Studieprogramma
Het programma van de opleiding Docent Dans is ingevuld rondom de thema’s identiteit, diversiteit en wereldburgerschap. Een hedendaagse docent dans is in staat een brug te slaan tussen de persoonlijke geschiedenis, traditie en opvattingen over kunst en dans en die van dansliefhebbers, onderwijsinstellingen en dansgezelschappen in onze grootstedelijke omgeving.
Het programma bestaat uit praktische en theoretisch lessen in dans, docentschap en choreografie. De theorie wordt grotendeels in samenhang met een praktijkgedeelte aangeboden. Je ontwikkelt een samenhangende en inclusieve visie op basis van kennis van de kritische pedagogiek en de Inclusivity Pathway Training (Aminata Cairo). Hedendaagse danstheoretische inzichten ondersteunen je in het ontwikkelen van je artistieke visie.
Sterk praktijkgericht
De opleiding Docent Dans is sterk praktijkgericht. Iedere ochtend zijn er trainingslessen. Samen met je medestudenten en dansliefhebbers maak en organiseer je projecten en voorstellingen. Denk bijvoorbeeld aan onze jaarlijkse dansvoorstelling in het danstheater van de Academie voor Theater en Dans. Ook loop je al vanaf het eerste jaar stage op scholen om je vaardigheid in lesgeven te ontwikkelen.
De transculturele benadering is daarbij een speerpunt van de opleiding. Hoe ga je als danskunstenaar de ontmoeting aan? Hoe zorg je als bruggenbouwer voor cross-overs tussen culturen? We werken daarom ook structureel samen met L’Ecole des Sables in Senegal.
Regio Amsterdam
De opleiding werkt structureel samen met scholen voor voortgezet- en basisonderwijs in Amsterdam Zuidoost, Noord en West. Dit garandeert uitdagende stageplekken voor studenten bij scholen met een cultureel diverse leerlingenpopulatie. De scholen zien dans en kunst als een wezenlijk onderdeel van de ontwikkeling van hun leerlingen.
Vanaf het eerste jaar geef je les in dit dynamische werkveld. In het eerste en tweede leerjaar alleen op de basisschool en vervolgens ook op het voortgezet onderwijs.
De fasen
De studie Docent Dans aan de Academie voor Theater en Dans is opgebouwd uit drie fasen:
- propedeuse (jaar 1);
- hoofdfase (jaar 2 en 3);
- en afstudeerfase (jaar 4).
In het eerste, tweede en derde studiejaar volg je een vast programma, in de afstudeerfase is individuele invulling van het programma mogelijk. Verplichte onderdelen in de afstudeerfase zijn het gezamenlijk programma van de opleiding, een artistiek project met dansliefhebbers, een stage in het voortgezet onderwijs en een maatschappelijke stage.