Linde Wagemakers

Linde Wagemakers

Mijn naam is Linde Wagemakers. Ik ben geboren in Bemmel en sinds de vooropleiding bij de 5 O'Clock Class woonachtig in Amsterdam. In 2015 begon ik aan de vooropleiding op 17 jarige leeftijd. Mijn doel was om op een dansopleiding aangenomen te worden, en in 2017 lukte dat bij Docent Dans te AHK. Hier kon ik mijzelf trainen als danser, heb ik mijn passie als maker ondervonden en deze omgezet naar enthousiasme voor overdracht. Tijdens de opleiding is er veel ruimte voor individualiteit en het kiezen van richting naar danser, dansmaker of dansdocent. Hierdoor heb ik mij veel kunnen richting op mijn doel om als uitvoerend danser te werk te gaan, waarin ik mijn kennis over didactiek kon inzetten ter ondersteuning van dit doel. Voor mijn ondervonden passie als maker geldt hetzelfde.

In de toekomst wil ik mij first and foremost ontwikkelen als danser. Daarnaast blijf ik graag lesgeven aan talentontwikkelingsprogramma's die soortgelijk zijn aan 5 O'Clock Class, aan MBO-dansopleidingen en aan professionele dansers zoals ik bijvoorbeeld eerder heb mogen doen bij Henny Jurriëns Foundation. De ervaringen die ik bij verschillende choreografen zal opdoen in deze carrière, gekoppeld aan mijn ontwikkeling in overdracht als docent, wil ik later omzetten in mijn eigen creatie proces. Hierbij zal mijn hele persoonlijke en kunsthistorische archief worden voortgeplant in eigen producties.

Op de fiets

De seizoenen die de bladeren van de bomen laten vallen om ruimte te maken voor vitaliteit in de lente. De eigenschap van de natuur die wij als mensen in de evolutie zijn kwijtgeraakt. In de gecompliceerde tijd van lockdowns en avondklokken konden wij niet anders dan loslaten, waardoor de realisatie ontstond van hoe erg het tegen onze natuur in gaat. Dit hebben de dansers en ik samen onderzocht door verschillende belichamingen te onderzoeken zoals extase en het compleet loslaten van alle soorten spierspanning.

In de voorstelling 'Do you feel me now?' heb ik als choreografe 'Op de fiets' gepresenteerd waarin 8 dansliefhebbers als één lichaam het narratief van het loslaten deelden met het online publiek.

Als dansmaker vind ik het belangrijk dat de voorstelling open is voor eigen interpretatie. Ik ben geïnteresseerd in empathische kinesthesie, en hoe door middel daarvan het publiek verbintenis ondervindt in het aanschouwen.

Overige projecten

Tijdens mijn afstudeerfase heb ik een les opgezet met de werknaam ‘Linde les’ waarin ik mijn werkwijze met (semi-)professionals heb onderzocht.

youtu.be/yixFKTWctSc

 

Bij het be-CONNECTED festival is er een dans short film te zien van en door Ava Sopacua en mijzelf, genaamd 'Sera, Sera'.

Stage

Tijdens het laatste jaar van mijn opleiding heb ik als stage lesgegeven aan het tweede jaar van de PACT+ Dans opleiding bij ROCvA (Amsterdam), PRA Muziektheater (Amsterdam) en Masterclass bij het Eerste Christelijk Lyceum (Haarlem). Ook heb ik workshops en losse lessen gegeven bij de dansopleiding van het Nova College Haarlem, Henny Jurriëns Foundation (Amsterdam), 5 O'Clock Class, examen lessen aan het derde jaar van PACT+ Dans bij ROCvA (Amsterdam) en bij NITE (Groningen) als onderdeel van mijn stage in het educatieve team. Bij NITE zal ik terugkeren in september 2021 als danser bij de Maxi PDC voor de productie Before/After. Al deze diverse lesgeef ervaring heeft mijn visie als docent voor verschillende doelgroepen duurzaam verdiept. Dit werd ondersteund door het schrijven mijn artistieke en pedagogisch-didactische essays, waarbij ik onderzoek deed naar het sentient archive en de connectie in overdracht.

Als danser was ik onderdeel van het Dalton Jansen HBO Talent Program, een onderzoeksproject van Niek Wagenaar, de voorstelling 'Twentysomething' door Collectief MAMM bij Winterkaravaan (https://www.theaterkrant.nl/tag/linde-wagemakers/) en maakte ik onderdeel uit van 'The Body' door Merel Franx. In deze trajecten heb ik mijn individualiteit als performer kunnen onderzoeken.

Al eerder in de opleiding heb ik deelgenomen aan de decembervoorstelling van de Urban Contemporary Dans opleiding in het stuk van Niek Wagenaar 'Ruim te nemen'. Op deze manier heb ik inzicht gekregen in het werken met professionele dansers in een (academische) productie. Daarbuiten heb ik in samenwerking met Lin Breteler het duet 'Dit, zo en nu' gecreëerd die wij hebben gepresenteerd bij het Tapastheater in Amsterdam onder de naam van mijn bedrijf 'Linde Dansmakers'.

Terug naar lijst
Delen