Dario Elia

Dario Elia – docent Nationale Balletacademie

De Italiaanse balletdocent Dario Elia begon met dansen op de Artedanza school in Catanzaro (Italië) en vervolgde zijn professionele balletopleiding aan Academia Teatro alla Scala in Milaan (Italië) en aan de Royal Ballet School in Londen.

Na zijn opleiding danste hij bij het Zurich Ballet in Zwitserland en bij het Teatro alla Scala (Milaan). Dario trad in 2012 in dienst bij Het Nationale Ballet en promoveerde in 2018 tot coryphée. Hij danste een groot deel van het klassieke repertoire en toerde de hele wereld rond met Het Nationale Ballet, waar hij groeps-/solo's en hoofdrollen uitvoerde. Dario danste de meeste werken van de grootste choreografen van onze tijd. Dario heeft zijn opleiding als docent in de loop der jaren ontwikkeld door verschillende scholen over de hele wereld te bezoeken en bij hen te trainen.

Dario werkte als docent aan de Dansvakopleiding van het Koninklijk Conservatorium in Den Haag en was als repetitor verbonden aan de Junior Company van Het Nationale Ballet, waar hij balletten instudeerde en het gezelschap lesgaf. In januari 2020 is Dario bij de Nationale Balletacademie begonnen als fulltime docent.. Dario is artistiek coördinator van producties van Het Nationale Ballet waar leerlingen van de Nationale Balletacademie bij betrokken zijn. Sinds 2023 is Dario artistiek coördinator van de Summerschool van de Nationale Balletacademie. Dario heeft trainingen gevolgd op het gebied van leiderschap en management aan de Harvard Business School, de Clore Foundation en het LPC Institute. Daarnaast was hij jurylid bij vele balletcompetities en was hij representatief lid van de Nationale Balletacademie over de hele wereld.

Delen