“Ik kan niet wachten om te beginnen met het echte dansersbestaan!” 

Als stagiaire heeft Nienke Wind (20), eindexamenstudente bij de Nationale Balletacademie, gedanst in het jubileumprogramma VIER40 van de dansgroep Introdans. Nienke maakte met deze voorstelling een uitgebreide tournee langs de grote Nederlandse podia en in Duitsland. Per 1 augustus heeft Nienke een contract aangeboden gekregen en gaat ze als danseres aan de slag bij dit Arnhemse gezelschap.  

Je hebt zes maanden lang stage gelopen bij Introdans.Hoe is deze periode je bevallen?
Introdans is een modern balletgezelschap met klassieke elementen. Dit repertoire past ontzettend goed bij me. De groep heeft een goede werksfeer, waardoor ik me direct thuis voelde. Ik was eerst van plan om op en neer te reizen van Amsterdam naar Arnhem, maar dat was toch te zwaar. Na een paar maanden vond ik een kleine kamer in Arnhem en kwam ik alleen nog naar Amsterdam om mijn plantjes water te geven.” 

Is het werken in een groep anders dan dansen op school?
“Ja, de dagelijkse training bij een professionele groep is veel meer bedoeld als een warming-up voor de dag. Dat maakt een groot verschil uit met wat ik op school gewend ben. Het gaat meer over dynamiek en groot bewegen dan over de precisie van het uitvoeren van de pasjes. Ik ben hierdoor veel groter gaan bewegen. Dat moest ook wel! Want ik ben zelf klein en anders dansen ze je zo omver!” 

Je hebt binnen de jubileumvoorstelling ter gelegenheid van het 40-jarig bestaan van Introdans je eigen plek in verschillende balletten gehad. Aan welke stukken heb je meegedaan?
“Ik heb tijdens mijn stage het geluk gehad dat ik echt heb kunnen meedansen in de groep. In het programma VIER40 heb ik gedanst in ‘Noces’ van de Vlaamse choreograaf Stijn Celis en in ‘celebrAGE’. Dit laatste ballet is een productie van de Braziliaanse Gisela Rocha en de Nederlander Adriaan Luteijn. Het gaat over het proces van ouder worden.” 

Tijdens je stage heb je ook gedanst in het ballet ‘Le Sacre du Printemps’ van Nils Christe, hoewel je daar oorspronkelijk niet voor bezet was. Hoe is dat zo gekomen? 
“Het was inderdaad niet de bedoeling dat ik in ‘Le Sacre’ tijdens het Holland Dance Festival zou meedansen. Maar een dag voor de voorstelling had een van de meisjes haar knie verdraaid tijdens een repetitie. Ze kon daardoor niet aan de voorstelling meedoen. Alle stagiaires werden vervolgens in een studio bijeen geroepen en samen met de balletmeester zijn we door het hele stuk gelopen, om te kijken wie zou kunnen invallen. Ik was het meest voorbereid van alle stagiaires en kreeg de rol.” 

 ‘Le Sacre du Printemps’ is een lang en pittig stuk! Toch kende je het hele ballet al. Hoe heb je dat voor elkaar gekregen?
“Je kunt tijdens het bijwonen van repetities natuurlijk aan de kant blijven zitten of je kunt achteraan meedoen, voor het geval dat er iemand ziek wordt. Ik heb altijd meegerepeteerd. Het is veel minder saai voor jezelf, om er altijd goed met je hoofd bij te blijven. ‘Le Sacre’ is een ballet van 40 minuten, heel meeslepend en intensief. De dansers zijn constant op het toneel, je gaat nooit af. Het was voor mij een hele overwinning om dit te doen.” 

Voor volgend seizoen heb je een contract bij Introdans? Wanneer kreeg je dit te horen?
“Een week voordat mijn stage afliep vroeg artistiek directeur Roel Voorintholt of ik even in zijn bureau kon komen. Ik kreeg het Spaans benauwd, want ik wist dat er plekken vrij kwamen, omdat een aantal dansers weggingen, maar het kon natuurlijk ook zijn dat mijn tijd bij Introdans erop zat. Als een bang hertje met grote ogen zat ik in het kantoor, toen Roel me het goede nieuws vertelde. Ik kon nauwelijks geloven dat mijn droom uitgekomen was.” 

Weet je al met welke voorstelling je gaat dansen?
“We zijn al begonnen met repeteren voor het nieuwe programma. Een van de balletten waarin ik meedans is ‘Por Vos Muero’ van Nacho Duato. Dit ballet gaat op 7 september in première. Ik kan niet wachten om te beginnen met het echte dansersbestaan!”  

Delen