Tomy Huijbregts

Tomy Huijbregts

Opleiding
Theaterdocent
Lichting
2022

De komende jaren na het afstuderen wil ik me focussen op mezelf verder ontwikkelen op het gebied van dramaturgie, programmering en makerschap. Vervolgens zien we wat daar weer uit voort zal komen!

Een klein licht

Mijn afstudeervoorstelling was een voorstelling die deels in de black box en deels in de openbare ruimte plaatsvond. In deze voorstelling hield ik me bezig met verbinding: hoe komt verbinding tot stand tussen verschillende mensen, wat betekent het voor elk van de performers en hoe is het wel of niet aanwezig in de openbare ruimte?

De voorstelling begon in de kleine zaal van Theater Kikker waar middels contactimprovisatie en taal een verbinding tot stand werd gebracht tussen, in eerste instantie, de performers en later ook alle aanwezigen in de ruimte. Vervolgens werd het publiek in groepen of individueel door de performers het centrum van Utrecht in meegenomen. Hier waren op verschillende locaties solo's te zien, gecreëerd in samenwerking met de performers, waarin zij elk in taal en/of beweging reflecteerden op verbondenheid.

Een klein licht

de laatste tijd besef ik steeds
hoe klein het licht is dat ik ben -
hoe weinig ik schijn, en hoe weinig ik 
geschenen hebben zal, in vergelijking 
met het donker rondom -

ik zie mijzelf de laatste tijd steeds terug, 
een eenmalig knipperend licht
langs een donker pad -

om dan te bedenken 
dat ik jou hier vind,
in mijn kleine opklaring,

te bedenken dat alles
één keer schijnt, en wij, één keer 
tegelijkertijd


-    Roelof ten Napel

We zijn hier nu allemaal samen,
samen binnen en
samen in de stad, 
maar lang niet altijd in verbinding.
Laat ons zoeken naar hoe we dat doen
en even samen in verbinding zijn.

Een klein licht start in Theater Kikker om je vervolgens al wandelend mee te nemen naar verschillende locaties in het centrum van Utrecht. 

Tomy studeert met deze voorstelling af van de opleiding Theaterdocent aan de Academie voor Theater en Dans.

Credits
regie: Tomy Huijbregts
spel: Chaja van Kollem, Levi Manner, Luc Laport, Mirjam Ravier
regieassistentie: Suzan van der Poel
Begeleiding: Guido Jansen
Posterbeeld: Sophie van Broekhoven
Met dank aan: Tom Willems, Rutger Esajas

Overige projecten

op chronologische volgorde

Regie-assistentie: Simon Heijmans - 'NU'
Theatergroep Suburbia, Almere
Als regie-assistent was ik gedurende het hele repetitieproces en de voorstellingen aanwezig en hielp ik daar waar nodig. Zo heb ik bijgedragen aan het creëren van scène-materiaal, de dramaturgie van de voorstelling en met technische ondersteuning tijdens de repetities.

Educatiestage: Programmering
Chassé Theater, Breda
In deze stage hielp ik met het realiseren van de theaterprogrammering voor seizoen '22-'23 voor de drie verschillende zalen in het Chassé Theater. Daarnaast heb ik het Chassé jongerenpanel opgericht, geïnspireerd op mijn eigen ervaringen als programmamaker bij Club NU, dat programma's maakt rondom verschillende voorstellingen in de zalen.

Onderwijsstage: Showcase
3e jaar Scenario-opleiding, Nederlandse Filmacademie (AHK), Amsterdam
Bij het vak Showcase heb ik derdejaars Scenario-studenten van de Nederlands Filmacademie begeleid in het vertalen van een zelfgeschreven scène van papier naar de theatervloer. Hierbij coachte ik de studenten, gaf ik feedback op de geschreven scenario's en regisseerde ik de acteurs naar gelang de visie van de student.

Essay: Ontmoeting tussen toeschouwer en theater
In mijn afstudeeressay schrijf ik over wat er gebeurt als theater en toeschouwer elkaar ontmoeten. Het bestaat uit teksten waarin ik verken hoe het ervaren van een kunstwerk als toeschouwer tot stand komt, hoe een kunstwerk hiertoe kan uitnodigen en wat het ervaren van een kunstwerk teweeg kan brengen. Dit doe ik aan de hand van drie verschillende bronnen: het werk van de kunstenaar Dries Verhoeven, de campagne 'Raak of Vermaak' van cultureel adviseur Johan Idema en het proefschrift 'The Perfect Spectator' van kunsthistorica Janneke Wesseling. 

 

Terug naar lijst
Delen