Aanmeldformulier Weekend 5 O'Clock Class

open het formulier

Het lesprogramma van de 5 O’Clock Class loopt parallel aan het schooljaar van de hbo-dansopleidingen van de Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten, maar anders dan deze opleidingen biedt de 5 O’Clock Class de lessen buiten schooltijd en op zaterdagen aan. De hoeveelheid lessen neemt toe naarmate de leerlingen ouder worden en een volgend niveau van de opleiding bereiken.

Vanaf 3 november 2018  is de Weekend 5 O'Clock Class gestart met lessen op iedere zaterdag! (met uitzondering van de schoolvakanties)

Voor wie is de Weekend 5 O'Clock Class bedoeld?

 • Voor dansenthousiasten die alleen in het weekend lessen willen of kunnen doen;
 •  Voor jonge dansenthousiasten die niet  elk weekend kunnen;
 • Voor dansenthousiasten die door reisafstand niet het weekprogramma van de 5 o’clock Teen of Peer kunnen volgen;
 • Voor dansenthousiasten die willen kijken of de 5 o’clock dansopleiding bij hen past;

Je volgt een gevarieerd lesprogramma aan letten in klassiek, urban, choreografie, eigen werk en mixed styles.

Leeftijdscategorie:

 • Weekend 5 O'Clock Class - leeftijd 15+
 • Instromen later in het programma is altijd mogelijk, aan de hand van een meedraai-dag

Kosten:
Pre Peer € 650,- per jaar

Het Junior Performance Programma (JPP).
Doorgaans in de leeftijd van 11-13 jaar.

 • 1 dag per week;
 • 6 lessen op de zaterdag;
 • gedurende 34 weken.

Het Teen Performance Programma (TPP).
Doorgaans in de leeftijd van 14-16 jaar. 

 • 4 dagen per week;
 • 3 lessen op maandag, woensdag en vrijdag en 5 lessen op zaterdag;
 • gedurende 36 weken.

Het Peer Performance Programma (PPP).
Doorgaans in de leeftijd van 17-21 jaar. 

  • 6 dagen per week;
  • 3 lessen op maandag t/m vrijdag en 5 lessen op zaterdag;
  • gedurende 36 weken.

  De lesprogramma’s beslaan diverse danstechnieken, zoals klassiek ballet, jazz/musical, moderne dans, verschillende urban-dansstijlen, compositie, improvisatie en repertoire, en deze worden aangevuld met lessen waarin de leerlingen eigen werk maken en zich voorbereiden op de voorstellingen die zij drie keer per jaar geven in het Danstheater van de Academie voor Theater en Dans en in het Bijlmer Parktheater in Amsterdam-Zuidoost.

  Kenmerkend voor de lessen is de intensieve begeleiding van de leerlingen op individueel en groepsniveau. Daarbij is opbouw van de lessen zodanig dat de leerlingen niet alleen de basis van de verschillende dansstijlen aanleren, maar ook hun eigen persoonlijke inzichten leren ontwikkelen.

  Lessen voor jongens

  Verder worden er sinds 2016 regelmatig aparte jongenslessen gegeven, waarin aandacht wordt besteed aan de specifieke fysieke ontwikkeling en behoeften van de jonge mannelijke danser. De focus ligt hierbij met name op krachttraining en technieken voor tillen en heffen in het partnerwerk. De 5 O’Clock Class zet deze jongenslessen in eerste instantie op voor de eigen deelnemers en in tweede instantie worden deze ook opengesteld voor andere talentvolle jongens. 

  Urban en Modern contemporary

  Als 5 O’Clock Class spelen wij voortdurend in op de ontwikkelingen en behoeften in het professionele dansveld in Nederland en daarbuiten.

  Vooraanstaande dansers en docenten geven lessen en workshops bij de 5 O’Clock Class. Het aanbod van het urban-dansprogramma wordt uitgebreid met bijvoorbeeld lessen muziek, tekstschrijven, rap, beatmaking en poetry, en onze opleiding krijgt een vaste showcase-plek binnen Summerdance Forever en Juste Debout.

  Nederlands Dans Theater organiseert dit schooljaar twee workshops die aansluiten bij twee van de voorstellingen die het gezelschap dit seizoen uitbrengt. De 5 O’Clockers werken in een workshop in oktober 2016 aan een van de choreografieën uit het NDT-programma Stage One en in februari 2017 staat een van de creaties uit het NDT-programma Scenic Route centraal (zie: www.ndt.nl).

  Met deze samenwerkingen streeft de 5 O’Clock Class ernaar zijn positie en naamsbekendheid nog verder te versterken en te vergroten.

  Historie en profiel

  De 5 O’Clock Class is in 1994 opgezet door de afdeling dans van de Academie voor Theater en Dans, onderdeel van de Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten (AHK). De opleiding richtte zich aanvankelijk met name op jongeren die, door hun culturele en sociale achtergrond en middelbare-schoolkeuze, doorgaans niet snel met het professionele dansvakonderwijs en de Academie voor Theater en Dans in aanraking komen. In 1999 is de 5 O’Clock Class daarom ook intensieve samenwerkingsverbanden aangegaan met culturele instellingen in Amsterdam-Zuidoost, met als doel de drempel naar de hbo-dansopleidingen te verlagen en als springplank te fungeren voor jonge danstalenten in dit stadsdeel.

  Nog steeds is de 5 O’Clock Class zeer actief in Zuidoost, maar de opleiding trekt inmiddels al vele jaren talenten uit alle stadsdelen van Amsterdam en van ver daarbuiten. Zodoende weet de 5 O’Clock Class jongeren van uiteenlopende achtergronden met elkaar in contact te brengen en te verbinden, en juist dát is een belangrijke kracht van onze opleiding. De 5 O’Clock Class heeft de bijzondere positie om met één been in de underground-scene in Amsterdam-Zuidoost en andere wijken buiten de Ring van Amsterdam te staan en met het andere been in de wereld van het kunstonderwijs op de Academie voor Theater en Dans en van de professionele hedendaagse danswereld. De jongeren die wij opleiden, verruimen zo niet alleen hun blik op dansgebied, maar ook op cultureel en sociaal gebied.

  Van 1994 tot 2015 heeft artistiek leider Jocelyn Bergland op zeer bevlogen wijze vorm en richting gegeven aan de 5 O’Clock Class. Bij zijn pensionering in 2015 zijn de artistieke en zakelijke coördinatie overgedragen aan het duo Percy Kruythoff en Rahana Oemed. Beiden hebben ruimschoots hun sporen verdiend als danser, choreograaf en (hoofd)docent. Ze zijn al meer dan tien jaar nauw betrokken bij de 5 O’Clock Class en beschikken over een groot netwerk binnen zowel de professionele danswereld als binnen het werkveld dat zich bezighoudt met talentontwikkeling van jongeren. Onder hun leiding is een transitie ingezet die onder meer een verbreding van het lesaanbod inhoudt, waardoor de 5 O’Clock Class zich kan profileren als dé vooropleiding voor hedendaagse dans in Amsterdam en verre omstreken.

  Delen
   

  Aanmeldformulier Weekend 5 O'Clock Class

  open het formulier