bij diverse emancipatievraagstukken en mengt zich ook geregeld in het maatschappelijk debat middels columns, podcasts of andere optredens in de media. Zo is Halil ook een tijd bestuurslid/voorzitter geweest bij het Contactorgaan Moslims en Overheid (CMO) waar hij bij diverse ministeries deed aan belangenbehartiging van moslims in Nederland.

Elke is een beeldend kunstenaar en werkt samen met Wouter Osterholt. Zij vormen sinds 2005 een kunstenaarsduo. Zij ontwikkelen projecten op specifieke plekken waarmee ze verborgen verhoudingen en tegenstrijdige belangen willen ontrafelen die bepalend zijn voor het functioneren van die plek. Samen hebben zij in de afgelopen jaren in Caïro met het kunstinstituut Townhouse gewerkt. De problematiek die zij daar tegen kwamen is grotendeels ook de problematiek die wij op dit moment kennen in het huidige kunst- en cultuur bestel.

Op 22 en 24 november organiseren we samen met het Prins Claus Fonds een programma in het kader van Internationalisering/internationale praktijken. Centraal in het programma staan drie kunstenaars die samenwerken met het Prins Claus Fonds. Deze drie inspirerende gasten zullen hun praktijk introduceren en een masterclass geven.

 • Aqui Tami from Sister Press/Sister Library from India
  • De Sister Library is een bibliotheek die wordt aangedreven door vrouwelijke uitmuntendheid. Het is een evoluerend en generatief kunstwerk dat zich bezighoudt met een diepgaande reflectie op de visuele en leescultuur van onze tijd. Het project van Aqui Thami, dat zijn oorsprong vindt in Mumbai, heeft tot doel cruciale genderkloven te dichten door die veilige ruimte te zijn waar vrouwen andere vrouwen lezen met andere vrouwen. Ze is lid van de Himalaya Janajati Thangmi-gemeenschap en is geboren en getogen in Darjeeling. Ze gebruikt kunst als een vorm van geneeskunde om wonden te helen die zijn veroorzaakt door kolonisatie en is geïnteresseerd in het voeren van gesprekken en het creëren van ruimte voor reflectie over marginalisering en veerkracht. Ze is een promovendus van het Tata Institute of Social Sciences. Haar praktijk is multidisciplinair, geïnspireerd door de cultuur van DIY.
 • Shukri Lawrence of Trashy Clothing from Palestine. He recently initiated a cyber fashion show
  • Shukri Lawrence is een fotograaf en de co-creatieve regisseur achter Ready-to-Wear Palestijnse satirische modelabel Trashy Clothing. Zijn werk speelt met elementen van kitsch in een lo-fi politieke twist. Shukri, gevestigd tussen Palestina en Jordanië, vertrouwt op digitale ruimtes om toegang te krijgen en te werken. In 2020 was hij mede-oprichter van Cyber Fashion Week; een internationale en digitale modeweek die de kruispunten en kruispunten van mode, muziek, performance en meer combineert.
 • Mauricio Lima
  • Mauricio Lima is een kunstenaar die creëert voor rebellie in de overtuiging dat dingen anders kunnen. Creatie is voor hem een onherroepelijk recht en een noodzakelijke politieke oefening. Museu dos Meninos - een virtueel museum - is een transdisciplinair project dat de verhalen en herinneringen van 30 jonge zwarte mannen in het Complexo do Alemão in Rio de Janeiro, Brazilië, in kaart brengt, verzamelt en bewaart. Het bestaat uit een virtueel museum van video-interviews met deze mannen in combinatie met een reeks openbare interventies in de ruïnes van huizen in favela's die werden vernietigd om plaats te maken voor een snelweg. In dit museum oefenen deze jongeren het onherroepelijke recht uit om de verteller van hun eigen verhalen te zijn.

Jens Kimmel geeft een workshop waarin hij samen wil nadenken over hoe een nieuw commons-kunstonderneming zou kunnen werken. Daar kijken jullie naar vragen als: Hoe richten we het in? Welke principes hebben we? Hoe werken we samen? Wat is de structuur? En hoe zorgen we voor een inkomen? Hier vinden wij zeker niet alle antwoorden op, maar wij hopen op een sessie vol inspiratie. Ook zal hij jullie verschillende casussen geven ter inspiratie.

Sanne Oorthuizen is een curator, educator, vertaler en redacteur gevestigd in Yogyakarta, Indonesië, en Amsterdam, Nederland. In 2018 initieerde ze het curatorplatform Bodies of Power / Power for Bodies (met Alec Steadman), gericht op de maatschappelijke rol van kunst.

Momenteel werken ze aan: "Struggles for Sovereignty: Land, Water, Farming, Food", een eenjarig programma over sociale en ecologische rechtvaardigheid, dat kunstenaars, activisten en gemeenschapsgroepen in Yogyakarta samenbrengt, in samenwerking met Bakudapan Food Study Group. Ook werkt ze aan "A Pond is the Reverse of an Island, een lopend project in Jakarta, Indonesië". Ze 'acteren' en 'denken' samen met kunstenaars, een gemeenschap van vluchtelingen, informele kampungbewoners, sciencefictionschrijvers en andere, tot nu toe onbekende groepen en belanghebbenden.

Eerder leidde Sanne de artistieke opleiding bij Cemeti-Institute for Art and Society, Yogyakarta (2016-2019); maakte deel uit van het curatorenteam voor SONSBEEK ’16: transACTION, Arnhem (met ruangrupa, 2015-2016); curator bij Casco Art Institute for the Commons, Utrecht (2012-2016) en co-tutor bij het Dutch Art Institute, Arnhem (met Casco en Fernando García-Dory, 2014-2016).

Ze heeft verschillende publicaties in eigen beheer uitgegeven en (mede) geschreven, waaronder het kunstenaarsboek INLAND Volume: Publishing Class V (DAI / Casco, 2016) en de serie Karbon Arnhem Files (Sonsbeek, 2015-2016). Sanne was een deelnemer aan het Appel Curatorial Programme, Amsterdam (2011-2012) en heeft een MA in Museum Curating van de Vrije Universiteit Amsterdam (2012). Ze is lid van Read-In, een feministisch collectief dat experimenteert met de politieke, materiële en fysieke implicaties van (collectief) lezen; en is Textwerker, een platform voor vertalingen, redactie en schrijven in het Nederlands en Engels.

Ira Kip is de nieuwe keynotespeaker voor de studenten van de master DAS Creative Producing. Met de talk "Finding your voice as a creative producer" onderstreept Ira de belangrijkste aspecten van het opzetten van een creatief project en het vinden van je stem  binnen de culturele sector:

How to build an eco system that works for your next big project.
How does your intention serve the work you want to create?
Vision vs Impact.
Main focus.
The intention.
The bigger picture.
The goal/Mission.
The narrative and story that serves the work.
And... if it dont make dollar it don't make sense.

Geboren en getogen in Amsterdam met Caribische roots groeit Ira Kip op jonge leeftijd op in de culturele sector. De balletschool van Lucia Martha’s is waar de basis wordt gelegd en de theaterschool van Amsterdam is waar haar regie-schap zich begint te ontwikkelen. Uiteindelijk studeert Ira af aan de New School For Drama in New York waar zij in 2009 een Masters haalt in het regisseren en produceren van Theater. Naast verschillende stukken geschreven en geregisseerd te hebben, runt Ira sinds 2017 haar eigen productiebedrijf KIP Republic, (voorheen WeThePeople) met collega Anne van der Ven en zus Ayra Kip. KIPRep is de plek waar Ira’s visies tot leven komen. Het is de plek waar verbinding en dienstbaarheid centraal staat. KIP vertelt verhalen in de breedste zin van het woord en gaat voorbij “theater” en ook de conventies die daarbij bedacht zijn.

Symposium 22 april 2020: Gentrification x Regeneration

What is the role and responsibility of art and art institutions when it comes to placemaking? How can we stop gentrification, and support regeneration?

Gentrification is a process of changing the character of a neighborhood through the influx of more affluent residents and businesses. Gentrification increases the economic value of a neighborhood at the expense of its original inhabitants, who or often pushed out. In biology, regeneration is the process of renewal, restoration, and growth that makes organisms and ecosystems resilient to natural fluctuations or events that cause disturbance or damage. Being aware of the context in which creative producers develop and present their work is one of the most important aspects of their mentality and method.

The symposium is meant to give an insight in the different variables and responsibilities of art and art institution and their work in the local context; the political, social and artistic issues, the short- and long-term effects and the possibility of making a difference. It combines theory and practice as a thinking exercise. Students and professionals work together on context-specific dilemmas.

Programme

 • The day will start with lectures by (international) guest speakers and a panel discussion.
 • In the afternoon session we will work in smaller groups on various case studies

Location: DAS Graduate School, Overhoeksplein 2 (Amsterdam)
Time: 10:00-13:00
Spoken language: English

Reservation is required at dascreativeproducing@ahk.nl

30 maart 2020*: Timelab x Gent 

Hoe evolueert een duurzame en productieve stad? Door middel van samenwerkingen met overheids-, zakelijke en particuliere organisaties, heeft Timelab nieuwe burgeractiegroepen, non-profitorganisaties, commerciële startups, kunstprojecten en innovatieve onderzoeksinitiatieven helpen ontstaan, waaronder Atelier De Stad Gent, Ginderella, Knotplex, Nest en RSL op Post. De Schuur is het nieuwste project in ontwikkeling.

Op 30 maart, licht Evi Swinnen, coördinator van Timelab sinds 2010, toe hoe Timelab te werk gaat. Evi Swinnen heeft een achtergrond in architectuur, kunstwetenschappen en management, en staat bekend als een doorzetter, een charmante dwarsligger, eigenzinnig, gedreven, en iemand met grote dossierkennis.

Toegang: Alleen voor DAS Creative Producing studenten
Locatie: Kogelstraat 34, 9000 Gent (België)

*Wegens het coronavirus is deze lezing afgelast.

 • 27 oktober 2019 Financieringsmodellen: Yassine Boussaid, directeur De Meervaart.
 • 26 mei 2019 Kunst en Duurzaamheid: Evi Swinnen (locatie in Gent).
 • 26 april 2019 Kunst en Diversiteit: Mitchell Esajas, antropoloog, onderzoeker en medeoprichter The Black Archives en New Urban Collective.
 • 24 februari 2019 Kunst en Politiek: Steven ten Thije, onderzoeksconservator Van Abbemuseum.

Op zondag 29 september 2019 houdt Prof. Dr. Enno Masurel (Vrije Universiteit Amsterdam) een lezing op DAS Graduate School waar hij zal ingaan op de relatie tussen duurzaam ondernemen en de financiering van bedrijfsactiviteiten (start-ups en scale ups). 

Toegang: gratis
Tijd: 11:00-13:00 uur
Locatie: DAS Graduate School, Overhoeksplein 2, Amsterdam

 

Lecture by Marie Beauchamps

Citizenship is one of the most prominent institutions of our times. At the same time, citizenship is an ambivalent form of identification, and it is not always easy to define who is, and who may be, a citizen. Thinking about citizenship raises questions of belonging and questions of rights. What makes it possible to belong and to claim rights? This lecture will address these issues based on Engin Isin’s theory of Acts of Citizenship, in which being a citizen is understood beyond formal state membership. Here, citizenship becomes an active and reactive political way of being with others, where acts of citizenship disrupt socio-historical patterns. The lecture will focus on the historical case of Olympe de Gouges, a writer and feminist during the French Revolution of 1789, whose creative work made her a citizen by act. 

The lecture will be followed by a discussion with Aylin Kuryel, documentary maker and lecturer at the University College Amsterdam. She will show parts of her documentary Emancipated Audience (2016), and share her experience as a documentary maker, activist, and academic.

Marie Beauchamps is a lecturer at the College of Politics, Psychology, Law and Economics (PPLE), Universiteit van Amsterdam, and the author of Governing Affective Citizenship: Denaturalization, Belonging, and Repression.

Her passions are Language, Identity, and Politics, topics that she lets come back in all her professional activities: from teaching to organizing conferences, from writing to supervising. She has previously taught in the Literary and Cultural Analysis department at the University of Amsterdam, and is a recurrent guest teacher at the Amsterdam Academy of Theater and Dance. She completed her PhD at the Amsterdam School for Cultural Analysis (ASCA), Universteit van Amsterdam with her dissertation Affective Identities: Denaturalization and the Politics of National Identity in France in 2015.

Caring for elderly and for people with disabilities when she was a jong adult made her think deeply about humans, about their stories, and about the conditions we need to be who we are, wherever we come from.

Aylin Kuryel is an artist, activist and an academic. She completed her PhD at the Amsterdam School for Cultural Analysis (ASCA) at the University of Amsterdam with her dissertation, “Image Acts and Visual Communities: Contemporary Nationalisms in Turkey”. She is currently teaching at the Literary and Cultural Analysis Department at the University of Amsterdam. She currently teaches at the Literary and Cultural Analysis Department at the University of Amsterdam. She is the co-editor of Cultural Activism: Practices, Dilemmas and Possibilities (Rodopi, 2010), Aesthetics and Resistance in the Age of Global Uprisings (Iletisim Press, 2015) and Being Jewish in Turkey: A Dictionary of Experiences (Iletisim Press, 2017). She has been involved in projects/exhibitions as an artist and has completed documentaries shown in international film festivals.

In deze editie van Producing the Future verwelkomen we Kevin 'Blaxtar' de Randamie. 

If there's an educational quality to hip-hop, Kevin de Randamie is definitely its embodiment. Starting out in the Dutch underground hip-hop under the name "Blaxtar", Kevin developed into a poetically inclined artist who found more than one application for his wordcraft. His first solo project was launched on his album, allowing for him to learn about the artistic and the business side of creative careers in real time. The formula became quite clear soon thereafter: every barrier he broke provided him with the experience he used to help likeminded creatives do the same. Vini, Vidi, Vici and unlock.

He did the same for Spoken Word performers and taught hundreds of creative workshops internationally helping people overcome their fear of performance. Last year he kickstarted the #CreativeRevolution movement, which snowballed into the launch of the Braenworks Academy; an MBA-type course specifically designed to help creative minds master their business.

As the founder and owner of multiple business ventures drenched in creativity, Kevin loves sharing his insights in the seemingly nonsensical world between creativity and business. The beauty of it all: when those two worlds are in harmony, gorgeous stuff happens!

In de derde editie van Producing the Future verwelkomen we Prof. dr. Alex van Stipriaan, hoogleraar Caraïbische geschiedenis en cultuur aan de Erasmus Universiteit Rotterdam. Van Stipriaan neemt Tirzo Martha als gast mee, beeldend kunstenaar en mede-oprichter van het Instituto Buena Bista - Curaçao Center for Contemporary Art.

Alex van Stipriaan
is hoogleraar Caraïbische geschiedenis en cultuur aan de Erasmus Universiteit Rotterdam. Hij promoveerde in 1991 cum laude op een studie over de plantagekolonie Suriname tijdens de slavernij. Hij was 10 jaar Conservator Latijns Amerika & Caraïbisch gebied bij het Tropenmuseum in Amsterdam. Hij is een van de oprichters van het Nationaal Slavernijmonument en Nationaal Instituut Nederlands slavernijverleden en erfenis NiNsee, beide in Amsterdam. Hij werkte met verschillende Carribische beeldend kunstenaars, was adviseur voor vele tentoonstellingen en documentaires, and was gastprofessor kritische museologie in Yogyakarta, Indonesië. Hij is bestuurslid van het Verzetsmuseum, en adviseur van het Saamaka Museum in Pikinslé en het Maroon Research Center in Moengo, Suriname. 

Tirzo Martha (1965, Curaçao) groeide op in de Buena Vista-buurt in Willemstad, en hoewel hij uit een veilig nest kwam, werd hij regelmatig geconfronteerd met de afbrokkelende sociale omstandigheden in zijn omgeving. Hij zag in kunst de mogelijkheid voor het versterken van zijn stem, en voor het ingaan op de details die samen de grote puzzel van het menselijke bestaan vormen. Zijn kunstopleiding begon hij op de Academi di Arte Korsou op Curaçao in 1985, waarna hij verhuisde naar Nederland om te studeren op de Hogeschool voor de Kunsten in Utrecht. Hij vervolgde zijn opleiding aan de Frans Molenaar Fashion School, waarna hij terugkeerde naar Curaçao. Daar werd hij een sociaal geëngageerde artiest, aanwezig zowel in zijn studio als op de straat. Hij is een mede-oprichter van het Instituto Buena Bista - Curaçao Center for Contemporary Art. Zijn werk Testament of Hope and Failure (2017) is tentoongesteld op het Internationaal Filmfestival Rotterdam 2017.

De Rotterdamse regisseur Shamira Raphaëla (1982) is bekend van haar prijswinnende film 'Deal With It'. Shamira vertelt over haar eigen films, onder andere een nieuwe documentaire met Clarice Cargard, en gaat in gesprek met de bekende Iraans-Koerdische filmmaakster Beri Shalmashi. Na afloop van hun gesprek is de vertoning van Shamira’s 'Deal with it'.

Shamira Raphaëla (1982) is regisseur en woont in Rotterdam. Als kind van gemixte afkomst—een Curaçaose vader, een Nederlandse moeder—groeide ze op in Aruba. In 2006 behaalde ze haar Bachelor Mediakunst aan de AKI in Enschede, waarna ze met een Startstipendium van het Fonds van Beeldende Kunst en Vormgeving haar carrière begon.Tussen 2008 en 2016 heeft Shamira voor verschillende omroepen en productiemaatschappijen gewerkt (o.a.Endemol, Warner Bros, RTL) aan televisieprogramma’s zoals Chantal Blijft Slapen en Expeditie Robinson.In 2014 bracht ze ‘Deal With it’ uit, een persoonlijke documentaire over destructieve familie patronen en onvoorwaardelijke liefde, waarin ze haar vader en broer portretteert, die gevangenen zitten in een leven van criminaliteit en drugsmisbruik. Deze film werd genomineerd voor de Debuutprijs op het Nederlands Film Festival 2015 en viel meerdere malen in de prijzen op internationale filmfestivals in o.a Los Angeles, Moskou en Belize.In Shamira's nieuwste documentaire ‘Daddy & The Warlord' onderzoekt journalist Clarice Gargard haar vaders betrokkenheid bij oorlogsmisdadiger Charles Taylor in Liberia. Momenteel werkt Shamira aan een documentaire over de opkomst van Extreem-Rechts in Nederland en ontwikkeld ze in de IDFA workshop een script voor een vervolg op ‘Deal With it’.

Beri Shalmashi (1983) is een Nederlandse publicist en filmmaker van Iraans-Koerdische afkomst. Shalmashi studeerde in 2008 af aan de Nederlandse Filmacademie in Amsterdam, in de richting scenario en regie en volgde tegelijk een masterstudie regie aan de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht. Datzelfde jaar won Shalmashi de ECHO Award, als meest excellente biculturele student in het hoger onderwijs. Als beloning mocht ze een zomer aan de UCLA studeren.

Shalmashi woonde vervolgens een tijd in Los Angeles en Caïro en maakte verscheidene korte films. Samen met Sanne Vogel maakte ze de televisiefilm Mama, in 2010 genomineerd voor een Gouden Kalf. Met Willem Capteyn schreef ze het scenario voor de boekverfilming van Kader Abdolah's Het Huis van de Moskee, om vervolgens in 2012 naar Iraaks-Koerdistan te verhuizen, alwaar ze ging doceren aan de Salahaddin University in Erbil en aan nieuwe films werkte.

In 2015 vestigde ze zich weer in Amsterdam, nadat de oorlog met IS het werken en wonen in Erbil moeilijk maakte. Ze schrijft columns voor Volkskrant.nl en heeft diverse producties in de maak.

Onze eerste gast is Cees Debets, directeur theater van Het Nationale Theater in Den Haag. Debets wil het hebben over de podiumkunsten als vrijplaats en gemeenschapshuis, waar we elkaar ontmoeten, verhalen delen en de tijd manipuleren. In zijn lezing zal hij ingaan op wat het theater nu eigenlijk is, en welke afspraken er gemaakt worden. Over onverschilligheid doorbreken, over kristalheldere momenten creëren, over betekenisvolle ontroering en over schoonheid.

In deze serie vragen we onze gasten iemand mee te brengen. Debets heeft hiervoor acteur Vanja Rukavina uitgenodigd, winnaar van de Arlecchino voor de meest indrukwekkende mannelijke bijrol in The Nation van Het Nationale Theater. Rukavina zal verder uitweiden over taal, en in gesprek gaan met Debets en de zaal.

Cees Debets is directeur theater van Het Nationale Theater in Den Haag. In 2017 ontstond deze organisatie uit het Nationale Toneel en de Koninklijke Schouwburg die samen met Theater aan het Spui, waar hij op dat moment reeds 8 jaar directeur was, fuseerden. Ooit begonnen als  acteur, toen tien jaar zakelijk leider van Stella Den Haag en daarna organisator Crossing Border Festival. De eerste en enige winnaar van de Gipsen Gymschoen, de prijs voor de beste theaterdirecteur die in 2010 aan hem werd uitgereikt.

Vanja Rukavina (1989) rondde in 2011 zijn acteursopleiding aan de Toneelacademie Maastricht af en werd in hetzelfde jaar genomineerd voor de Henriëtte Hustinxprijs voor meest excellente student. In 2011 debuteerde Rukavina bij TA bij In ongenade (regie Luk Perceval) en was nadien te zien te zien in Kinderen van de zon, Het temmen van de feeks, Opening Night, De vrek, De pelikaan, Koningin Lear, Emilia Galotti en De stille kracht.
Eerder speelde Rukavina o.a. in Kijken naar Julie van het Huis van Bourgondië (regie Bram Jansen), Puin van Theater Frascati in een regie van Daria Bukvic, Plukt ons! (regie Joachim Robbrecht), Het eenzame westen van het Huis van Bourgondië (regie Daria Bukvic) en De misantroop van Theaterproduktiehuis Zeelandia (regie Antoine Uitdehaag) tijdens het Nazomerfestival Zeeland. Ook op het kleine scherm was hij te zien, o.a. in de One night stand-productie Mijn Marko van Sara Verweij en de serie Van God los (regie Tim Oliehoek) en Overspel.

In de lezingenserie ‘Organisatievormen in de Kunst’ van de master DAS Creative Producing gaf Jeanne van Heeswijk op zondag 12 december een lezing geven over haar werk. Deze lezing was in samenwerking met Adyen.

Jeanne van Heeswijk is een kunstenaar die het ontstaan van dynamische en gediversifieerde publieke ruimtes mogelijk maakt om zo “het lokale te radicaliseren”. Haar grootschalige, in gemeenschappen ingebedde projecten bevragen de autonomie van kunst middels een combinatie van performatieve acties, discussies, en andere vormen van organiseren en pedagogiek, om zo gemeenschappen te helpen hun toekomst in eigen hand te nemen.

Uitgelichte projecten: Het Blauwe Huis (The Blue House) in Amsterdam (Mei 2005 - December 2009); Public Faculty (2015-heden), Homebaked in Liverpool (November 2011 - heden); Freehouse, Radicalizing the Local in Rotterdam (September 2008- heden), Philadelphia Assembled, Philadelphia Museum of Art in Philadelphia (2014- 2017) en BAK 2018/2019 Fellow en Trainings for the Not-Yet 2019-2020. Master DAS Creative Producing December 2021 Haar werk is opgenomen in talloze boeken en publicaties wereldwijd, en was onderdeel van internationaal vermaarde biënnales zoals Liverpool, Shanghai en Venetië. Ze was de 2014-2015 Keith Haring Fellow in Art and Activism aan Bard College, Annandale-On-Hudson, NY; ontving de Curry Stone Prize for Social Design Pioneers, 2012; en de Leonore Annenberg Prize for Art and Social Change, 2011. Ze woont en werkt in Rotterdam.

Delen